FCK'-farvel: Mest for egen skyld, men også for Brøndby og Hernings
Foto: Lars Rønbøg / Getty Images
Generelle

FCK'-farvel: Mest for egen skyld, men også for Brøndby og Hernings

Det er ikke kun for egen vindings skyld, at FC København barsler med tankerne om at bryde ud af Superligaen.

Da FC København i forrige uge tørrede det endnu ikke ødelagte græstæppe (tak for den, Justin Bieber) i Parken med Club Brugge, havde vi på Tipsbladet i ugen op til kampen arbejdet på at få den belgiske klubs præsident Bart Verhaeghe i tale til en artikel om, hvordan en klub i udlandet på tilnærmelsesvis samme niveau som FC København så den kommende Champions League-reform.

Den reform blev ifølge klubber som FCK og Club Brugge kuppet igennem om formiddagen før Champions League-gruppelodtrækningen torsdag 25. august, og i den sikrede Europas storklubber med Bayern München i spidsen og FC Barcelona, Real Madrid, AC Milan og Juventus som entusiastiske cheerleadere, at de fire største fodboldnationer fra sommeren 2018 får fire hold direkte i CL-gruppespillet.

Club Brugge afviste venligt men bestemt at stille op til interview om sagen, og torsdag fik vi så en indikation af hvorfor.

Her kunne Berlingske fortælle, at FC København og klubber i en halv til en hel vægtklasse over københavnerne som Club Brugge, Ajax og Celtic har indledt diskussioner om at skabe en fælles, overnational liga fra 2021, en liga der for FC Københavns og et eller to andre danske holds vedkommende skal erstatte Superligaen.

Og hvorfor så det?

Fra 2018-2021 bliver det en smule sværere for klubber som FC København og deres 'jævnaldrende' på den store, europæiske fodbold-legeplads at komme i Champions League, og de er enormt bekymrede for, at de fra 2021 slet ikke får plads i Champions League, som kunne tegne til at blive en helt lukket fest for klubber fra de fire-fem største nationer i Europa og enkelte inviterede gæster fra lande som Portugal, Rusland, Grækenland og Tyrkiet.

I det store politiske spil om pladserne og tv-milliarderne er det smart at have et alternativ, hvis de store ikke gider lege og har vokset sig så stærke, at mor UEFA ikke længere kan tvinge dem til også at lege med de små som FC København.

Og det kunne noget tyde på, at Bayern München, Real Madrid, FC Barcelona og deres konkurrenter i fodboldens jetset ikke længere gider – de forsøgte at få udelukket rollingerne fra Danmark og lignende småstater allerede fra 2018, og fra 2021 kan en næsten lukket liga med lutter storkampe og gyldne aftaler om spillerunder udenfor Europa i USA, Kina og Mellemøsten gøre FC Københavns frygt til virkelighed.

Forhandlingsudspillet fra FC København og deres ligesindede er en overnational liga, man kvalificerer sig til fra eksempelvis Superligaen og så spiller en hel sæson i, hvorefter Champions League- og Europa League-pladser fordeles til topholdene i denne overnationale liga.

På papiret kan det se ud til, at FC København & Co faktisk har fået grønt lys til en sådan model af UEFA – sådan er tolkningen i hvert fald på de meldinger, der er kommet fra forbundet. Og bliver den model til sportslig og økonomisk virkelighed, kan en sådan liga hurtigt blive et sted mellem den femte- og syvendebedste i Europa, med hvad dertil hører af direkte pladser i Champions League.

Fans af Brøndby IF, AGF, FC Midtjylland, AaB og OB raser forståeligt nok over FC Københavns tilsyneladende enegang, og er der tv-pengene i skidtet, skal det bestemt ikke udelukkes, at Byens Hold i mini-metropolen København siger adios til Superligaen og prøver lykken mod Ajax og med en stor tv-kontrakt i hånden.

Men for mig at se er FC Københavns deltagelse i forhandlingerne primært et forsøg på at skabe et seriøst alternativ til storklubbernes lukkede Champions League og stille sig så stærkt som muligt, før den endelige fordelingsnøgle at penge og pladser i Europa League og Champions League.

Der foregår et hundeslagsmål i kulisserne lige nu om Champions League 2018-2021, hvor den ny UEFA-præsident Aleksander Ceferin fisker i rørte vande ved at forsøge at få rullet den vedtagne hensigtserklæring fra 25. august tilbage.

Jeg tvivler stadig på, det er muligt, men FC København&Co kæmper primært den sag, også på vegne af konkurrenterne i Superligaen.

Når Club Brugge-kampen i Champions League så kun trak 25605 tilskuere i Parken, tvivler jeg på, der er nok interesse eller tv-penge til en hel sæsons kampe i en nordeuropæisk overliga. Men hvis ikke FC København og deres allierede kæmper imod, er der ikke langt til en lukket Champions League med FC Barcelona-PSG i Doha fra 2021.