Kan Fredberg afløse Jonas Dal?
Foto: Anita Graversen / Polfoto
Generelle

Kan Fredberg afløse Jonas Dal?

Taler rygterne sandt, så er Jonas Dal snart fortid i Hobro, og det er svært at få øje på en erstatning. Jesper Fredberg kunne være løsningen.

Endnu engang rygtes Jonas Dal til en ny klub og denne gang synes den sikker. Ifølge Ekstra Bladet er Esbjerg kun detaljer fra at præsentere Jonas Dal som ny træner. Historien blev bragt 7. oktober. Det lød som om det var et spørgsmål om tid, inden det var en realitet, men siden har der været tavst om skiftet.

Meget kan man sige om Ekstra Bladet, de forstår at få folk til at læse deres historier. Nogle gange ved at skrue lidt vel meget på nogle tangenter, men når det handler om lige præcis fodbold, så er Ekstra Bladet altså, desværre for Hobro, som regel ret velinformerede.

Det er nu anden gang, at Jonas Dal meldes tæt på en ny klub. I hvert fald så vidt offentligheden er informeret. Første gang var FCM.
Det er en del af topfodbold, at når man præsterer på et niveau som Hobro har gjort og gør, så vil det automatisk afstedkomme mange rygter. Vi skal derfor huske det berømte gran salt i alle disse spekulationer og rygter.

Vi kan dog godt gå så langt som til at konstatere, at det er nye tider i Hobro og at det ikke er helt så utænkeligt, at et trænerskifte er under opsejling, som det tidligere har været.
Da Hobro rykkede op i Superligaen, spekulerede pressen også straks i, hvad der skulle til for at lokke Jonas Dal væk fra Hobro. Jonas Dal er en yderst fornuftig mand og dengang havde han kun været cheftræner i halvanden sæson. Han afviste blankt et skifte. Han selv og Hobro havde meget at lære endnu, lød det.

Hvorfor lige nu?
Nu, tror jeg, at Jonas ikke længere er så afvisende overfor et skifte. Ikke fordi at han ønsker at forlade en klub i modvind. Det er jeg overbevist om, at han ikke har det godt med. Men måske er tiden moden for ham nu, og han skal også tænke på sig selv. Hans evner rækker langt udover bare at være en brandtaler og få folk til at løbe meget. Hobro er i en anden forfatning nu, end for et år siden. Man henter ikke længere spillere på deltidsaftaler, de spillere der kommer til Hobro nu er på fuldtid og spillemæssigt er der meget lovende takter, selvom tabellen siger noget andet.

I sommer havde FCM snøren ude efter Jonas Dal. Den skulle være god nok, at Jonas Dal sagde ja, men Hobro sagde nej. Nu, kun et par måneder senere forlyder det, har Hobro accepteret et skifte til Esbjerg. Hvordan kan det være?

Dette er ikke blevet bekræftet fra officiel side, men er det utænkeligt at forestille sig, at HIK-ledelsen og Jonas Dal i sommer lavede en aftale om, at hvis der senere viser sig et bud, som begge parter kan være tilfredse med, så får han løbepas?
Og er ledelsen i Hobro i virkeligheden slet ikke så kede af det, hvis Jonas Dal smutter, for faktum er at klubben ligger til at rykke ned, og de må gøre noget.

Sidstnævnte scenarie, at Hobro i virkeligheden er godt tilfredse med et trænerskifte, vil jeg godt sætte mange penge på ikke er tilfældet. Jeg er sikker på, at der er stor, stor opbakning til Jonas. Trænerfyring er ikke et tema. Jeg tror mere på, at man måske har en gentleman-aftale. Til gengæld er jeg meget, meget spændt på, hvem der i så fald skal erstatte ham.

For hvem kan videreføre arbejdet i Hobro, som stadig er i en procesorienteret overgangsfase fra deltid til fuldtid, og hvor det stadig handler om, at en spillertrup med mange nye ansigter skal finde hinanden, hvilket de seneste spillerunder tyder på, at de er på vej til.

Hvis vi skal analysere potentielle emner lidt til den aktuelle situation, så er det svært at se den oplagte afløser. Hvilken vej vil klubben gå? Vil man gå efter en af de gode gamle som f.eks. Kim Poulsen eller Ove Christensen? Eller hvad med Auri? Det kommer helt an på indgangsvinklen.

Først og fremmest vil økonomi være en faktor, for hvem har man råd til? Hobro præsenterede for kort tid siden et flot regnskab, så der er penge på kontoen, men de vil ikke blive kastet i grams. Spørgsmålet er, hvilken type man vil gå efter?

Går man efter en redningsmand, der kan sikre klubben overlevelse her og nu?

