Top 5: Danmarks største comebacks de seneste 20 år

Vi kommer til at tale om 3-3-kampen mod Schweiz de næste mange år, men hvor højt rangerer den over de største danske comebacks i nyere tid? Tipsbladet.dk giver sit bud på en rangering.

De fleste kan blive enige om, at Danmarks comeback i går mod Schweiz var storslået. Tre mål i de sidste ti minutter på udebane mod den sværeste modstander i EM-kvalifikationen taler for sig selv.

Men hvordan placerer comebacket sig i rækken af andre store comebacks? Tipsbladet.dk er gået 20 år tilbage i tiden og ser på andre store danske genopstandelser.

5. Irland-Danmark, 1-5, november 2017

Selve comebacket i kampen var ikke så stort igen; Danmark var trods alt kun bagud med 1-0 og var således VM-klar allerede ved 1-1. Alligevel har vi kampen med på listen af tre grunde:

1) Irland havde vist sig usædvanligt genstridige i den første kamp, 0-0 i Parken, og det virkede sandsynligt, at Danmark slet ikke ville lykkes med at score. Som Thomas Delaney sagde: "Det blev lidt ligesom at åbne en dåse baked beans med de bare næver."

2) Det var afgørelsens time. Ingen af de andre resultater sendte landsholdet direkte til en slutrunde, men det gjorde massakren i Dublin.

3) Det samlede comeback. Ligesom i 1999 havde Danmark været i knibe i kvalifikationen, og VM-billetten så allerede ud til at være forduftet, da Montenegro vandt i Parken året forinden. Men efteråret 2017, der begyndte med 4-0-sejren over Polen, sendte alligevel landsholdet til Rusland.

4. Danmark-Rumænien, 2-2, september 2003

Det var faktisk Danmarks andet comeback mod Rumænien i 2003. Først havde landsholdet været bagud to gange i Bukarest i marts måned, men havde vundet 2-5, men rumænerne var i den grad stadig i spil til at komme til EM i stedet for Danmark.

Desto større var jublen, da Martin Laursens lange tå prikkede 2-2-udligningen ind i det femte overtidsminut. Det endte med at være afgørende for kvalifikationen, for det ene point, Danmark fik mod Bosnien i runden efter, sendte landsholdet på 15 point. Norge og Rumænien fik hver 14, men sidstnævnte missede playoff. Det er de stadig bitre over.

- Vi kan stadig huske Laursens udligning i det 95. minut, det er stadig noget, man taler om her, og det er et af de store traumer i nyere rumænsk fodboldhistorie. Lad os sige det sådan: Vi kan ikke lide jer, sagde journalisten Emanuel Rosu til tipsbladet.dk inden landskampen mod Rumænien i 2017.

3. Schweiz-Danmark, 3-3, marts 2019

Det er den eneste gang i de seneste 20 år, Danmark har været bagud med tre og alligevel fået point ud af det. Måden, det skete på, gør kun comebacket mere utroligt.

Landsholdet spillede dårligt, var bagud 3-0 og lignede alt andet end et hold, der ikke havde tabt i årevis. Ifølge Discovery zappede omkring 200.000 danskere væk fra kampen efter Schweiz' sidste mål.

Men først Mathias "Zanka" Jørgensen, så Christian Gytkjær og til sidst Henrik Dalsgaard vendte på ti minutter kampen på hovedet. Det kan vise sig at blive forskellen på en EM-billet eller ej.

2. Portugal-Danmark, 2-3, september 2008

Landsholdet var i en sølle forfatning, da det gik ind til kampen. Det havde netop spillet 0-0 mod Ungarn, og det foregående EM var kommet og gået uden dansk deltagelse, fordi holdet tabte til Spanien, Sverige og Nordirland i kvalifikationen. Det fik Ekstra Bladets fodboldredaktør Allan Pedersen til at stempe det som det dårligste landshold i 30 år.

Kampens første 83 minutter gjorde ikke meget for at ændre den holdning. Men til sidst gik det stærkt. Nicklas Bendtner udlignede til 1-1, Deco scorede to minutter senere til 2-1, Christian Poulsen stangede et hjørnespark i mål til endnu en udligning, og til sidst hakkede Daniel Jensen på mål langt udefra, ramte en portugiser i ryggen og sparkede Danmark foran 2-3. Vild jubel. Og så stilhed.

For landsholdsspillerne ville ikke tale med pressen efter triumfen mod det stjernespækkede portugisiske hold. De var så utilfredse med dækningen i medierne, at de lod DBU-pressechef Lars Berendt læse en udtalelse op på deres vegne. Og føjede dermed endnu et element til en i forvejen historisk kamp.

1. Italien-Danmark, 2-3, september 1999

Hvis ikke det havde regnet så meget i Napoli den septemberdag for 20 år siden, er det ikke sikkert, Jon Dahl Tomassons afslutning havde haft fart nok til at gå over stregen. Men i mål kom den.

Danmark var ellers kommet skrækkeligt fra start i EM-kvalifikationen og havde kun fået to point i de første fire kampe. Derfor var presset maksimalt, da Bo Johanssons hold mødte gruppens bedste hold på udebane i den sidste kamp, og det blev kun større af, at Diego Fuser og Christian Vieri bragte Italien foran.

Men Martin Jørgensen, Morten Wieghorst og altså Jon Dahl scorede for Danmark, der vandt 2-3 og lige nøjagtig sneg sig foran Schweiz i kvalifikationspuljen. Dermed gennemførte landsholdet et storslået comeback, ikke bare i kampen men i kvalifikationsturneringen.

Danmark knuste efterfølgende Israel sammenlagt 8-0 i de to playoffkampe og kvalificerede sig til EM.

Har man ikke fået nok af gårsdagens comeback, eller var man en af de tusindvis, der trykkede sig væk fra Kanal 5, kan man (gen)se de sidste 10-11 minutter i videoen i toppen af denne artikel.