Superliga-luksusfælder: Regningen betales til maj – og søndag aften
Generelle

Superliga-luksusfælder: Regningen betales til maj – og søndag aften

Der er mere end bare tre point på spil, når Brøndby og FC København krydser klinger søndag aften.

Avisspalter og nyhedsflows på de digitale medier flyder over med historier om søndagens Brøndby IF-FC København, og med seks point mellem de to hold på første- og tredjepladsen er hypen for en sjælden gangs skyld berettiget.
 
Brøndby IF klikker langt om længe på banen og giver dermed Thomas Frank noget af den nattesøvn, der ellers måtte være i alvorlig fare efter den katastrofale sæsonstart.
FC København har vundet ni af de seneste ti kampe med nederlaget i Brøndby i september som eneste undtagelse. 
 
Det ser endelig ud til at lykkes Ståle Solbakken at klemme et fornuftigt antal mål ud af en offensiv, der i hans første to år tilbage på Østerbro ellers har vist sig at være klart bedre på papir og andre underholdningsplatforme end inde på græsset.
 
Men de to københavnske storhold har også noget at bevise.
 
Det seneste år har FC København og Brøndby IF måttet nøjes med statistroller i FC Midtjyllands Superliga-show. Fans og ansatte i de to klubber kan med nogen ret pege på, at FC Midtjylland i næste disse uger rammer muren, hvor skader og satsning på de europæiske kampe får mesterholdet til at tabe til klubber med miniput-budget som FC Roskilde og Viborg FF.
 
Men hvad sker der, når mestrenes halve, skadede hold er tilbage og Claus Steinlein igen har brugt nogle af Matthew Benhams millioner på januar-transfermarkedet?
 
Så længe Benham for relativt få penge sammenlignet med det voldsomt dyre projekt i Championship-klubben Brentford kan købe færdigudviklede spillere til FC Midtjylland, er det op til søndagens to københavnske duellanter at vise, de også har niveauet, og det kræver mere end seks-otte ugers gode resultater.
 
Hvis de to københavner-klubber har at bevise på Brøndby Stadions græs søndag aften, er det intet at regne sammenlignet med problemerne udenfor banen.
I Parken er udmeldingen et underskud for 2015 på 30-35 millioner kroner, fordi man for første gang i mange år ikke kom i et europæisk gruppespil. 
 
Det er heller ikke rar læsning for FCK-fans, at Fitness.dk, der i 2014 omsatte for over 400 millioner kroner, igen i år ser ud til at ramme et underskud.
 
Brøndby IF lånte i september 14 millioner kroner af hovedaktionær Jan Bech Andersen, angiveligt fordi en del af raterne i Simon Makienok-salget til Palermo endnu ikke var betalt, hvilket Palermo selv bekræftede. Jeg skriver ”angiveligt”, fordi Makienok-sagen i kommunikationen fra Brøndby IF var en god undskyldning for et hul i kassen, der alligevel var opstået i begyndelsen af 2016, og da 14 lånte millioner skal betales tilbage i 2016 med fem procents rente, skal der enten penge i kassen via ny kapital eller store indtægter fra spillersalg og/eller europæisk fodbold til næste efterår.
 
FC Midtjylland taber flere penge end de københavnske hold (Brøndby regner med minus 15 til 25 millioner kroner i 2015), men når Matthew Benham ser ud til at være glad for at agere mini-Abramovitj i Jylland, er det ikke det samme problem for FCM som for de to hovedstads-rivaler.
 
Ståle Solbakken har tidligere et interview med Tipsbladet påpeget, at Benhams frie midler giver FC Midtjylland en fordel, og selvom nordmanden ikke lå på den lade side med at geninvestere sparede lønkroner i den forgangne sommer, har han en pointe.
 
Den nemme vej til at rette op på økonomien i Brøndby IF og FC København er at vinde et dansk mesterskab til maj, og som jeg tidligere har skrevet på denne plads, vil jeg nødig tage et huslån i min nuværende kontrakt som enten FCK- eller BIF-træner, hvis jeg ikke kan præsentere min bestyrelse for det danske mesterskab i 2016.

Denne blog er ugens leder i Tipsbladet Print