Video : Tipsbladet
EM

Optakt: Wales - Schweiz

Det ligner en tidlig nøglekamp for både Wales og Schweiz, der mødes i EM's mest fjerntliggende by, Baku.

Kampfakta:
Kampstart: Lørdag klokken 15.00
Spillested: Bakı Olimpiya Stadionu, Baku
Dommer: Clément Turpin (FRA)
På TV: DR1
Hashtag: #walsui #emdk

Holdnyt:
Wales:
Det er ikke nogen prangende optakt, Wales har fået til EM: Holdet tabte 3-0 til Frankrig og fik kun 0-0 mod Albanien i sidste uge.

Til gengæld gik det glimrende i efterårets Nations League, hvor Wales kun satte to point til i de seks opgør mod Irland, Bulgarien og Finland.

Wales er med til en slutrunde for bare anden gang siden 50’erne. Den seneste var EM i 2016, da holdet overraskende nåede semifinalerne og fik bronze.

Opgøret spilles et par timer før Danmarks åbningskamp mod Finland, og det er værd at holde øje med den. Nummer to i gruppen her skal nemlig møde nummer to i Danmarks pulje. Wales er dermed potentiel modstander allerede i ottendedelsfinalen.

Schweiz:
Schweiz vandt, som de fleste måske kan huske, Danmarks kvalifikationsgruppe. Faktisk blev det kun til et enkelt nederlag undervejs, og det var mod netop Danmark, der vandt en vigtig sejr i Parken i oktober 2019.

Til gengæld havde schweizerne det svært i Nations League i efteråret, hvor holdet kun vandt én kamp, hvilket var mod Ukraine. De øvrige modstandere var Tyskland og Spanien, som Schweiz retfærdigvis spillede uafgjort mod i tre af fire kampe.

Anderledes succesfuldt har 2021 været for Schweiz, der har vundet fem af fem kampe, to i VM-kvalifikationen og tre testkampe. Senest blev det til 2-1 over USA og 7-0 over Liechtenstein.

Der gælder samme pointe for Schweiz som for Wales: Det er en potentiel modstander for Danmark i ottendedelsfinalen.

Karantæne:
Wales: Ingen
Schweiz: Ingen

Bud på startopstillinger:
Wales (3-4-3): Ward – Rodon, Mepham, Davies – Roberts, Ramsey, Allen, Williams – Wilson, Bale, James

Schweiz (3-4-1-2): Sommer – Schär, Elvedi, Benito – Widmer, Xhaka, Zakaria, Rodriguez – Shaqiri – Seferovic, Embolo

Profilen:
Gareth Bale har i mange år været den store stjerne i Wales, og selv om klubkarrieren har været svingende, leverer han stadig varen for landsholdet. Har eksempelvis lagt op til fire scoringer i sine syv seneste opgør for Wales.

Vidste du, at..:
Det er 10 år, siden Ricardo Rodriguez debuterede for Schweiz. Det var i en kamp mod netop Wales. I samme opgør fik Joe Allen sin første startplads for waliserne.

Dom:
Italien og Tyrkiet ser begge stærke ud, så det gælder faktisk for både Wales og Schweiz, at de helst skal vinde det her opgør. Det kunne godt godt ligne et tæt et af slagsen.

Buddet herfra er dog, at Schweiz lige er en tand skarpere end Wales og dermed tager en smal 1-0-sejr.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel: