Video : Tipsbladet
VM

5 vigtige VM-regler: I nogle kampe må man lave fire udskiftninger

Nogle regler er "gamle", men kræver måske en genopfriskning, og så er der også nogle nye regler ved sommerens VM-slutrunde.

Bragt første gang den 14. juni.

Kender du det, at du sidder hjemme i stuen og er i tvivl om, hvordan det lige præcis forholder sig med den sitaution, du har set i tv'et? Er der for eksempel straffespark, når en holdeforseelse er startet uden for feltet, men er trukket med ind i feltet? Og hvordan hænger det lige sammen med straffesparkskonkurrencer? Sparkes de efter ABAB-metoden, eller sparkes der efter den nye ABBA-metode?

Nogle af de vigtigste regler i forbindelse med VM-slutrunden vil tipsbladet.dk i det følgende forsøge at give jer overblik over.

Der er nemlig både regler, som man ikke tidligere har set ved VM-slutrunden, og så er der gamle regler, som kræver en genopfrisker. 

SKADEDE SPILLERE KAN ERSTATTES FØR VM

Åge Hareide har ligesom de 31 andre landstrænere udtaget 23 mand, der skal med til VM, men faktisk får Hareide muligheden for at skifte, hvis der skulle opstå problemer. Hvis anfører Simon Kjær lørdag bliver skadet mod Mexico i den sidste test frem mod VM og ikke kan nå at blive klar til at spille på et tidspunkt i slutrunden, kan Åge Hareide skifte ham ud i truppen, så Danmark kan få en frisk mand ind. Reglen er ikke ny, men nogle gange overset i den brede offentlighed.

Forklaringen er, at man kan skifte skadede spillere helt frem til 24 timer før holdets første kamp, men det kræver, at spilleren ikke kan nå at blive klar på noget tidspunkt i turneringen. Vurderes det, at en spiller vil kunne nå at spille en finale, kan han altså ikke erstattes. Omvendt kan han skiftes, hvis man ikke tror, han er klar til finalen. FIFA's medicinske afdelingen kan undersøge spillere, hvis der skulle opstå tvivl. 

SÅDAN AFGØRES GRUPPESTILLINGEN

Det er set før, at hold ender på det samme antal point efter de tre gruppekampe. Og hvordan er det så lige, det hele afgøres, når to eller flere hold har samme antal point, og eksempelvis kun et de involverede hold går videre?

Det afgøres på følgende måde:

- Først kigger man på målforskel i gruppekampene.

- Kan det ikke afgøres på målforskel, kigger man på antal scorede mål i gruppekampene.

Herefter begynder man at kigge nærmere på kampen(e) mellem de hold, der ikke kan adskilles i gruppen:

- Kan holdene ikke adskilles, er det antallet af point i kampene mellem de involverede hold, der kigges på. 

- Herefter ser man at se på målforskellen i kampene mellem de involverede hold.

- Og så kigger man på antallet af mål scorede i kampene mellem de involverede hold.

- Kan man stadig ikke adskille holdene, kigger man nu på fair play:
Gult kort giver -1
Rødt kort giver -3 (når det er via to gule kort)
Direkte rødt kort giver -4
Gult kort og efterfølgende direkte rødt kort giver -5

- Og hvis det så stadig ikke lader sig gøre at adskille hold, skal der trækkes lod om, hvem der ender foran hvem.

SÅDAN AFGØRES EN STRAFFESPARKSKONKURRENCE

Silkeborg IF troede, de havde besejret HIK i pokalturneringen, men dommer Peter Munch Larsen havde begået en fejl, da han havde sat dem til at sparke efter ABBA-metoden, ikke ABAB.

ABAB-metoden er den, vi er vant til, hvor der sparkes på skift, hvor ABBA-metoden omvendt er, at et hold starter med at sparke, mens det andet hold derefter sparker to gange. De fem spark hver ender altså med at hedde ABBAABBAAB. Omvendt vil de hedde ABABABABAB på den "gamle" måde.

