Video : Tipsbladet
Superliga

Disse fem spillere skal SL-klubberne forlænge med

Flere prominente spillere kan fra januar begynde at tale med andre klubber om et skifte, da kontrakterne med de danske klubber udløber til sommer. Tipsbladet.dk har set på de spillere, som klubberne bør have mest travlt med at forlænge aftalen med.

Januar nærmer sig med hastige skridt, og måneden er ikke kun lig med frosne baner og fodboldpause i Danmark. Måneden markerer også, at de spillere med kontraktudløb til sommer frit kan begynde at forhandle med andre klubber om et sommerskifte kvit og frit. 

For mange klubber vil det være en dårlig forretning at miste en spiller gratis til en anden klub. Flere Superliga-klubber budgetterer med spillersalg, og de får ikke en krone, hvis de mister spilleren efter kontraktens udløb. Derudover kan det være dyrt, hvis klubberne skal til at finde en afløser med nogenlunde samme kvaliteter, som ham der smutter gratis.

Tipsbladet.dk har set nærmere på fem Superliga-spillere, som klubberne, der ejer dem, bør forlænge med. 

1. Stephen Odey - Randers FC


Foto: Rene Schütze / Getty Images

Lejesvenden fra belgiske Genk har taget Superligaen med storm siden skiftet i sommer. Det er ikke for sjov, at Stephen Odey har scoret mod Liverpool i Champions League. Hans kvaliteter er enorme, og det er sjældent, at en spiller på den måde er trådt ind i ligaen og spredt frygt hos forsvarsspillerne.

Stephen Odey har scoret fem Superliga-mål i sine første otte kampe for Randers. Klubben har sikret sig en frikøbsklausul på Odey, og sportsdirektør Søren Pedersen bør gøre alt i sin magt for at sikre sig angriberen permanent. Ellers kan han risikere, at Odey ender i en anden dansk klub, for der er angiveligt stor interesse efter ham.

Randers' status vokser i det danske fodboldlandskab, og Thomas Thomasberg har gjort holdet til et, man skal regne med i top seks. Et permanent køb af Stephen Odey vil for alvor markere Randers blandt subtoppen i dansk fodbold. 

Sandsynlighed for forlængelse: Over middel

2. Lars Kramer - Viborg FF


Foto: Jan Christensen / Getty Images

Den hollandske midtstopper med en fortid i AFC Ajax skulle lige bruge lidt tid på at vænne sig til Viborg, men da han først fandt sit fodfæste, har han udviklet sig til at være en pålidelig og målfarlig forsvarsspiller for Superliga-oprykkerne. Han starter inde hver gang, og hans suveræne hovedspil kan bruges i begge ender. Lars Kramer har allerede scoret tre gange i denne Superliga-sæson, og fælles for alle tre mål var, at de var med til at sikre Viborg point. Af et hold som satser så massivt på standardsituationer som Viborg, der kan det vise sig mange millioner kroner værd at have en forsvarsspiller, der er stærk i hovedspillet.

Er der særligt én ting, som en oprykker skal have styr på, så er det den defensive base. Her udgør Kramer en vigtig brik, da han allerede har vænnet sig til dansk fodbold, ligesom han også er den af Viborgs mange hollændere, der har været i klubben længst. 

Der bør dog også være interesse uden for Danmarks grænser, så spændende bliver det at se, hvad der sker med ham.

Sandsynlighed for forlængelse: Middel

3. Stefan Gartenmann - SønderjyskE


Foto: Lars Rønbøg / Getty Images

SønderjyskE skal i gang med en stor overlevelsesmission, hvis klubben også skal have et Superliga-hold til næste sæson. Én af de spillere, som klubben skal sætte sin lid til i overlevelseskampen, er uden tvivl midtstopperen Stefan Gartenmann. 24-årige Gartenmann har spillet samtlige minutter for SønderjyskE i Superligaen i denne sæson, og han kan efterhånden skrive mere end 100 Superliga-kampe på CV'et. Desværre for ham og SønderjyskE har han ikke formået at holde sammen på holdet, der er fuldstændig kollapset i efteråret.

Det vil være en katastrofe for SønderjyskE at miste en af sine absolut bedste spillere gratis, men det kan sagtens blive tilfældet. Gartenmann er dog en kulturbærer i klubben med sine 154 førsteholdskampe, og disse er der brug for - særligt i en klub, som har skiftet gevaldigt ud i spillertruppen og på trænerposten de seneste år. Tidligere har han været på vej væk, men interessen for en spiller, der har været fast for en klub i frit fald, er nok ikke den højeste.

Sandsynlighed for forlængelse: Middel

4. Rasmus Thelander - AaB


Foto: Jan Christensen / Getty Images

Martí Cifuentes har endelig fået stabiliseret AaB, som efter mange års skuffende resultater nu begynder at ligne et hold, der kan stå distancen i kapløbet om medaljer. Det kan de ikke mindst takket være Rasmus Thelander i midterforsvaret. Cifuentes spiller med tre stoppere, og det er ikke for sjov, at Thelander er placeret som den midterste af de tre. For Thelander har med hård hånd styret AaB-organisationen på banen, og via sin hårde spillestil sørger han først og fremmest for at vinde sine egne dueller. Det gør ham også til en frygtet forsvarsspiller at spille imod.

Thelander har også vist, at han dur i den anden ende af banen, hvor han indtil nu har scoret to gange i Superligaen. Thelander er samtidig stabil, og han har spillet samtlige minutter i Superligaen i denne sæson. Han er anfører i klubben, og det vil uden tvivl være en spand kold vand i hovedet at miste ham. Derudover bliver det dyrt for AaB, hvis de skal erstatte ham med en anden spiller, der har lignende kvaliteter. 

Thelander har tidligere givet udtryk for, at han gerne vil til udlandet igen - han har spillet for Panathinaikos, FC Zürich og Vitesse Arnhem - men han er heller ikke afvisende for en forlængelse. Sportschef Inge André Olsen bør i hvert fald gå all in for ikke at miste ham.

Sandsynlighed for forlængelse: Under middel

5. Max Fenger - OB


Foto: Lars Rønbøg / Getty Images

Max Fenger har på ingen måde den samme betydning for sin Superliga-klub som de andre på listen, men det kan han sagtens få i fremtiden. Den unge angriber har nemlig slået Bashkim Kadrii af på toppen, og han er lige så stille og roligt begyndt at få større indflydelse i OB. 20-årige Fenger har vist, at han kan score mål, og han passer perfekt ind i den strategi, som OB har, der handler om at udvikle spillere fra eget akademi med tanke på en senere transfer med god gevinst, som tilfældet var det med målmand Oliver Christensen. 

Sådan en spiller kan Max Fenger blive. Angribere koster ofte mere end spillere på andre positioner, og Fenger har alderen med sig. Derfor vil det være et slag for OB's strategi at miste en spiller, der er høje forventninger til i fremtiden, gratis.

Sandsynlighed for forlængelse: Over middel