Generelle

Stor kamp i den lille turnering

Det er to af de senere års UEFA Cup vindere, der tørner sammen på De Kuip i Rotterdam, når Feyenoord og Schalke 04 onsdag aften udkæmper slaget om førstepladsen i UEFA Cup'ens gruppe A. Førstepladsen sikrer, at modstanderen i næste rundes knock out spil er en gruppe treer, og samtidig får gruppevinderne også fordel af, at returkampen afvikles på hjemmebane. Schalke, som vandt UEFA Cup'en i 1997, er i pole position med tre point mere end vinderne fra 2002, Feyenoord, der til gengæld har en kamp i hånden i forhold til tyskerne. Schalkes træner Ralf Rangnick har på forhånd sagt, at han ikke vil tage chancer med småskadede spillere, da klubben under alle omstændigheder er sikre på at slutte blandt de tre første i gruppen, hvilket giver adgang til næste runde.

Næste runde når Feyenoord sandsynligvis også til, men formkurven har været nedadgående for det hollandske storhold, der blot har vundet en af de sidste fem spillede kampe i Æresdivisionen. Nederlag til både AZ Alkmaar og FC Gronningen har øget hullet op til førende PSV, så der nu er 11 point op for træner Ruud Gullits tropper.

Skader har en del af skylden, men ellers er der simpelthen tale om en formnedgang, som alle hold oplever hen over en sæson, og træner Gullit erkender da også, at det ikke er tilfredsstillende, og efter nederlaget til Groningen i forrige runde, så bebudede han, at der ville være konsekvenser for de spillere, der ikke levede op til forventningerne. Her spiller skaderne så alligevel ind, for så mange muligheder har den tidligere topspiller ikke for at ændre på holdet for tiden, men helt tilfreds kan Gullit ikke være med weekendens 2-2 kamp mod Herenveen, hvor Feyenoord smed en 2-0 føring over bord. Gullit benægter dog stadig, at der skulle være tale om en krise for klubben.

Det værste i weekenden var, at den i forvejen svulmende skadesliste fik tilføjet yderligere et par prominente navne. Sebastian Pardo, Ramon van Haaren og Leonardo har nu fået selskab af både Salomon Kalou, Karim Saidi og Shinji Ono, så mulighederne for kvalificerede ændringer står ikke ligefrem i kø for Gullit foran onsdagens kamp.

En plads, som Gullit ikke behøver at bekymre sig om, indtages af noget så sjældent som en dansk succeshistorie. Den unge danske venstrebensspiller Patrick Mtilliga har erobret en fast plads som venstre back. Tidligere var det som letbenet wing, at danskeren huserede, men i dag er han omskolet til en aggressiv og offensiv venstre back.

Mtiliga har gjort det så godt, at selv ikke et nyindkøb til pladsen, portugiseren Bruno Basto, har kunnet fortrænge danskeren fra startopstillingen.

Den 23-årige tidligere B93er blev købt allerede i 1999, men de første år blev tilbragt i den mindre Rotterdamklub Excelsior, men nu er han altså i Feyenoord, og der har han foreløbig kontrakt indtil 2007. Det skal blive spændende at se dette forholdsvis ukendte, men altså i hollandsk fodbold etablerede bud på en dansk venstre back på internationalt topniveau.

Er Mtiliga forholdsvis ukendt, så er de to danskere på Schalkes mandskab velkendte og afprøvede kræfter. Både Christian Poulsen og Ebbe Sand har sammen med resten af Schalkeholdet oplevet en fantastisk opblussen efter fyringen af Jupp Heynckes og den efterfølgende ansættelse af Ralf Rangnick. Siden byttet på bænken har Schalke spillet ni Bundesligakampe og vundet de otte!

Derudover har holdet altså allerede sikret sig videre deltagelse i UEFA Cupen, og træner Rangnick ser tilsyneladende stort på de eventuelle fordele, der kan være i førstepladsen i gruppen.

I stedet vil han spare de spillere, som ligger på vippen til en skade, eller som endnu ikke er helt klar efter en skade, og den liste er lang i Schalke.

Dario Rodriguez, Fabian Lamotte, Thomas Kläsener, Niels Oude Kamphuis og Gustavo Varela sad alle over med skader i weekenden - nogen mere længerevarende end andre. Varela er for eksempel ude resten af 2004.

Derudover spillede både brasilianeren Marcelo Bordon og jugoslaven Mladen Krstajic med mindre skader i weekendens kamp mod Bielefeld. Så noget kunne tyde på, at Schalketræner Rangnick, hvis han ønsker at fastholde den fine kurs i Bundesligaen, vil gøre klogt i at spare de udsatte spillere, hvilket han altså også har antydet at ville gøre.

Sparer Schalke et flertal af deres nøglespillere, så ligger kampen til Feyenoord, men på den anden side kan hollænderne risikere, at Schalke kommer med så meget 'momentum', at tyskerne selv med en stribe reservespillere vil kunne profitere af det manglende pres og byde De Kuip trods. Det kan heller ikke udelukkes, at Feyenoord i lyset af kampens betydning risikerer at krampe op, hvis ikke det lykkes at bringe sig foran i begyndelsen af kampen.

Det er der ikke plads til for Feyenoord, der i tilfælde af alt andet end sejr i onsdagens kamp vil være presset ud i en afgørende kamp mod schweiziske Basel. Ikke at det er en umulig opgave for hollænderne, men mon ikke de hellere vil afgøre det i de trygge rammer hjemme i Rotterdam? I hvert fald er der meget der tyder på, at vi kan få en levende og åben slagudveksling mellem to mandskaber med både evner og lyst til at spille offensiv fodbold.

Feyenoord-Schalke onsdag kl. 20.45 på ARD