Video : Tipsbladet
Generelle

Ny minister vil tage dyre tv-pakker op i EU

Kulturminister Ane Halsbo-Jørgensen mener, at sport på tv er blevet for dyrt, og vil tage det op med sine kolleager i EU. Hun vil også genindføre den såkaldte sportsliste.

Det er blevet for dyrt at se fodbold og anden sport på tv, mener den nytiltrådte kulturminister, Ane Halsbo-Jørgensen (S). Det vil hun tage op med sine kollegaer i EU, siger hun i en pressemeddelelse.

Tv-rettighederne til eksempelvis landsholdsfodbold og de europæiske klubturneringer sælges typisk gennem internationale forbund som UEFA og FIFA. Derfor skal det problem, som ministeren ser, også løses internationalt.

Hun vil dog også indføre forandring nationalt. Står det til ministeren, bliver den såkaldte sportsliste genindført. Den indebar, at visse store sportsbegivenheder, herunder VM- og EM-slutrunder samt kvalifikationskampe i fodbold for herrer, skulle tilbydes DR og TV2 til markedspris. Det skulle så vidt muligt sikre, at kampene kunne ses af hele befolkningen.

Bekendtgørelsen, som blev ophævet fra 1. januar 2019, dikterede også, at kampene skulle transmitteres på tv-kanaler, som kunne modtages af 90 procent af alle danske husstande.

- Jeg mener, at fodboldlandskampe og andre store sportsbegivenheder af national interesse bør kunne ses af størstedelen af befolkningen, da de bidrager væsentligt til fællesskabet i samfundet. Derfor bekymrer det mig, at en del af disse begivenheder vises på tv-stationer eller streaming-tjenester, der kun kan ses af en begrænset del af befolkningen, siger Halsbo-Jørgensen.

- Det er regeringens holdning, at vi skal anvende alle håndtag, der kan være med til at ændre på den situation. Den såkaldte sportsliste, som den tidligere regering afskaffede, er et af disse håndtag, og jeg ønsker derfor at genindføre den.

- En ny sportsliste er ikke nok. Problemet er især de høje priser på tv-rettigheder, som ofte sælges gennem de internationale forbund. Jeg vil derfor rejse sagen for mine EU-kolleger for at undersøge, om vi kan gøre noget i fællesskab ved det.

Fodboldlandsholdets kvalifikationskampe har de seneste været vist på Kanal 5, men vender fra 2022 tilbage til TV2. EM-kampene blev både vist på DR og Viaplay.