Blog: Hvem er Barcelonas næste nummer et?
Illustration
Generelle

Blog: Hvem er Barcelonas næste nummer et?

Med kontraktudløb sommeren 2014 forlader Victor Valdes F.C. Barcelona, og han har allerede flirtet offentligt med en klub som nyrige A.S. Monaco fra Frankrig. Det er ikke bare en Mr. Nobody, der forlader verdens mest succesfulde klub gennem de seneste sæsoner, for Victor Valdes' CV er spækket med titler.

F.C. Barcelona står tilbage med et enormt hul i målet, når Vivtor Valdes stopper i klubben til sommer. De skal ud at finde den helt rigtige ankermand til klubben, for det nuværende alternativ er José Manuel Pinto, som trods flot frisure og en kreativt fløjtende lydside i sit spil, ikke har kvaliteten til at repræsentere en klub som F.C. Barcelona som førstemålmand. Jeg har set lidt på, hvad det er for en målmand F.C. Barcelona skal ud og erstatte, og nok endnu mere interessant hvem der er i spil til at blive klubbens nye førstevalg.

Victor Valdes forlader efter denne sæson F.C. Barcelona efter de seneste 10 sæsoner at have repræsenteret den catalonske klub som førstemålmand. Tidligere i sin karriere var Valdes temmelig udskældt, men de senere år er respekten omkring Valdes vokset og vokset - og det med rette. I dag diskuteres det indimellem i spanske medier, hvorvidt Valdes muligvis burde være landets foretrukne målmænd, specielt set i lyset af at Real Madrids Iker Casillas varmer bænk i hovedstadsklubben. Havde Casillas ikke været anfører for det spanske fodboldlandshold i dets mest succesfulde periode historisk set, er det nok tvivlsomt, hvorvidt han stadig havde været placeret i det spanske mål. Dog skal man huske på, at vi med Iker Casillas har berøring med en mand, som de seneste fem sæsoner er kåret til verdens bedste målmand. Victor Valdes har dog altid været tålmodig, og han har kæmpet sig frem fra at være placeret udenfor landsholdstruppen til nu at være en fast bestanddel af den spanske landsholdtrup.

På trods af, at Valdes på det spanske landshold må stå i skyggen af Iker Casillas, har vi at gøre med en målmand, som i den grad har meritterne og CV'et i orden.

Med F.C. Barcelona har Valdes fejret nationale triumfer som mesterskaber i La Liga, pokaltitlen Copa del Rey og sejre i Supercopa de España, ligesom det internationalt set er blevet til sejre i Champions League, UEFA Super Cup og VM for klubhold. Læg dertil titler i Verdensmesterskaberne og Europamesterskaberne på landsholdsniveau.

Valdes har på landsholdniveau repræsenteret Spanien på samtlige landshold fra U18-niveau til A-landsholdet, ligesom det er værd at bemærke, at Valdes har spillet landskampe for Catalonien.

At Victor Valdes nærer kærlighed til det lokale ses også i det faktum, at Valdes har repræsenteret F.C. Barcelona på ungdomsniveau såvel som på seniorniveau, vel at mærke både på A-holdet, B-holdet og C-holdet. Det er altså tydeligvis ikke mangel på kærlighed til klubben, der gør, at Victor Valdes søger videre i sit målmandsliv.

Nu skal der ses lidt nærmere på, hvem der så skal være Valdes' afløser i F.C. Barcelona. Rygter har der været lidt forskellige af. Et vedvarende rygte i spanske såvel som tyske medier er, at Borussia Mönchengladsbachs ankermand Marc-André ter Stegen skulle være et emne. Han er ung og under stadig udvikling. Gennem de sidste par sæsoner har hans udvikling været eksplosiv, og man fornemmer virkelig, at vi her har at gøre med en kommende verdensklassemålmand. At ter Stegen har kontraktudløb i sommeren 2015, gør ham umiddelbart endnu mere interessant for Barcelona, da Mönchengladbach nok vil være villige til at sælge ham til en fornuftig pris den kommende sommer. Med ter Stegen i målet ser Barcelona umiddelbart ud til at være fremtidssikret. Der er dog selvfølgelig altid et 'aber dabei'.

F.C. Barcelona har ikke umiddelbart haft den store succes med udenlandske målmænd i nyere historie. De to senest mest succesfulde målmænd i klubben er begge spanske - Andoni Zubizarreta og Victor Valdes. Udenlandske målmænd som hollandske Ruud Hesp, tyrkiske Rüstü Recber og portogisiske Vitor Baia har ikke, objektivt set, budt på målmandsspil af samme kvalitet, som de to førnævnte spaniere.

