Generelle

Barthez udfordres på trøjen

Fabien Barthez er tilbage, men blot for at møde en stærk udfordrer i kampen om den franske trøje nummer 1. Den kronragede keeper har været væk et halvt års tid, Lyon-rivalen Gregory Coupet har benyttet mellemtiden til at anbefale sig og gøre krav på trøjen. Landstræner Raymond Domenech er landet i et dilemma og har udskudt sit valg. Det er en delikat sag, som de siger på de kanter, og den franske chef vil for alt i verden undgå "tyske tilstande", hvor rivaliseringen mellem Oliver Kahn og Jens Lehmann har udløst en masse ballade. Barthez ligger, som han selv har redt. 12. februar spyttede han mod dommeren i en træningskamp mellem Olympique Marseille og den marokkanske klub Wydad Casablanca. Det gør man ikke ustraffet, end ikke i en skallet træningskamp, og end ikke selv om man hedder Fabien Barthez. Spytklatten udløste efter længere tids tovtrækkeri en langvarig karantæne, i april faldt dommen, som sendte den 34-årige landsholdskeeper ud i en ufrivillig pause frem til årets udgang. Barthez blev samtidig dømt til at udøve samfundstjeneste, og derfor har man lige siden set manden beskæftiget med at træne på socialt niveau i amatørklubber, unge spillere af begge køn og sågar handicappede spillere. Åbenbart har berømtheden opført sig pænt og løst sine opgaver på udmærket vis - straffen blev afkortet med et par måneder og Barthez "løsladt" før tid.

Med største selvfølgelighed indtog Barthez sin vante plads i Marseille-buret, men uden at imponere i alt, hvad han siden har foretaget sig.

Stilen er den samme, Barthez er aggressiv og viger ikke tilbage fra risikobetonede aktioner, han tager duellerne som de kommer - også dem der ligger langt væk fra målet.

Men fejltagelserne, de forkerte beslutninger, har været synlige, specielt efter comeback-kampen mod Costa Rica taler man nu ligefrem om "gåden Barthez."

Det taler til mandens forsvar, at han har døjet med sin højre albue siden sin tilbagevenden til de franske baner midt i oktober, men alligevel foruroliger hans præstationer, og der spørges blandt eksperter allerede med bekymring til, om han nogensinde når sit tidligere niveau.

Mens Barthez tog pladsen på klubholdet tilbage uden videre, er det tydeligt for enhver, at han ikke bare sidder på rettighederne til den nationale trøje.

Inden tvangspausen nåede han at spille fire VM-kvalkampe og bevise sin værdi for holdet. Han har altså ikke spillet sig af, og indtil fornylig har det ligget i luften, at trøjen stadig var i hans besiddelse. Med sin alder og sin rutine fra bl.a. 75 landskampe var Barthez en naturlig lederfigur på et forynget mandskab.

Men problemet (for Barthez i det mindste) var og er, at hans afløser Gregory Coupet i fraværet af den kronragede rival benyttede sig af situationen til at sætte sig i scene på glimrende vis og levere indsatser, der dårligt kunne sættes en finger på.

"Fejlfri og suveræn" - sådan lyder bedømmelsen af Lyon-målmanden, som i sine seks kampe kun blev passeret af schweizerne, da Lilian Thuram var så uheldig at rette et frispark fra Magnin af, hvilket fangede Coupet på det forkerte ben.

Det var da også en selvsikker Coupet, som bød Barthez tilbage i tricolore-lejren.

"Jeg har fået smag får mere, og når Fabien kommer tilbage, må vi have en samtale under fire øjne og en fællesnak med landstræneren," sagde Coupet til sportsavisen L'Equipe.

Den 32-årige substitut var bestemt ikke indstillet på at vige pladsen, og keeperen, der regnes blandt fagets allerbedste i europæisk fodbold, gjorde således også krav på trøje nummer 1.

Coupet har sine anbefalere, blandt dem den tidligere landsholdskeeper Bernard Lama, som forud for VM i 1998 i øvrigt måtte vige pladsen til fordel for...Barthez.

"Gregory er verdens bedste målmand, det er en fantastisk udvikling, han har gennemgået. Mens Barthez, hvis indsats på landsholdet man ikke kan sætte en finger på, altid ser ud til at have problemer på klubniveau," siger Lama, der klart foretrækker Coupet som national keeper.

Duellen om det franske keeperjob er skudt i gang, nu handler det for Barthez og Coupet om at anbefale sig over for Raymond Domenech, manden der skal træffe det endelige valg.

Egentlig havde landstræneren bebudet, at han ville offentliggøre sit valg på pressemødet dagen før onsdagens testkamp mod Costa Rica. Men Domenech blev mødt med kritik, og Coupet lagde ikke skjul på, at han fandt det tosset, at man allerede et halvt år inden VM-slutrunden ville lægge sig fast på valget af keeper.

Landstræneren lyttede åbenbart til kritikken, og efter sonderende samtaler med sit bagland i den tekniske stab, i særdeleshed målmandstræneren Bruno Martini, skuffede han de mennesker, der havde set frem til at få udråbt en vinder blandt de to nominerede til posten.

"Min beslutning er...at jeg ikke har truffet min beslutning."

Sådan lød budskabet fra Domenech, som nu vil have ro på og derfor har udskudt valget til marts. Et valg der her og nu givetvis ville have udløst en masse diskussioner af den ubehagelige slags.

Nu får begge kandidater chancen for at anbefale sig, Barthez får hen over vintermånederne chancen for "at finde sig selv", mens Coupet "bare" skal sørge for at holde sit høje niveau på tidens suveræne førerhold i fransk fodbold, Olympique Lyon.

Måske giver valget sig selv til den tid, det er hvad Domenech i det mindste kan håbe på. At en af hans keepere helt entydigt er den bedste og den, der skal vogte buret under VM.

Og så benyttede Domenech i øvrigt lejligheden til at fastslå, at det faktum, at Barthez fik kampen mod Costa Rica og Coupet kampen mod Tyskland, skulle man ikke begynde at fortolke noget som helst ind i.

Men en hel del iagttagere ser det dog allerede som en sejr for Coupet, at chefen har udskudt sit valg - som et klart signal til Barthez om, at han ikke mere som en selvfølge ligger inde med rettighederne til trøje nummer 1.

Men omvendt er det også en chance for Barthez til at "lægge klovnerierne bag sig."