Video : Tipsbladet
Generelle

Optakt: Randers FC - AZ Alkmaar

Randers FC tager hul på deres europæiske gruppespil med en svær opgave på hjemmebane.

Kampfakta
Kampstart: Torsdag klokken 21.00
Spillested: Cepheus Park Randers
Dommer: Duje Strukan, Kroatien
På TV: TV 2 Sport
Hashtag: #rfcaz #ecldk

Holdnyt
Randers FC
Randers FC skal for første gang optræde i et europæisk gruppespil, når pokalvinderne tager hul på gruppespillet i Europa Conference League. Og her får de en svær start mod hollandske AZ Alkmaar, der på papiret er favorit til at vinde gruppen.

Det kronjyske mandskab har heller ikke fået en succesfuld opstart til kampen.

I weekenden tabte Thomas Thomasbergs tropper til FC København i en kamp, hvor Randers FC ikke for alvor blev farlige. De har nu tabt tre kampe i træk, efter at de ellers startede sæsonens som lyn og torden.

Randers FC har meldt ud, at ambitionen er at gå videre fra gruppen, så det bliver nok ikke et meget ændret hold, der tager imod AZ Alkmaar torsdag. Til gengæld har cheftræneren talt varmt om bredden, og der kan roteres lidt.

Senest var hverken højre back Mikkel Kallesøe eller angriber Marvin Egho med i truppen. Egho er fortsat ude, mens Kallesøe er tilbage.

AZ Alkmaar
I mange år har AZ Alkmaar været en af de store klubber i hollandsk fodbold, og i 10 af de seneste 13 sæsoner er de endte i top fem i den hollandske liga, Æresdivisionen.

I sidste sæson sluttede de som nummer tre, og i sæsonen forinden, altså 2019/20-sæsonen, var de endda tæt på at vinde mesterskabet. AZ Alkmaar lå á point med Ajax Amsterdam, da sæsonen blev aflyst på grund af coronapandemien, og Ajax blev efterfølgende kåret som mestre på grund af bedre indbyrdes resultater.

AZ Alkmaar har imidlertid mistet en del nøglespillere denne sommer. De hollandske landsholdsboblere Myron Boadu, Calvin Stengs og Teun Koopmeiners er alle røget videre til større adresser for store millionbeløb, så dem slipper Randers FC for at møde.

Der er også skiftet ud på målmandsposten, hvor danske Peter Vindahl Jensen er hentet ind fra FC Nordsjælland som en mulig afløser for Marco Bizot.

Hidtil har Pascal Jansens hold imidlertid ikke haft en god sæson. De missede en plads i Europa League på grund af et samlet nederlag til Celtic, mens de har tabt to af deres tre kampe i Æresdivisionen. Her tabte de senest 0-3 til PSV Eindhoven i weekenden.

AZ Alkmaar kan glæde sig over en stort set skadesfri trup, efter at anfører Owen Wijndal gjorde comeback i weekenden.

Karantæne
Randers FC: Ingen
AZ Alkmaar: Ingen

Bud på startopstillinger:
Randers FC (4-4-2): Carlgren - Kallesøe, Piesinger, Marxen, Kopplin - Kehinde, Johnsen, Lauenborg, Ankersen - Hammershøy-Mistrati, Kamara 

AZ Alkmaar (4-2-3-1): Vindahl Jensen - Fonn Witry, Letschert, Martins Indi, Wijndal - Midtsjø, Clasie - Aboukhal, De Wit, Karlsson - Pavlidis

Profilen:
AZ Alkmaar har som nævnt mistet Calvin Stengs og Myron Boadu denne sommer, og det efterlader Jesper Karlsson som den store profil i offensiven. I sidste sæson leverede den svenske landsholdsspiller 11 mål og ni oplæg, men den målfarlige kantspiller har ikke slået til i den indeværende sæson endnu. Randers gør nok klogt i at holde et godt øje med ham alligevel.

Vidste du, at…
Det er selvsagt første gang, at AZ Alkmaar prøver kræfter med Europa Conference League, men hollænderne har tidligere haft succes med den turnering, der i dag kendes som UEFA Europa League. Her vandt de sølv i 1981, kom i semifinalen i 2005 og kvartfinalen i både 2007, 2012 og 2014. Klubben er med andre ord noget mere erfarne i europæisk fodbold end Randers FC.

Dom:
På papiret er AZ Alkmaar favoritter, men Randers FC er slet ikke uden chancer. Hollænderne er fortsat i gang med at finde fodfæste efter sommerens profilflugt, og det har de ikke helt formået i den indeværende sæson indtil videre. Men i sidste ende tror vi på en sejr til AZ Alkmaar, der besidder mere kvalitet og straffer formsvage Randers FC. Det slutter 1-0 i gæsternes favør i Randers torsdag aften.