Generelle

Pressede klubber pantsætter fremtiden

Third Party Ownership: Med Portugal som brohoved har private investeringsselskaber, der køber spilleres økonomiske rettigheder, spredt sig fra Sydamerika til store dele af Europa og frister gældsplagede fodboldklubber med et kortsigtet boost af spillerkøb.

BRAGT I TIPSBLADET 3. FEBRUAR 2012

Med Portugal som brohoved har private investeringsselskaber, der køber spilleres økonomiske rettigheder, spredt sig fra Sydamerika til store dele af Europa og frister gældsplagede fodboldklubber med et kortsigtet boost af spillerkøb. Kritikerne kalder investeringsselskaberne for snyltere, der flytter deres spillere rundt i Europa efter behag for kortsigtet gevinst og imod FIFA's regler blander sig i klubbernes og spillernes sportslige beslutninger, mens investeringsselskaberne selv mener, at de er en stor hjælp for fodboldklubber midt i den globale økonomiske krise.

- De er kun i fodbold for at tjene penge. Jeg tror, at fodbold vil klare sig bedre uden hedge funds. De er parasitter.

Professor i strategisk ledelse og ekspert i fodboldøkonomi ved University of Liverpool Tom Cannon er ikke imponeret over de kapitalfonde, der gennem det seneste årti og især i de sidste tre-fire år har bredt sig fra Sydamerika ud over et Fodboldeuropa og handler økonomiske rettigheder til nogle af de mest lovende spillere i verden for store beløb.

Og han er ikke alene med kritikken af fænomenet.

- Vi synes, det er noget rod, og jeg forstår ikke, at FIFA og de nationale fodboldforbund accepterer det. At de ikke sikrer, at der er fælles regler for investeringer i spilleres økonomiske rettigheder, siger Spillerforeningens direktør og næstformand i det internationale spillerforening FIFpro Mads Øland.

- Tag Carlos Tevez. Det er ikke fordi, han lider nød, men en af grundene til problemerne omkring ham er, at en køber ikke kun skal blive enig med ham og Manchester City men med en lang række investorer, der ejer Tevez' rettigheder. Han ejer også selv en del af sine økonomiske rettigheder, siger Mads Øland.