VM

Storstrejke truer op til VM

En strejke hos et stort transport-firma har allerede kostet et trecifret millionbeløb i tabt eksport, og flere andre sydafrikanske fagforeninger truer i disse dage med strejker, der kan lamme infrastrukturen og elektricitets-forsyningen under fodbold-VM.

I Sydafrika har man i månedsvis spekuleret over, om den dyre VM-slutrunde, som den sydafrikanske stat har investeret milliarder af kroner i, kunne give anledning til strejker blandt landets stærke fagforeninger.

Det ser ud til, at spekulationerne bliver til virkelighed.

Nyhedsbureauet Reuters citerer den sydafrikanske regering for, at en strejke hos transport-firmaet Transnet, der blandt andet er involveret i eksport af vin, frugt og biler, har kostet op mod 700 millioner kroner i landssektoren, og flere strejker følger muligvis i de kommende dage.

Energi-selskabet Eskom, der leverer 95 procent af Sydafrikas elektricitet, bliver sandsynligvis ramt af strejke i morgen, da de ansattes fagforening vil have afgjort en strid om lønninger, og en anden stor sydafrikansk fagforening truer med storstrejke, fordi førnævnte energiselskab har fået lov til at skrue el-priserne op med 25 procent.

Ifølge Reuters' korrespondent i Sydafrika er landets præsident Jacob Zuma forsigtig med at gribe ind, da han ikke har lyst til at gøre sig upopulær blandt fagforeningerne og deres medlemmer.