Video : Tipsbladet
Superliga

FC Midtjylland giver dygtige forsvarsspillere løbepas

To centrale forsvarsspillere har fået lov til at smutte fra FC Midtjylland i januar. Det kan både være i form af salg og udlejninger.

Det gav for alvor pote i efteråret, at Brian Priske gik væk fra et tremandsforsvar og tilbage til den mere traditionelle firebackkæde, for FC Midtjylland overvintrer på Superligaens førsteplads med fire point ned til FC København. Og der er meget at glæde sig over i det midtjyske, hvor man øjner det tredje mesterskab siden 2015.

Men ledelsen i klubben ved også, at det ikke har været holdbart med så mange centrale forsvarsspillere i truppen, for justeringen af systemet skete så sent i sommervinduet, at man ikke også fik justeret truppen. Erik Sviatchenko, Alexander Scholz, Rasmus Nicolaisen, Manjrekar James og Søren Reese har alle kæmpet om spilletid, mens skadede Zsolt Korcsmar og langtidsskadede Kristian Riis også er på lønningslisten.

Skiftet fra tre til to centrale forsvarsspillere har blandt andet betydet, at Søren Reese ser tilbage på et efterår uden et eneste Superliga-minut, mens Manjrekar James i alt har fået to hele kampe - den seneste den 18. august mod Hobro, der blev Kenneth Andersens sidste kamp i spidsen for FC Midtjylland. Rasmus Nicolaisen har noteret sig for 515 Superliga-minutter i sæsonen.

Derfor vil man fra ledelsen side se på at justere truppen i januar, og det betyder, at både Søren Reese og Manjrekar James har fået løbepas.

- Både James og Reese er for gode til slet ikke at være i truppen. Offensivt har vi måske manglet en mand, og i midterforsvaret har vi så været en eller to for meget. Det er aldrig optimalt for så gode spillere ikke at spille. James var jo for eksempel den bedste forsvarer i 1. division, da han spillede i Fredericia. De har ikke fået spilletid, efter vi har skiftet system, så vi er i dialog med dem om, hvordan vi skal gribe det an. Enhver kan se, at det er to startere, siger administrerende direktør Claus Steinlein til tipsbladet.dk.

Læs også:FC Midtjylland-stopper søger væk: Jeg skal spille nu

Han har ikke lagt sig fast på, om man denne gang skal sælge eller udleje de to. Reese var i sidste sæson udlejet til AC Horsens, mens den canadiske landsholdsspiller Manjrekar James var udlejet til Fredericia i efteråret 2018.

- Vi synes i udgangspunktet, at begge koncepter er interessante. Vi har lejet spillere ud med mange succeshistorier, og det kan igen blive aktuelt, for at de enten skal spille sig op i værdi (i forhold til et senere salg, red.) eller komme tilbage FC Midtjylland. Vi har ikke lukket ned for det ene eller det andet, siger Claus Steinlein.

Udover systemskiftet røg FCM hurtigt ud af Europa og af pokalturneringen, og samtidig viste både Alexander Scholz og Erik Sviatchenko fin holdbarhed - begge har været fitte og har spillet næsten alle minutter.

- Ja, og så har Nicolaisen jo taget de chancer, der var. Derfor har vi spillere, der har været i klemme på grund af systemskiftet, påpeger den administrerende direktør.

Afviser salg af profiler
Mens Claus Steinlein er klar til at sige farvel til et par af breddespillerne i truppen, får Erik Sviatchenko ikke lov til at forlade klubben fra Herning og Ikast, selv om han er et varmt navn efter et fremragende 2019. Den tidligere landsholdsspiller blev i Tipsbladet kåret til Efterårets Profil i Superligaen - en afstemning, som de 14 Superliga-trænere stemmer til.

Læs også:FCM-boss afslører: Vi kunne godt bruge en ny højre back

Og Sviatchenko har da også indikeret, at han snart er moden til et nyt ophold i udlandet. Det bliver dog ikke allerede i januar.

- Nej, han skal løfte mesterskabstrofæet. Det trofæ, som Jakob Poulsen og Kristian Bak har løftet. Det skal han for at blive en rigtig legende. Det mener både vi og Erik, siger FC Midtjyllands administrerende direktør, der har nemt ved at sige nej tak til at sælge nøglespillere, nu klubben spiller om mesterskabet:

- Spillerne synes jo, det er sjovt at spille med om et mesterskab. Så først til sommer vil vi tale med nogle af spillerne om et salg. Vi har et ungt hold, der har performet godt, og så vil der også være interesse, siger han.

Superliga-klubben regner heller ikke med at sælge Zsolt Korcsmar, der på grund af en knæskade ikke har spillet i hele 2019. Han har kontraktudløb til sommer.

- Han er kun lige kommet tilbage fra en skade, så han skal bruge foråret på at komme sig helt, siger Claus Steinlein.

Superliga-klubben har indtil videre hentet Lasse Vibe, der kommer på en fri transfer, og så vender flere udlejede spillere tilbage.

Læs også:Bundesliga-hold udlejer dansk talent: Skal spille i østrigsk traditionsklub

Læs også:FC Midtjylland jagter forstærkninger: Vil have en til to nye i januar

Læs også:Bubacarr Sanneh og FCK-emne på listen: Storklub vil af med 24 spillere