Video : Tipsbladet
Superliga

Det skal I simpelthen gøre bedre, FCM og FCK

KOMMENTAR: FCM og især FCK skulle toppe nu ved indgangen til Champions League. I stedet tabte FCK i weekenden hjemme til Randers FC, mens FCM igen smed en 3-0-føring mod en oprykker.

Tilbage i april skrev jeg, at tiden nu var inde for FC København til at se frem mod de to kvalifikationskampe til Champions League, der ventede i slutningen af august.

Det viste sig at være forhastet, fordi FCK gik i stå og var ved at lukke FC Midtjylland ind i mesterskabskampen igen, men jeg står ved grundtanken:

FC København skal vinde mesterskabet og gjorde det igen efter et par hårde år, men Champions League var vigtigere end antallet af point efter sidste spillerunde.

Hvis man vil være den europæiske magtfaktor, man har været i over halvandet årti, skulle man gribe chancen for at komme i Champions League-gruppespillet, især når der kun var én modstander og to kampe mellem det danske mesterhold og den største klubturnering i verden.

Jeg ved godt, at det ikke er det, man har lyst til at høre blandt konkurrenterne, men FC København skal have Europa som førsteprioritet, når man har den økonomi og den europæiske placering, man har, og ikke har været i Champions League i seks år.

Den meget venlige udlægning er, at 1-3-nederlaget til Randers FC ikke betyder så meget, ej heller nederlagene til AC Horsens og Viborg FF, hvis bare FC København får et brugbart resultat tirsdag aften mod Trabzonspor og så vipper de tyrkiske mestre ud i udekampen i Trabzon om ni dage.

Den mere realistiske version er, at FC København langt fra har haft den optimale forberedelse.

Noget har med skader at gøre: Kamil Grabaras matchvinderevner er savnet, og Mohamed Daramy udgik med en skade mod Randers FC sammen med Davit Khocholava.

Angriberen, man gerne ville have, kommer tilsyneladende først i slutningen af måneden, og det havde bestemt ikke skadet, hvis han var i truppen nu.

Men det forklarer jo ikke, hvordan FCK gik fra en fuldt fortjent 4-1-sejr over Brøndby IF til at kollapse mod Randers.

I sidste sæson tabte FC København fire Superliga-kampe i alt.

I den første måned af denne sæson har man tabte tre kampe og indkasseret ti mål.

Trabzonspor mangler Marek Hamsik og Edin Višća, men deres optakt har været ganske anderledes god med lutter sejre efter et sikkert mesterskab.

Normalt ville Tyrkiets mesterhold være direkte i Champions League-gruppespillet, og FCK skal vise, at man kan gøre det meget bedre end i sæsonstarten, og at hele tilløbet til de vigtigste kamp i flere år ikke har været forgæves, uanset hvor stort et lodtrækningsuheld, det var at få netop Trabzonspor.

Hvem er FC Midtjylland?
To gange på en uge bliver en 3-0-føring mod en oprykker til 3-3.

Det lyder som noget fra en sukkersød sportsfilm lavet af Disney, bare med omvendt fortegn, hvor hovedrolleindhaverne begynder godt men så glemmer alt om, at de også skal hjælpe hinanden.

Hvis FCK ser vakkelvorn ud her lige før den største kamp i klubben i årevis, begynder FC Midtjyllands seneste halvandet år at se spildt ud, når to oprykkere på den måde og fuldt fortjent spiller sig tilbage fra 0-3.

Væk er det FC Midtjylland, der kunne få en kamp under kontrol og var Superligaens klart stærkeste mandskab i hele 2020, hvor man ud fra en solid 4-2-3-1 med en række store profiler med kløgt, hjerte og held spillede sig i Champions League.

Kampen mod Horsens var uden for nummer med to udvisninger, men det dækker ikke over, at modstanderne er begyndt at overvælde FC Midtjylland på den centrale midtbane og i perioder presser de to wingbacks tilbage.

Der lader til at være en klippefast tro på, at man er på rette spor med formationen og truppen, men heller ikke det ændrer, at spillet og resultaterne nu har svinget voldsomt i 10 måneder, og at FC Midtjylland nu nærmest spiller lutter cowboy-kampe.

Det kan være fint, hvis der også skabes stor tvivl om udfaldet mod langt stærkere modstandere – men Benfica-kampene viser, at det så overhovedet ikke er tilfældet.

Lige nu spiller FC Midtjylland nærmest ned til modstanderens sædvanlige niveau, så man får mistanken, at kampe mod 1. divisionshold de to seneste fredage havde budt på vildt drama og en realistisk risiko for FCM-nederlag.

FC Midtjylland har ikke en afgørende Champions League-kamp i morgen eller onsdag, og godt det samme, for de kampe var endt med gedigne nederlag, som man fik af Benfica.

Selvom der er endnu større spørgsmål på spil i klubben, er nuet dog stadig så vigtigt, at man skal have fundet hoved og hale i, hvem man egentlig er, og kan gøre Europa League-gruppespillet kompetitivt. For det kan denne måneds FC Midtjylland ikke.