En anden målmand, der har været rygtet til Barcelona er brasilianske Diego Alves, der lige nu er tilknyttet Valencia fra La Liga. Han har ligesom ter Stegen kontraktudløb sommeren 2015 og vil derfor nok også kunne erhverves til en fornuftig pris. Læg dertil, at Alves offentligt har flirtet ganske offensivt med muligheden for at blive næste mand i Barcelona-målet. I modsætning til ter Stegen kender Alves spillet i La Liga, hvor han gennem efterhånden en del sæsoner har vist rimeligt sikre hænder. Dette kan ses som en fordel for Alves. Til gengæld er Alves syv år ældre end ter Stegen, uden dog på noget måde at være gammel og 'outdated' - det kan en målmand fra årgang 1985 vist ikke med nogen rimelighed være!

Et tredie navn, som igen og igen bliver ved med at poppe op på rygtebørserne, er Pepe Reina, der lige nu er udlejet fra engelske Liverpool til Napoli fra den italienske Serie A. Interessen omkring Pepe Reina synes dog efterhånden at være kølnet en smule, hvilket nok må tilskrives, at hans ellers tidligere så fremragende målmandsspil de sidste par sæsoner i Liverpool har været af noget lavere kvalitet. Reina er udlejet til Napoli, men har kontrakt med Liverpool indtil sommeren 2016. Skulle F.C. Barcelona dog få lyst til at tilknytte Reina vil Liverpool nok ikke stille sig fuldstændig på bagbenene hvad angår pris, da klubbens nye målmand, belgiske Simon Mignolet, må siges at have fået en drømmestart i klubben, som lige nu ser bedre ud end længe set.

Tre yderligere navne, som indimellem titter frem i rygtestrømmen er Thibaut Courtois (udlejet fra Chelsea til Atletico Madrid), David De Gea (Manchester United) og Fraser Forster (Celtic). Umiddelbart virker det dog på mig usandsynligt, at i hvert fald de to første navne ender i Barcelona, selvom klubben ganske givet gerne så dette scenarie udspille sig. Courtois fra Chelsea har kontrakt indtil sommeren 2016, og jeg føler mig ganske overbevist om, at Chelsea har store planer med det belgiske stjerneskud. David De Gea har efter en problematisk start i det engelske vist et stabilt niveau, og selvom vedvarende rygter indimellem går på det modsatte, virker han nogenlunde tilfreds med livet i det regnfulde England. I hvert fald rygtes det, at De Gea er meget tæt på at forlænge sin kontrakt med Manchester United frem til sommeren 2018, og det med en fin forhøjelse af sin gage. Fraser Forsters navn dukker nok primært op i rygtestrømmen, da han nu flere gange har leveret endog meget gode præstationer i Celtic-målet mod netop Barcelona i Champions League. Dog tror jeg ikke, Forster er kommende Barcelona-målmand, da man er rimeligt meget i tvivl om, hvad hans egentlige niveau i virkeligheden er. I så fald skal der scoutes lidt mere. At manden er reservemålmand på det engelske landshold, er jo i virkeligheden heller ikke noget, der siger noget om mandens kvalitet, kunne man vel med en vis ret mene.

To navne jeg til slut godt kunne tænke mig at smide i puljen, som mulige bud på en kommende Barcelona-målmand, er Ron-Robert Zieler fra tyske Hannover og Rene Adler fra Hamburger SV, også fra Bundesligaen.

Zieler har kontraktudløb i sommeren 2015 og har desuden en frikøbsklausul i sin kontrakt. Han har selv været ude at lufte tanken omkring et klubskifte. Han er ung, står fast i en stærk liga som Bundesligaen og er omkring det tyske landshold, som netop på målmandsposten må siges at være ganske godt dækket ind. Jeg anser det slet ikke for umuligt, at han kunne ende med at blive Barcelonas nye målmand, omend det er mere plausibelt at Marc-André ter Stegen er manden i Barcelonamålet, hvis klubben skulle ønske en mand med et tysk pas.

Rene Adler har godt nok kontrakt med Hamburger SV helt frem til sommeren 2017, men det er en klub, som økonomisk er spændt hårdt for, og som dermed godt kunne fristes til at sælge spillere, hvis ellers buddet er det rigtige. Rene Adler er siden sit comeback fra en lang skade og efter at være blevet passeret af Bernd Leno i målmandshierakiet i Leverkusen vendt stærkt tilbage. Lige nu er han at regne som andenmålmand på det tyske landshold efter det klare førstevalg Manuel Neuer. Han leverer uge efter uge fremragende præstationer i Hamburger SV's mål, og han har vel mere end nogen anden - Rafael van der Vaart medregnet - vundet point til klubben. Netop derfor må det anses for mindre sandsynligt, at klubben vil sælge Adler, selv hvis et meget attraktivt tilbud tikkede ind.

Ganske mange navne kan altså være i spil til den snart tomme plads i F.C. Barcelonas mål. Jeg glæder mig i hvert fald enormt meget til at se, hvem der ender med rygnummer 1 i Barcelona, og endnu tør jeg ikke satse for mange af mine sparepenge, hvem det bliver.