Generelle

"Henkes" 71 dage på Old Trafford

Spillere med dåbsattesten imod sig er pludselig blevet en indbringende eksportsvare for Sverige

Først Magnus Hedman og nu Henrik "Henke" Larsson.

Spillere med dåbsattesten imod sig er blevet en indbringende eksportvare for Sverige.

Og knap nok havde Henrik "Henke" Larsson sat sin signatur på lejekontrakten med Manchester United, førend kravet om at gøre comeback på det svenske landshold blev luftet.

"Hvis du er fysisk i orden, skal du også stille op for dit land. Det kan godt være, at jeg er en smule gammeldags, men jeg ser det som en pligt og en måde at betale tilbage til fodbolden," fremturede den gamle VM-helt og nuværende fodboldekspert på radiosiden, Ralf Edström.

Larsson lukkede døren endeligt bag sig til de blå-gule efter sommerens VM-slutrunde, men det gjorde han også efter VM i 2002 og kom alligevel tilbage. I mellemtiden har "Henke" rundet de 35, og andre eksperter mener, at hvis han igen er til at overtale og siger ja, vil han miste troværdighed. Så det gør han ikke.

Strachan bød også ind

Larsson har virkelig været det helt store samtaleemne i det svenske fodboldmiljø efter fredagens "choknyhed", som binder den nuværende Helsingborg-angriber til United i 71 dage fra nytår og frem til 12. marts.

En passende periode, "hverken for kort eller for lang", mener hovedpersonen selv.

Alle havde ellers i et par uger talt om FC Barcelona, hans gamle klub, som mulig vinterbeskæftigelse for Larsson, og blot nogle få timer inden fredagens pressemøde i Helsingborg havde de svenske medier omsider lugtet lunten og fundet ud af, hvad der var ved at ske.

Og nu bagefter viser det sig, at også andre klubber har trukket i den svenske stjerneangriber. Bl.a. hans tidligere, skotske arbejdsgiver Celtic, hvis manager Gordon Strachan indrømmede, at man havde forhørt sig, men også havde accepteret svenskerens nej uden nogen bitterhed.

Larsson er en legende i det mindste i halvdelen af Glasgow og derved ønskede han, at det skulle forblive. Et synspunkt Strachan havde al forståelse for.

United-manager Sir Alex Ferguson har forklaret, at "Henke" Larsson simpelt hen var den bedste, der var til at få på markedet. Og Uniteds norske angriber Ole Gunnar Solskjær kunne dårligt være mere enig og siger om svenskeren:

"Ser man på markspillere, er han den bedste skandinav i de seneste 10-15 år. I hvert fald den bedste siden Michael Laudrup."

Baggrunden for "Henke-kuppet" er skader, udlejning og svigtende form i United-fronten, og det tæller på plussiden, at svenskeren også vil være spilberettiget i Champions League. I givet fald skulle man måske tilføje for en sikkerheds skyld.

Gode tider endnu bedre

Helsingborg-klubben ser det som en win-win-situation for alle parter. Hvor meget Allsvenskan-klubben indkasserer på lejemålet er noget usikkert. Men mindre end fem millioner svenske kroner skulle ikke kunne gøre det.

Og klubbens engelske cheftræner Stuart Baxter er ikke nervøs for at få en nedslidt angriber tilbage til foråret, når den svenske liga slår portene op igen.

"En masse mennesker tror, at han vil være udbrændt, men hvis du er i gang med noget, du finder inspirerende, så føler du dig heller ikke udbrændt."

Baxter tror heller ikke, at lejeaften måske forlænges, som der allerede er spekuleret i, hvis opholdet på Old Trafford munder ud i en succes. Bortset fra at både "Henke" og Helsingborg kategorisk har afvist, at det kommer på tale.

"Som jeg har forstået det, indgår det i "Henke"s planlægning, at han er kommet hjem til Sverige for at blive."

Bortset fra disse 71 dage, som vil gøre gode tider endnu bedre for Larsson og hans bankkonto. Grundlønnen er angiveligt aftalt til fem million svenske kroner, men han ansættes på en slags akkordordning, og spiller han mange kampe i løbet af sit ophold, kan hans indtjening ifølge flere engelske søndagsaviser nå at runde de 12 millioner kroner i dansk mønt.

Og de fleste eksperter mener, at Larsson ikke bare er hentet til Old Trafford som angriber af reserven, men nok skal få en hel del spilletid. Helt sikkert meget mere, end der vil tilfalde Chelsea-keeperen Magnus Hedman, endnu en svensk "oldies but goodies" og modsat Larsson egentlig gået på pension, Hedman som for en måneds tid siden blev kaldt til assistance på Stamford Bridge, da mesterklubben pludselig stod tilbage med bare en enkelt målmand.

Umiddelbart ser Larsson sig selv som backup til Wayne Rooney og Louis Saha.

"Det bliver vel til lidt indhop her og dér og måske nogle kampe fra start, og så må vi se, hvad jeg kan bidrage med, og hvordan tingene udvikler sig. Men jeg tager da derover for at spille så meget som muligt og havde aldrig gjort det, hvis jeg ikke troede på, at jeg kunne klare det."

Gammelt Ferguson-ønske

For Larsson er det en ekstra bonus, at han nu mere eller mindre slipper for den Royal League, som han bestemt ikke synes er en indlysende god idé. Og i stedet kan se frem til United-debut 6. januar i FA Cup'en, som forhånds annonceret af Alex Ferguson.

Samme Ferguson som allerede jagtede Larsson i dennes Celtic-periode, men fik nej. Måske har det spillet ind for svenskerens beslutning, mener svenske kedeere at vide, at han siden hen har fortrudt sin afvisning og derfor uden megen tøven sagde ja, da han pludselig fik denne uventede chance for at spille på Old Trafford.