Video : Tipsbladet
Superliga

Her er tallene: Brøndbys førsteplads næsten umulig

Tophold og mesterhold plejer at dominere skudstatistikkerne. Det gør Brøndby IF ikke i denne sæson.

Der findes undtagelser fra de fleste regler.

Da Leicester City for fem år siden blev engelsk mester, havde holdet bolden beskedne 44,7 procent af tiden. Kun Sunderland og West Bromwich Albion havde bolden mindre.

Leicester havde fornuftige 4,7 afslutninger inden for rammen per kamp, sjetteflest i rækken, og usædvanligt træfsikre folk i Jamie Vardy og Riyad Mahrez, mens Kasper Schmeichel stod en flot sæson og det meste af defensiven overpræsterede, som spillerne aldrig havde gjort før eller siden.

Men Leicester City er virkelig undtagelsen, ikke bare i Premier League men i topfodbold i Europa i det hele taget.

Man vinder mesterskaber ved at have bolden meget, dominere de fleste kampe og ikke mindst skudstatistikken, og det gælder også i denne sæson, som på flere måder ellers er mærkelig og skaber flere usædvanlige resultater, end vi har været vant til de seneste år.

På den baggrund skiller Brøndby IF sig voldsomt ud som førerhold i Superligaen.

Læs også:AGF-træner udpeger muligt trumfkort i topstriden

Om en uge er vi halvvejs i turneringen, og Brøndby går ind i 16. spillerunde som etter, uanset resultatet af Randers-FC Midtjylland mandag aften.

Og det burde næsten ikke være muligt.

Brøndbys statistik for afslutninger inden for rammen er lige nu 56-66.

Både FCK og AaB står lige på den statistik, men ellers skal vi hele vejen ned til OB på ottendepladsen for at finde det næste Superliga-hold, der er negativ på dette målepunkt med 58-71.

Læs også:Ærgerlig Uhre: Vi kan godt stille højere krav

En del af historien er, at Brøndby har spillet sig til mange store chancer, men først og fremmest har især Jesper Lindstrøm været uhyre dygtig med sine afslutninger, mens Mikael Uhre har været en af ligaens bedste angribere i de første 14 runder.

Begge mand har scoret på over 25 procent af deres afslutninger, hvilket sker i perioder men meget sjældent i en hel sæson.

Det er også en del af fortællingen, at Brøndby i mange kampe stresser og presser modstanderen til afslutninger i relativt dårlige positioner – men ikke nok til at forklare, at man næsten halvvejs har hentet over to point i snit per kamp.

Holder Uhre, Lindstrøm og Schwäbe den kørende i tre måneder til, kan det være nok, men det virker immervæk lidt usandsynligt, at man kan blive ved med at ligge nummer ét uden at få en bedre difference.

Forfølgeren FC Midtjylland vinder selvsamme statistik 6,9 mod 3,8 i holdets første 14 kampe, og tag lige et kig ud over Europa og de tre mesterhold i Skandinavien i 2020.

Det er højst usædvanligt, det der sker i Brøndby IF lige nu, og begynder det unge hold at dale lidt i udbyttet af kampene, er der ikke nødvendigvis basis for at kræve nogen fyret eller formationer ændret.

Læs også:VAR-straffe reddede ét point til Brøndby
Læs også:Bedst og værst: Gjorde AaB'erne bedre mod BIF
Læs også:BIF-indkøb kan blive Hobros største salg