Video : Tipsbladet
Landshold

DBU-boss jubler over landsholdsbegejstring: Alle trænger til en slutrunde

Det er på tide, at Danmark kommer til en fodboldslutrunde, og den begejstring, der er opstået under Åge Hareide, skal være med til at bære landsholdet derhen, siger DBU's elitechef, Kim Hallberg.

Hvad skal man egentlig kalde det, som DBU's elitechef, Kim Hallberg, i dag præsenterede på det pressemøde, hvor truppen til landsholdets to playoffkampe mod Irland blev udtaget? Hallberg fortalte, at landstræner Åge Hareide bliver siddende som landstræner til 2020, men var det en forlængelse? En konstatering af noget, vi allerede vidste? En fortsættelse?

Elitechefen brugte selv sidstnævnte betegnelse, da tipsbladet.dk efterfølgende talte med ham om dagens udmelding. For Hareide havde i forvejen en kontrakt til 2020, men med option på at stoppe samarbejdet til sommer. Nu har landstræneren og DBU altså valgt at fortsætte parløbet i to år yderligere.

Især i dette efterår har landsholdet imponeret, og DBU er glade for den udvikling, som unionens ledelse mener at kunne se under den norske landstræner, så det var ikke svært at blive enige om at fortsætte sammen.

- Allerførst har vi kigget på de halvandet-to år, siden han startede, og på de ting, som Åge sammen med sin stab har skabt. Det setup, der er, og den kultur, de er i gang med at skabe ved at få integreret de her unge spillere sammen med de rutinerede, siger DBU's elitechef, Kim Hallberg, til tipsbladet.dk.

- Og så har vi prøvet at kigge på, hvordan de to næste år ser ud. Hvad kræver det fra spillerne, fra DBU, fra Åge? Alle de ting harmonerede rigtig god med de forestillinger og tanker, Åge havde. Det var det, der gjorde, at vi faktisk forholdsvis hurtigt kunne se hinanden i øjnene og sige: Det, der hele tiden har været intentionen, nemlig at Åge skulle være her i fire år, var der ingen grund til at lave om på.

Med de flotte præstationer i indeværende efterår har landsholdet stadig fine muligheder for at kvalificere sig til VM, det kræver en samlet sejr over Irland i de to playoffkampe, men det er ikke så meget de gode resultater, der har udløst forlængelsen. Det er endnu vigtigere, at DBU ser en udvikling under Hareide.

- Selvfølgelig er der også en sammenhæng med resultaterne, men jeg synes, at der er blevet skabt en begejstring. En tro på tilværelsen igen. Ikke i relation til Morten (Olsen, red.), men i forhold til der, hvor vi var havnet, har vi formået at vende den, siger Kim Hallberg.

- Spillerne er blevet mere trygge ved Åges måde at gøre tingene på, og det er naturligt, når man ændrer på tingene. Det tager noget tid lige at vænne sig til, at kulturen er lidt anderledes, træningen er lidt anderledes, tingene foregår lidt anderledes. Men jeg synes samtidig, at det er blevet taget rigtig godt imod, både af spillerne men så sandelig også af fodbold-Danmark. Det er også en vigtig ting for os: at skabe noget begejstring.

Netop den begejstring var tydelig i de sidste kampe i VM-kvalifikationspuljen, hvor Danmark spillede for store tv-publikum og fik udsolgt Parken til både hjemmekampene mod Polen og Rumænien. Den begejstring manglede i Morten Olsens sidste tid og Hareide første, men nu, hvor den er tilbage, gælder det om at holde fast.

- Der er ingen tvivl om, at vi trænger alle sammen - ikke kun i DBU - til en slutrunde. Det er også derfor, målet hele tiden har været 2020, også fordi det at kunne få lov til at spille en slutrunde på hjemmebane bliver nok første og sidste gang, at det kommer til at ske, siger Kim Hallberg med henvisning til, at København bliver én af 13 værtsbyer til slutrunden om små tre år.

Og det bliver altså Åge Hareide, skal sørge for at kvalificere Danmark til den tid.