OPRINDELIGT BRAGT PÅ DETSMUKKESPIL.DK
FØLG DET SMUKKE SPIL PÅ FACEBOOK OG TWITTER
Det mindede om børnefodbold, det som Stuttgart leverede fredag aften. Florian Klein sparkede bolden i hovedet på Daniel Schwaab og Filip Kostić og Christian Genter misforstod hinanden på komisk vis. På den måde kunne Leverkusen nemt score til 1-0. Bare en halv time senere stod den 4-0.
Pilen har peget den forkerte retning for Stuttgart længe. I de to seneste Bundesliga-sæsoner er de blevet henholdsvis nummer 12 og 15. Den forfremmede ungdomstræner Thomas Schneider blev fyret i marts sidste år efter otte nederlag i ni kampe. Erfarne Huub Stevens trådte til som brandslukker, og lykkedes med at styre Stuttgart i sikkerhed.
61-årige Stevens besked til Stuttgart var klar. De skulle ikke regne med ham efter sæsonen. Han var
kunen midlertidig løsning. Ikke desto mindre er hollænderen stadig træner i klubben i dag. I hvert fald for nu. Stuttgart-toppen må for alvor overveje hans fremtid efter fredagens kummerlige præstation, der giver dem fem point op til Hamburger SV, der er i sikkerhed på 15. pladsen.
I sommer blev Armin Veh ellers genansat i klubben. Træneren, der hentede mesterskabet til Mercedes-byen i 2007, skrev under på en toårig aftale. Ni point i de første 12 kampe gav den værste sæsonstart i 40 år, og så var han ellers hurtigt ude af vagten igen. Forinden havde sportsdirektør Fredi Bobic forladt klubben.
Han er siden blevet erstattet af Robin Dutt, der er et godt bud på tysk fodbolds mest slagne mand i øjeblikket. Han blev fyret i oktober sidste år i Werder Bremen efter ikke at have vundet i sæsonens første ni kampe. Og heller ikke siden ansættelsen i Stuttgart har Dutt vundet en fodboldkamp.
Huub Stevens blev for anden gang på under et år ansat som en nødløsning. Det begyndte godt med en 1-4-sejr mod Freiburg, men de kom dog hurtigt ned på jorden igen med et 0-4-nederlag til Schalke 04 ugen efter. Og det er i dét spor, det har kørt i lige siden for Stevens' Stuttgart.
De har ikke vundet i ni kampe, og kun scoret fire gange undervejs. I de seneste 13 hjemmekampe i Bundesligaen har de tabt ni og kun vundet én. Man forstår hvorfor Mercedes-Benz Arena med plads til 60.000 i disse tider er langt fra er udsolgt.
I forbindelse med hjemmekampen mod Hertha Berlin i sidste weekend lod 80
hardcoreStuttgart-fans deres frustrationer gå ud over politet. Bevæbnet med jernstænger angreb de et par betjente, der var nødt til at affyre varselsskud.
Die Roten
vil tage stor skade af en nedrykning. Det lokale medie Südwest Presse regner med et økonomisk tab op til 30 millioner euro som følge af sponsorflugt og færre TV-penge, hvilket vil betyde, at spillerbudgettet bliver halveret til 20 millioner euro.
I slutningen af februar udtalte Stuttgarts sport- og kulturborgmester Susanne Eisenmann, at “det vil være en katastrofe for byen og regionen, hvis Stuttgart rykker ned. Uden et hold i Bundesligaen har vi et stort problem med vores image”.
Stuttgart identificerer sig selv som en sportsby. Hvert år bliver der afholdt Porsche Tennis Grand-Prix for den kvindelige verdenselite. Byen bød på OL i 2012. Og i 2007 blev den endda kåret som Europas sportshovedstad.
De små udfordrer de store
Hvordan har det kunne gå så galt i Stuttgart? Først og fremmest handler det om en række dårlige sportslige beslutninger. Siden mesterskabet i 2007 har klubben skiftet træner otte gange. I samme periode har der endda været tre forskellige sportsdirektører og tre forskellige præsidenter.
Forfatter til den tyske fodboldbibel
Tor, Uli Hesse, peger på en anden årsag. Stuttgart er Tysklands sjettestørste by i en af landets økonomisk stærkeste regioner, Baden-Württemberg i sydøst. Bilen blev opfundet her, og Mercedes-Benz og Porsche har stadig base i byen. Også elektronikgiganten Bosch er til stede.
Regionens fodboldlandskab har historisk set ikke været præget af samme mangfoldighed. Modsat Rhineland-Pfalz og Ruhr, der altid har haft adskillige hold i de tre bedste rækker, har Stuttgart været ene om at holde Baden-Württembergs fane højt.
Længe var Stuttgart Kickers deres eneste lokale trussel. De var regionens førende hold i begyndelsen af 1900-tallet, men har kun været i Bundesligaen ved to lejligheder - senest i 1989-1990. I dag ligger de i 3. Bundesliga.
I mesterskabssæsonen var alle klubber indenfor 80 kilometer af Stuttgart enten amatører eller semiprofessionelle: VfR Aalen, SG Sonnenhof Grossaspach, FC Heidenheim, SV Sandhausen og TSG Hoffenheim. I dag er de alle professionelle og spiller i de tre bedste rækker. Sidstnævnte er endda i Bundesliga, og ligger 11 pladser bedre placeret end Stuttgart. Læg dertil, at yderligere 60 kilometer fra Stuttgart finder man Bundesligaens nummer 6, Augsburg og Darmstadt og Karlsruhe, der begge kæmper med i toppen af 2. Bundesliga.
Hesse ser en tendens. Flere traditionsklubber bliver disse år udfordret af mindre og mere succesfulde klubber i nærområdet. Ingolstadt - placeret mellem München og Nürnberg - er ved at overhale 1860 München og FC Nürnberg. Waldhof Mannheim, der lå i 2. Bundesliga ved årtusindskiftet spiller i dag i Hoffenheims skygge. Paderborn rykkede op i sommer, mens Armenia Bielefeld nu er i 3. Bundesliga. Og i Leipzig har Red Bull-koncernes satsning RasenBallsport Leipzig overtaget den lokale fodboldscene fra Lokomotiv Leipzig (tidl. VfB Leipzig).
“Det der ser ud til at være sket, er at nogle af de store klubber for sent har opdaget, at det som plejede at være deres fordel - størrelsen, historien, de mange fans - efterhånden er blevet en bagdel. Som dinosaurerne blev de for tunge til at bevæge sig hurtigt og for sultne til at være tålmodige”, skriver Hesse.
Paradoksalt nok har Stuttgart ellers adskillige unge lovende talenter rendende. Marius Funk, Timo Baumgartl, Mart Ristl og Timo Werner var alle udtaget til Tysklands U19-landshold i efteråret. Mortiz Leitner (udlånt fra Dortmund) er jævnligt med for U21-landsholdet og Antonio Rüdiger har i en alder af 22 spillet fem A-landskampe.
Stuttgarts problemer er fortællingen om dårlige sportslige beslutning og et tysk fodboldlandskab, der er ved at ændre sig.