Går man efter en direkte afløser for Jonas Dal, som egentlig bare skal videreføre det eksisterende arbejde med den nye trup, som blev sammensat i sommer?

Eller satser man på at tage klubben til det næste niveau og føler sig så overbevist om projektets holdbarhed, at man negligerer en eventuel nedrykningsfare og satser på, at klubben kan komme op igen?

Allerhelst skal en ny træner kunne det hele, og det kan Jonas Dal, og dermed er vi tilbage ved udgangspunktet, som er, at jeg ikke tror på, at Hobro er begejstrede over at skulle erstatte Jonas Dal. Ej heller selvom de får en pose penge for det.

Hvad med Fredberg?
Et kækt bud på en kanin kunne være den tidligere AGF-træner Jesper Fredberg. Der har været relativt stille om Fredberg, siden han stoppede i AGF, og han har da heller ikke statistikken på sin side. 13 kampe fik han som cheftræner i AGF med 10 nederlag og tre sejre til følge. Den ene af sejrene mod Viborg fik AGF  endda tilkendt på skrivebordet efter at have tabt det oprindelige opgør på banen. Hvis man ser bort fra de tre point fra skrivebordssejren over Viborg tabte AGF altså hele 11 kampe under Fredberg og målscoren i de 13 kampe som cheftræner var på 12-26.

Den statistik burde få de fleste til at løbe skrigende væk, men de fleste fodboldkyndige husker nok også, at Fredberg ikke kan klandres for AGF’s deroute. Klubben var allerede i frit fald, inden han fik den utaknemmelige tjans, og han blev da heller ikke gjort til syndebuk.

Faktisk håndterede Jesper Fredberg hele nedturen på en rigtig fornuftig måde.

Uanset hvor dårligt det gik i kampene mødte Fredberg pressen på en god, tålmodig og fornuftig måde, og det virkede til, at flere spillere, som ellers var ude i kulden fik fornyet mod med ham ved roret. Han forsøgte at indgyde spillerne ny energi under den daglige træning og udefra virkede det som om, at humøret blev løftet til den daglige træning og troen vendte langsomt tilbage, men den negative spiral var ikke til at stoppe. På banen gik alt imod AGF. Det var faktisk ikke særlig rart at overvære.

Jeg har haft fornøjelsen af at interviewe både Fredberg og Jonas Dal flere gange, og de minder om hinanden. Hvis de bærer bekymringer, så bærer de dem flot og på en måde, så man ikke mærker det. Måske fordi de er af den nye trænerskole, hvor pressehåndtering også er en del af uddannelsen. De udviser i hvert fald begge overskud.
Men ikke kun evnen til at håndtere pressen gør, at han passer til Hobro. Fredberg har taget P-træner licensuddannelsen og her skrev han i den afsluttende opgave om vigtigheden af at opbygge gejst og sammenhold i en trup, hvis den skal præstere over evne. Fredberg står for et langsigtet arbejde, hvor det er vigtigt at opbygge og udvikle egne talenter.

Han har en gejst og mentalitet, som gør, at han vil passe godt ind i Hobro. Samtidig vil han bringe noget knowhow med sig fra ansættelserne i Brøndby og AGF, som kan bruges i Hobro, hvis de vælger den langsigtede løsning. Hobro har nemlig en kæmpestor medlemsskare, hvor specielt talentafdelingen rigtig gerne skal udvikles og udnyttes mere. Her kan Fredberg bidrage med meget som tidligere U-træner i Brøndby og AGF samt som kortvarig talentchef i AGF, og også her minder Dal og Fredberg om hinanden qua Dals tidligere arbejde med talenter i FCM. Typemæssigt kan jeg sagtens se Fredberg og Hobro som et godt match, om end Fredbergs personlige kikkert angiveligt er rettet mod udlandet.

Andre oplagte trænerløsninger har jeg svært ved at få øje på. Glenn Riddersholm er utopi. Kim Poulsen – måske. Michael Hansen – ja og nej. Ja, fordi han gjorde det godt i Skive. Nej, fordi eftermælet i Vestsjælland ikke er godt og Vestsjællands nedtur minder derudover for meget om Hobros nuværende situation.
Andre oplagte navne er snuppet: Indpiskeren Bo Henriksen har fået fod på Horsens. Ove Pedersen er snuppet. Ove Christensen tror jeg ikke umiddelbart er interesseret i at forlade Vendsyssel. Auri har fået nok af Jylland i denne omgang, tror jeg. Feltet af ledige, realistiske emner begynder at tynde ud. Jack Majgaard måske. Nicolai Wael og Steen Thychosen tror jeg ikke på.

Hvem kunne ellers være i spil? Fredberg er mit bedste bud. Såfremt Jonas Dal altså overhovedet skal erstattes.