Video : Tipsbladet
Landshold

Leder: VM 2022 er blevet endnu mere problematisk

Det er drønærgerligt for spillere, trænere og fans, at VM 2022 efter det så opløftende EM er det mest problematiske VM nogensinde, mener Troels Bager Thøgersen.

Spillere, trænere, DBU-ledere og fansene glæder sig til at se hinanden til hjemmekampene i Parken mod Skotland og Israel.

Stemningen og sammenholdet i Danmark under EM ramte niveauet fra 80'erne, da et fodboldhold og en nation smeltede sammen til ét i rædslen over Christian Eriksens kollaps og den efterfølgende lettelse og euforiske fest hele vejen til semifinalen på Wembley (gu' var der ej straffespark).

Så meget desto mere ærgerligt er det, at det, landsholdet nu skal spille om, er at komme til en VM-slutrunde i 2022 i Qatar, der kun er blevet endnu mere problematisk, siden debatten om dansk deltagelse kørte i forbindelse med Tipsbladets Qatar-serie i slutningen af 2020 og igen efter et interview med Kasper Hjulmand før landskampene i foråret.

EM-slutrunden var plastret til i reklamer for Qatar Airways, der også lige kunne fremvise billeder af EM-trofæet på visit i hovedstaden Doha, mens man undervejs i turneringen solgte sig på bandereklamerne med budskabet 'See you in 2022', hvilket selvsagt er en henvisning til VM-slutrunden.

Tidligere i denne måned hentede Paris Saint-Germain, der ligesom Qatar Airways er helt og aldeles ejet af staten Qatar, så Lionel Messi, og inden for et døgn optrådte argentineren i sit nye PSG-dress i en annonce for Qatar Airways, der selvfølgelig er sponsor i PSG.

Hvad har det med spillerne, landsholdet og fansene at gøre?

Om man vil det eller ej, handler kampene om at kvalificere sig til en VM-slutrunde, hvor Qatar og fodboldtoppen i fællesskab har taget spillet som gidsel.

Qatar gør det for at føre politik og tage sig enormt godt ud i resten af verdens øjne, så vi får lyst til at handle med, besøge og med vores stemme forsvare landet, hvis naboerne en dag får lyst til at nappe den lille nations gigantiske gasfelter.

FIFA gjorde det for milliarderne og har ikke reelt taget et opgør med den dybt korrupte tildeling af slutrunden til Qatar, selvom man altså kan læse i et aktuelt anklageskrift ved retten i New York, at i hvert fald tre mand blev betalt bestikkelse for at stemme på Qatar.

Det er drønærgerligt for spillere, trænere og fans, at turneringen efter det så opløftende EM er det mest problematiske VM nogensinde. Men det ændrer ikke på, at migrantarbejdernes forhold i Qatar, brud på menneskerettighederne, misbruget af VM til et nationalt, politisk projekt og tildelingen gør Qatar uegnet som VM-vært.

Jeg er ikke i tvivl om, at der den kommende tid kommer et væld af historier om det gode, Qatar som VM-vært og nation gør for fodboldspillet.

Jeg har personligt hørt fra de første på Qatars lønningsliste, der vist ikke lige havde læst Tipsbladet, før de foreslog at blive del af et projekt, der i omverdenen præsenterer sig som godgørende og fremmende for sport, men som jeg ved er finansieret af Qatar.

Kampen om den offentlige mening bliver benhård i de kommende måneder, og når landsholdet er blevet hyldet, håber jeg, at DBU-toppen stiller sig frem på eget initiativ og redegør for, hvordan dansk fodbold ikke skal være del af Qatars og FIFA's velfinansierede PR-maskine.

Køb Tipsbladet i dag - det ligger inde i Ekstra Bladet fredag.