Blog: Udehold med højdeskræk
Generelle

Blog: Udehold med højdeskræk

Denne sæsons Copa Libertadores beviser, at geografi har meget at skulle have sagt i sydamerikansk fodbold.

OPRINDELIGT BRAGT PÅ DETSMUKKESPIL.DK

FØLG DET SMUKKE SPIL PÅ FACEBOOK OG TWITTER

Smid Daniel Passarella ind i søgefeltet på YouTube, og du får at se en af fodboldhistoriens mest elegante forsvarsspillere. Argentinas anfører ved Verdensmesterskabet i 1978. En komplet spiller og en født leder.

Samme elegance besad han imidlertid ikke, da han efter spillerkarrieren helligede sig trænerfaget. Passarella kunne godt lide at beklage sig. Som argentinsk landstræner ved Copa América i Bolivia i 1997 nægtede han at lade sit hold spillet kvartfinale mod Peru i La Paz’ 3.650 højdemeter. Små 1.000 meter tættere på havets overflade på Estadio Olímpico Patria i Sucre tabte Argentina alligevel 2-1 til Peru.

Året forinden havde Argentina tabt 2-0 til Ecuador i Quito i 2.800 meters højde. Passarella jamrede efterfølgende: “En la altura la pelota no dobla”. “I højderne kan bolden ikke skrue”.

Højdeforskellene er en uvægerlig del af fodboldhistorien i Sydamerika. Passarella var ikke ene om at brokke sig ved Copa América i 1997. Brasilien insisterede på at spille deres kampe i Santa Cruz i kun 416 meters højde. En turnering uden de forsvarende verdensmestre var ikke en mulighed for værterne, så ønsket blev efterkommet. De cruisede til semifinalen, hvor de slog Argentinas overmænd Peru med 7-0. Finalemodstanderen i La Paz var højdevante Bolivia, der undervejs havde haft stor fordel af den tynde luft. Brasilien trodsede dog propperne i ørene og vandt 3-1.

Mønstret gentager sig i denne sæson. Bolivias tre repræsentanter i Sydamerikas svar på Champions League, Copa Libertadores har alle leveret imponerende resultater på hjemmebane mod ellers markant bedre modstandere. The Strongest har slået sidste sæsons nummer tre i Brasilien, Internacional med 3-1. San José har slået de argentinske mestre River Plate med 2-0. Og Universitario Sucre har spillet 0-0 med de brasilianske mestre Cruzeiro. På udebane har de været tilsvarende dårlige.

Den tidligere Manchester United-spiller Anderson, der nu spiller i Internacional, måtte lade sig udskifte efter kun 36 minutter mod The Strongest på grund af problemer med vejrtrækningen.

Inden kampen mod San José havde River Plate ellers gjort deres for at trodse højderne. Spillerne fik viagra for at stimulere iltcirkulationen. De holdt stand til det 80. minut, men måtte altså bukke under til sidst. 

‘Usportslige’ og ‘umenneskelige’ forhold

Den tynde luft er forklaringen på flere opsigtsvækkende resultater i Sydamerika. Det var på Estadio Hernando Siles i La Paz, at Brasilien i 1993 tabte deres første VM-kvalifikationskamp nogensinde. I 2005 vandt Argentina for første gang i 22 år på udebane i Bolivia, for så at tabe 6-1 fire år efter – det største nederlag til Albiceleste i 60 år. I Copa Libertadores har bolivianske klubber kun vundet tre af 65 udekampe i løbet af det seneste årti. På hjemmebane har de vundet 31 kampe. Fra 2001 til 2007 tabte Ecuador én kamp i Quito. På udebane tabte de 31 gange. Og sådan kunne man blive ved.

I 2007 spillede den brasilianske storklub Flamengo udekamp i Copa Libertadores mod Club Real Potosí i Bolivia. Potosí er en af verdens højst liggende byer i over 4.000 højdemeter. Flamengo er fra Rio de Janeiro, der ligger ud til Atlanterhavet. Hjemmeholdet kom foran 2-0 mod de stakåndede favoritter, men Flamengo kæmpede sig tilbage til 2-2. Det var dog ikke uden omkostninger. Flere af brasilianerne måtte undervejs bruge iltmasker, og klubben brokkede sig efterfølgende over, at spillernes helbred var blevet sat på spil under ‘usportslige’ og ‘umenneskelige’ forhold.

