Video : Tipsbladet
Generelle

Storklubber vil undgå FCM og co.: De er kujoner

Divisionsforeningens direktør langer ud efter de klubber, der er med i den nye europæiske superliga. Det handler om fodboldens sjæl, siger han.

Noget af en bombe er sprunget i fodboldverdenen natten til mandag.

12 af verdens største klubber har meddelt, at de planlægger at starte en lukket europæisk superliga ved navn Super League. 

Den beslutning har mødt kritik fra både fans, eksperter og diverse fodboldforbund, og i Danmark er Divisionsforeningen også yderst kritiske over for planerne. Det siger direktør Claus Thomsen til tipsbladet.dk.  

- Det er fodboldens sjæl i Europa, vi her taler om. Det er hele sammenhængen i fodboldverdenen, der er under angreb, og vi skal gøre alt for at forsvare de værdier, der har gjort fodbold til så stor en succes, lyder det fra Claus Thomsen.

Super League skal efter planen være en turnering bestående af 20 mandskaber, hvoraf 15 skal være fast inventar hvert år. 12 af de klubber er allerede annonceret og bliver AC Milan, Arsenal FC, Atlético de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF samt Tottenham Hotspur. Tre andre klubber skal også blive “stiftende klubber” og vil også være sikret adgang.

Læs mere om ligaens system ved at trykke her

Hvert år vil fem andre hold så kunne kvalificere sig til turneringen på baggrund af deres præstationer i den foregående sæson. Et system, der ikke ligefrem imponerer Claus Thomsen.

- De her klubber er nogle kujoner, når de ikke tør spille om adgangen til turneringerne. Det er for dårligt, at en klub som Manchester United ikke vil risikere, at FC Midtjylland samler så stærkt et hold, at de kan slå Manchester United i en kamp, men at Manchester United i stedet vil kvalificere sig direkte til denne turnering uden at skulle spille om det, siger han og tilføjer:

- Det er vigtigt, at UEFA og alle andre interessenter står sammen om at forsvare fodboldens sjæl. Det her viser om noget, at man aldrig kan stille de her superklubber tilfreds, de vil aldrig få nok. Man skal ikke begynde at give dem alle mulige indrømmelser, for eksempel andele i eller kontrol over europæiske klubturneringer, mod at de så dropper deres Super League.

- Hvis nogen gerne vil lave en lukket liga, skal de være velkommen til at gøre det, den frihed har man naturligvis her i Europa. Men det betyder bare, at man ikke være del af resten af fodboldverdenen.

Alt i alt er det svært overhovedet at se nogle vindere ved situationen, lyder det.

- Jeg kan ikke se, at denne Super League skulle være til gavn for nogen. Den er først og fremmest et forsøg på tage penge ud af resten af fodboldverdenen, penge som man så vil give til de 15 faste medlemmer af denne liga. Fodboldspillet og ligaerne skal nok overleve og klare sig, og fansene har jo bevist, at de interesserer sig for de modeller, hvor man spiller om tingene, siger Thomsen.

Turneringen kan også ende med at få markante konsekvenser for de andre turneringer. UEFA meddelte søndag, at klubber i Super League muligvis kan udelades fra de nationale ligaer som Premier League, La Liga og Serie A, mens spillere kan udelukkes fra landshold.

- Vi er enige i de udtalelser, UEFA og de tre store ligaer, der har hold med i denne turnering, er kommet med omkring spilleres deltagelse i landsholdsfodbold. Men det er DBU's turnering (EM, red.) og dermed deres afgørelse, siger Claus Thomsen.

Fem danske landsholdsspillere kan risikere at blive udelukket fra landsholdsfodbold, som du kan læse mere om her.  Du kan også læse Super Leagues svar til truslerne fra UEFA ved at trykke her.