Og hvis det skal gå rigtigt til ved denne slutrunde, skal der faktisk sparkes efter den gamle metode. Det er i hvert fald sådan, det læses i reglerne. Det er værd at skrive sig bag øret, for statistisk vil det først sparkende hold have en fordel i forhold til at vinde straffesparkskonkurrencen.

Jan Carlsen, der er dommerobservatør og en af Europas mest velansete fortolkere af fodboldloven, skriver ugentligt i Tipsbladet om fortolkning af fodboldreglerne. Han siger følgende om straffesparkskonkurrencer under VM:

- ABBA er stadig et forsøg, som man kan melde sig til at prøvekøre - det er altså ikke godkendt lov endnu - og mit allerbedste bud er, at man ikke sætter det i luften et så højprofileret sted som VM, lyder forklaringen fra Jan Carlsen.

VIDEODOMMER KIGGER MED

Om man kan lide det eller ej, der er videodommer med ved den kommende slutrunde.

Det er ikke en videodommer, som går ind og dømmer over hovedet på den dommer, der løber nede på banen. I stedet er det en videodommer, der skal støtte dommeren på banen. Det vil sige, at hvis dommeren på banen har givet et straffespark, men er i tvivl, om forseelsen er et frispark eller et straffespark, kan han søge råd hos videodommeren, der så kan give sit syn på sagen, hvorefter dommeren enten holder fast i sin beslutning eller ændrer den.

Andre scenarier kan være, at en dommer giver et rødt kort til en spiller, men lige vil være sikker og søger råd hos videodommeren. Måske giver videodommeren gode forklaringer på, hvorfor det kun skal være et gult kort, og således kan dommeren på banen ændre sin kendelse. Eller holde fast i kendelsen. Han kan også vælge selv at se kendelsen efter på en monitor og derefter træffe sin beslutning. For at undgå for meget tidsspild anbefales dommeren på banen at følge anvisningen fra videodommeren.

VAR skal hjælpe dommeren med fire ting:

1. Målsituationer. Om der er begået en forseelse eller er offside i forbindelse med et mål.
2. Straffesparkssituationer. Er der straffespark, eller er der begået en forseelse i forbindelse med situationen.
3. Direkte røde kort.
4. Spørgsmål om forveksling af spillere, hvor den forkerte er blevet straffet.

Jan Carlsen siger følgende om VAR, som han gennemgår i dagens udgave af Tipsbladet:

- Det bliver den første turnering med VAR, efter at videodommere er kommet gennem forsøgsperioden og er blevet anerkendt som fuldgyldige medlemmer af dommerteamet samt skrevet ind i lovbogen, så alle lande og turneringer kan benytte sig af dem.

DER KAN I VISSE SITAUTIONER FORETAGES FIRE UDSKIFTNINGER

Vi har altid været vant til, at der i fodboldkampe laves tre udskiftninger, og så er det ellers bare synd, hvis der er en mand, der render rundt med en skade. Men nu er der lidt hjælp at hente, hvis et hold bliver ramt af en skade.

Dog kun i enkelte situationer.

For under VM-slutrunden vil hold have mulighed for at foretage en fjerde udskiftning, hvis en kamp går i forlænget spilletid. Det vil altså sige, hvis der er to gange 15 ekstra minutter. Det kan ske i ottendedelsfinalerne, kvartfinalerne, semifinalerne, bronzekampen og finalen.

Men hvad så, hvis man "kun" har brugt den to af de tre udskiftninger. Har man så to til rådighed i forlænget spilletid, eller har man "stadig" kun én? Jan Carlsen forklarer.

- Den ekstra udskiftning i forlænget spilletid er efter endt forsøg nu godkendt, og efter lovteksten må man bruge den ekstra, uanset om man har brugt de oprindelige tre eller ej. Så mit bedste bud er, at man reelt har fire udskiftninger til rådighed totalt, hvis en kamp går i forlænget spilletid.