Flamengos klager fik det internationale fodboldforbund, FIFA til at forbyde kampe i mere end 2.500 meters højde. “At spille i sådanne højder er hverken sundt eller fair”, sagde forbundspræsident Sepp Blatter. På én betingelse kunne man få lov til at spille i højere luftlag: hvis modstanderen fik mindst en uge til at akklimatisere sig. 

Forbuddet blev mødt med vrede i Ecuador, Bolivia, Colombia og Peru. De tre førstnævntes hovedstæder ligger alle højere end FIFA’s grænse. Og Peru havde planer om at spille deres landskampe i den tynde luft på Estadio Garcilaso i Cusco i stedet for i den lavtliggende hovedstad Lima. Hovedstaden i Mexico, Mexico City slap akkurat fri, men Deportivo Toluca, en af Mexicos mest succesfulde klubber i nyere tid, har hjemmebane i 2.680 meters højde – et af de stadions der blev brudt til Verdensmesterskabet i 1986.

Bolivias fodboldglade præsident Evo Morales reagerede kraftigt på FIFA’s beslutning: “Det her er ikke et forbud af fodbold i Bolivia, det er et forbud mod sportens universalitet. Vi kan ikke tillade diskrimination i sport”. Han fik samlet politikere fra seks forskellige lande, og sammen lancerede de en kampagne under navnet ‘fodbold apartheid’

55-årige Morales fik arrangeret en opvisningskamp i La Paz, hvor han selv spillede med. For som han sagde: “Den der vinder i højde, vinder værdigheden. Den der frygter højden, har ingen værdighed”. Selveste Diego Maradona støttede offentligt Morales’ kamp og spillede også med. Hvis de to kunne, så burde de professionelle spillere også.

Men faktisk er Morales også professionel fodboldspiller selv. I maj sidste år skrev han kontrakt med Sport Boys fra Bolivias bedste række. Han fik nummer 1o og en ugeløn på lidt over 1.300 kroner. Debuten har han dog stadig til gode.

I Brasilien blev FIFA’s tiltag til gengæld mødt med glæde. “Det eneste, jeg ikke forstår, er, hvorfor det tog så lang tid at træffe beslutningen”, sagde legenden Pelé.

Psykologisk effekt

Et studie fra Victoria University i Melbourne, Australien i 2013 undersøgte effekten af at spille fodbold i flere tusind meters højde. Konklusionen lød, at spillere, der ikke er vant til luftlagene, løber ligeså mange høj-intense løb, men færre kilometer. Mere væsentligt var dog beviserne på søvnproblemer. Spillerne når ikke at blive akklimatiseret over én nat. 

Samtidig blev der peget på den psykologiske udfordring ved at skulle på udebane i højderne. Noget som Bolivias landstræner over to omgange Xabier Azkarkgota, først i 90’erne og senest fra 2012-2014, også har påpeget: “Det psykologiske aspekt betyder meget. Højden kan ikke vinde fodboldkampe. Der skal spilles om det”, siger han i Andreas Campomars bog om sydamerikansk fodbold !Golazo!

Året efter ophævede FIFA forbuddet. Det brasilianske fodboldforbund var det enste af de sydamerikanske, der modsatte sig en ophvæelse. I samme omgang igangsatte Sepp Blatter en større undersøgelse, der ikke kun skulle undersøge konsekvensen af fodbold i højder, men også i ekstrem kulde, varme og luftfugtighed.

Tynd luft hører til fortællingen om sydamerikansk fodbold. Det er meget vel en fordel for visse hold, men det er svært at gøre noget ved moder natur. “Vi var ikke heldige nok til at blive født andre steder. Vi må spille fodbold, hvor vi er. Hvis ikke, hvor skulle vi så tage hen? Til stranden og spille mod krabber?”, siger Ruben Cuenca, gadesælger i La Paz i et interview med New York Times.