Esbjerg er historien om spildt potentiale
Generelle

Esbjerg er historien om spildt potentiale

Pengene er væk, det samme er træneren, og alvoren truer efterhånden Esbjerg fB ganske meget frem mod Superliga-sæsonen.

De har gjort det i Brøndby. I Århus. I Herning.

Også i Aalborg og Odense har der været nye penge igen og igen og igen, når et nyt projekt, typisk præsenteret med løfter om en ny gylden æra bygget på talenter fra baghaven og enkelte stjernespillere, er blevet lanceret.

Som oftest bliver pengene snoldet op på transfermarkedet og når det helt sensationelt viser sig, at der ikke bliver kåret tre-fire mestre per sæson og sendt et par danske klubhold direkte i CL-gruppespillet hver september. Den slags mørkesort uheld kan man jo ikke planlægge sig ud af.

I de fire sidstnævnte byer er klubberne mit i en cyklus, hvor der stadig er penge på kontoen, mens Brøndby IF snart skal have det i en endnu en kapitaltilførsel.

I Esbjerg fB regner man meget gerne sig selv blandt nogle af disse klubber. Selvbilleder i fodbold bliver til i de bedste tider, og i EfB er referencerammen succesholdet i Europa League, og for årtier tilbage danske mesterskaber.

Men pengene er igen væk, det samme er cheftræneren efter sidste uges fyring, og i modsætning til i de førnævnte byer dukker der ikke 50 millioner nye kroner op.

På fredag, når det værste støv har lagt sig, folder vi historien om EfB ud i Tipsbladet. Og det er ikke nogen udpræget Jonas Dal-historie, for den fyrede cheftræner var langt hen ad vejen fejlcastet og kom slet ikke langt nok med en sammensat og slidt trup.

Kontrafaktisk historieskrivning er farlig, men vi kan konstatere, at 2015/2016-sæsonen havde været livsfarlig for EfB, hvis Superligaen havde haft mere end den ene nedrykningsplads, Hobro reserverede i efteråret.

Der skal vælges ny bestyrelsesformand i klubben senere på året, og man må håbe, alt til den tid bliver gentænkt.

At EfB i 2013 sendte et hold i og videre fra Europa League-gruppespillet skyldtes i høj grad, at klubben var flad ved nedrykningen to år tidligere og ikke havde andre end de lokale drenge at sende på banen.

Nu slap man for nedrykning denne gang, men efter to år med for mange forgæves og dyre indkøb er pengene sluppet op og presset enormt på de to hovedansvarlige for spillerkøb og rekruttering, administrerende direktør Søren Poulsen og de facto-sportschef Niels-Erik Søndergaard.