Europa League

Fem ting vi lærte af Horsens - Sporting

Ken Fagerberg, Frederik Rønnow og tiki-taka er blandt fem punktnedslag fra aftenens Europa League-dyst på CASA Arena.

Fra CASA Arena, Horsens

International fodbold er noget andet

De første 20 minutter af en Superligakamp er ofte med to afventende mandskaber, som føler hinanden lidt på tænderne. Det kan være dræbende kedsommeligt. Sådan er det sjældent i europæisk fodobld, og sådan var det heller ikke her til aften. Sporting kom stormende fra første fløjt ned mod Horsens-målet og havde tre store chancer indenfor fem minutter. To af dem missede Sportings hollandske spidsangriber Ricky van Wolfswinkel, og den ene af dem var rigtig stor. Van Wolfswinkel fik en friløber på kanten af offside, men tabte den direkte duel med Frederik Rønnow. Havde han scoret på den, var det nok blevet en anden kamp, men man skal være skarp i international fodbold. Intensiteten holdt det meste af kampen med få bløde perioder, og det er en ekstremt god erfaring for Horsens at have prøvet.

Fodbolden lever i provinsen

Det er ikke kun i Parken, at der kan skabes stemning med internationalt snit til de europæiske kampe. Horsens-tilskuerne leverede den internationale stemning om kampen på et næsten fuldsat CASA Arena, som var medlevende fra først til sidst. Lydniveauet, da Martin Spelmann bragte Horsens foran må have kunnet høres både i Vejle og Aarhus, og det signalerer nye tider i det østjyske fodboldhierarki, at det er i Horsens, at et internationalt topmandskab som Sporting er på besøg. Spillerne blev klappet fra banen i pausen, som om de allerede var i gruppespillet, til tilråbene: "Gule, Gule, Gule." Hver en dommerkendelse mod hjemmeholdet blev protesteret imod højlydt. Horsens arrangerer i øvrigt en fantur til Lissabon, hvor man kan tage med til den portugisiske hovedstad for kun 2995 kroner, inkl fly, hotel og billet til kampen. Ganske billigt.

Ken Fagerberg har internationalt snit

Hvor har han dog været i hele vores liv?, fristes man til at spørge. Svenske Ken Fagerberg er eksploderet på en måde, der var uforudsigelig i den spildtid, han havde på Heden os FC Midtjylland. Noget må være gået galt derovre under tre forskellige trænere, siden en mand af Fagerbergs klasse først har fået sit gennembrud i dansk fodbold indenfor det sidste år. Han er stor, hurtig og ekstrem kropsstærk. Satte fuldstændig sin direkte mand af, inden han fandt Martin Spelmann til Horsens' 1-0-mål. Bolden klistrer nærmest til Fagerberg, når Horsens spiller den op ham. Han var også tæt på at score til 2-0, da han modtog bolden med ryggen til mål, vendte rundt og knaldede den på indersiden af stolpen. Nu forstår man lidt, hvorfor Ken Fagerberg kom til Danmark med kælenavnet Sveriges Wayne Rooney.  Fagerberg fik også et fortjent stående bifald, da han blev skiftet ud.

Frederik Rønnow kan blive stor

Der var bekymrede miner blandt visse fans af Den Gule Fare, da den mangeårige førstemålmand og Mr. Horsens, Søren Jochumsen, trappede karrieren ned i vinter. For var bare 19-årige Frederik Rønnow nu klar til at overtage det store ansvar? Ja, det er han. Slovakken Robert Veselovski blev hentet ind som gardering, men ham slog Frederik Rønnow hurtigt af igen, og man forstår hvorfor. Tre gange reddede Frederik Rønnow Horsens fra at indkassere mål, da han agerede plankeværk overfor den hollandske angriber Ricky van Wolfswinkel. Første gang efter kun fem minutter, da van Wolfswinkel var alene igennen, anden gang nappede han på Gordon Banks' vis et hovedstød fra tæt hold, og tredje gang var hollænderen igen alene igennem, men blev pillet. Nu skal man passe på med at rose for meget, men Frederik Rønnow kan blive en stor målmand, og en ny mangeårig Mr. Horsens.

Tiki-taka er ikke altid effektivt

Som ventet var Sporting i boldbesiddelse det meste af tiden, og som så mange andre sydeuropæiske klassemandskaber er de ekstremt boldsikre. Men det nytter ikke at have masser af boldbesiddelse, hvis man spiller bolden for langsomt rundt, og angrebene ikke kulminerer i dybe stikninger i længderetningen. Sporting var farlige i indledningen, men derefter skulle vi et stykke ind i anden halvleg, før deres portugisiske afart af tiki-taka blev rigtig konstant farlig. Det skete, da den spanske kantspiller Diego Capel blev skiftet ind og tilbød sine direkte ryk. Det var også Capel, der brød igennem i højresiden og spillede på tværs til sin kantspiller-kollega André Carrillo, der udlignede til 1-1. De portugisiske journalistkollegaer på pressepladserne var heller ikke tilfredse med holdets gennembrudsfarlighed på den sidste tredjedel, og mente i pausen, at Sporting-træner Ricardo Sa Pinto måtte reagere. Hvilket han så også gjorde. 1-1 er et resultat, som Horsens godt kan være tilfreds med ud fra spil og chancer, men det bliver selvfølgelig rigtig, rigtig svært i Lissabon.