Stor omvæltning for Superliga-bomber: Svær start på nyt liv
Foto: Claus Bonnerup/Polfoto
Bundesliga

Stor omvæltning for Superliga-bomber: Svær start på nyt liv

Mads Hvilsom arbejder stenhårdt i Braunschweig for at komme ind på holdet. Men det er et helt nyt liv i den tyske klub.

Kontrasterne er til at få øje på. For et år siden spillede Mads Hvilsom fast i Hobro på en halvtidskontrakt ved siden af sit studie. Han var topscorer i Superligaen, og han spillede til daglig på DS Arena i Østerskoven i den lille nordjyske by på et stadion med op mod 6.000 tilskuere på lægterne, når det gik højt. 
 
Nu er situationen en anden. Mads Hvilsom er på en fuldtidskontrakt i 2. Bundesliga-klubben Eintracht Braunschweig, der spiller for øjnene af op mod 25.000 tilskuere på hjemmebanen i det centrale Tyskland. Her er det kun blevet til 59 minutters førsteholdsfodbold fordelt på to indhop i starten af sæsonen. 
 
- Det er et nyt liv. Nu har jeg været i Hobro i tre år, og jeg har været vant til klublivet i Hobro. Det er anderledes her. Braunschweig ville være blandt de bedste i Danmark, og der er mere pres på fra både fans og træneren. Det kræver en stor tilvænning, fortæller Mads Hvilsom til tipsbladet.dk i telefonen fra Braunschweig. 
 
Ingen kaffe og kage
Den manglende spilletid er naturligvis et tema i hans evaluering af de første måneder i Braunschweig. Hvor han i Hobro både var kantspiller, offensiv midtbane og angriber, ses han i Braunschweig som decideret targetmand, og det kræver tilvænning. 
 
- Jeg har ikke fået så meget spilletid, men der er flere ting, der spiller ind omkring det. Jeg er kommet til et nyt land og en ny spillestil, og jeg skal lære et sprog. Mit tysk er ikke så indgående, så det er jeg i gang med at indhente. Men jeg har haft nogle gode samtaler med træneren, og jeg har haft nogle gode uger på det seneste, hvor jeg har scoret fire mål i tre testkampe, så det går den rigtige vej, fortæller Hvilsom, der fremhæver, at det på flere områder har været en stor omvæltning at skifte fra de hyggelige rammer i Hobro til de topprofessionelle tilstande i Braunschweig.
 
- Jeg har fundet ud af, at fodbold også er en forretning. Enhver spiller er sin egen lille virksomhed. I Hobro kunne vi hygge os med kaffe og kage engang imellem, og selvom vi også hygger os i Braunschweig, holder spillerne sig for sig selv. Folk tænker på fodbolden og hvad der er bedst for sig selv. Jeg snakker selvfølgelig meget med Emil (holdkammerat Berggreen, red.), men generelt passer spillerne sig selvegerne. Det er især i omklædningsrummet, at den store forskel er, men det er også fedt, for det er derfor, jeg er taget herned, så jeg kan udvikle mig, siger angriberen.
 
- Tingene går stærkere. Jeg ved ikke, hvor meget folk derhjemme følger med i 2. Bundesliga, men det er rigtig, rigtig højt niveau. Jeg vidste godt, at det ville være en proces for mig, og jeg er blevet bekræftet i, at der er et andet niveau her. Jeg kom fra en mindre klub i Hobro, og niveauet her er højere, mens presset fra træneren og omgivelserne er større. Man slipper ikke af sted med at tage let på tingen. Så bliver man hakket ned, tilføjer han. 
 
Kan lære af FC Midtjylland-tid 
Trods den svære start er Mads Hvilsom fortrøstningsfuld. 
 
- Det har måske ikke været den start, jeg havde håbet på, for jeg ville selvfølgelig gerne have taget det hele med storm, men det er en lang proces, og jeg er gået fra deltidskontrakt i Hobro uden de store krav til en anden tilgang her i Tyskland. Jeg har kun været her i nogle måneder, og så længe det går den rette vej, tror jeg på det, siger han. 
 
Mads Hvilsom har før været i en svær situation i sin karriere. Da han som ung spiller fik tidligt debut i FC Midtjylland, fik han pludseligt langt til førsteholdet, men alligevel kom han stærkt tilbage. 
 
- Man kan sammenligne det lidt med min tid som ung spiller i FC Midtjylland. Allan Kuhn og Glen Riddersholm troede ikke på mig, og det er måske samme situation nu. Jeg havde hele tiden en plan i FC Midtjylland, og det har jeg også her. Jeg har sat mig et mål, og jeg træner ekstra hver dag. Det går den rette vej, og jeg kan komme stærkere ud af det. Det gjorde jeg i FC Midtjylland, og det kan jeg gøre her, fastslår Mads Hvilsom, inden han ser fremad.  
 
- Jeg vil selvfølgelig gerne spille hver gang, for jeg blev også forvænt i mine tre år i Hobro, hvor jeg var fast starter. Her er der længere vej, men det er også derfor, at jeg er kommet herned, så jeg kan udvikle mit spil. Der er lagt en plan, og den vil jeg følge.
 
- Jeg søgte efter at tage et nyt step i mit fodboldliv, og selvom jeg kunne have fået mere spilletid, end jeg har fået, tror jeg hundrede procent på, at det skal komme. Jeg holder fast i de mål, jeg har sat mig, og jeg arbejder stenhårdt for at opnå det, siger Mads Hvilsom.