Lyngby-spiller var med i drone-kampen: Hotellet var omringet af folk med AK47
Foto: Valerio Pennicino/Getty Images
Superliga

Lyngby-spiller var med i drone-kampen: Hotellet var omringet af folk med AK47

Det fik stor indflydelse på Danmarks EM-kvalifikation, da en drone og et flag satte gang i vold og gamle fjendskaber mellem Serbien og Albanien. En Superliga-spiller stod midt i det hele. Her er, hvordan Herolind Shala husker episoden.

De fleste tror, at det var dronen og flaget, der afbrød EM-kvalifikationskampen mellem Serbien og Albanien i 2014, men det var ikke tilfældet, insisterer Lyngby BK's Herolind Shala. Og han burde vide det, for han var der.

Kampen var tværtimod allerede blevet afbrudt, fordi den hadske stemning mod de albanske gæster var kammet over, og tilskuere havde kastet fyrværkeri på banen. Så der var ikke noget fodbold at se på, da dronen kom glidende ind over Partizan Stadion i Beograd med sit flag, der oste af albansk nationalisme.

- Så tog de flaget ned, og så blev det bare kaos bagefter. Så hoppede publikum ind og… Det var Texas, siger Herolind Shala med et billede på lovløsheden, der herskede i de følgende minutter.

Serbien og Albanien har et historisk fjendskab baseret på blandt andet religion og etnicitet, og det var allerede blevet besluttet, at der ikke skulle nogen medrejsende albanske fans med til kampen. Men dronemanden Ismail Morina sad i et kirketårn ikke så langt fra stadion og styrede sin flyvende fuckfinger lige ind i den pærevælling af spændinger, der allerede var ved at koge over. 

Efter en serber hev flaget og dronen ned, brød slagsmål mellem spillerne ud. Og så strømmede serbiske fans på banen. Albanerne måtte flygte ned i spillertunnelen, kampen blev uafbrudt, og efter et langt juridisk tovtrækkeri fik Albanien tildelt de tre point. Uden dem havde de ikke nået EM foran Danmark. 

De sportslige konsekvenser var dog langt fra Herolind Shalas tanker i de hektiske minutter i Beograd.

- Jeg opdagede det faktisk ikke med det samme faktisk. Jeg så et flag, men jeg troede måske bare, det var Serbien, der havde lyst til at lave lidt sjov, og pludselig var det et albansk flag med store, store helte, og vi var sådan ”What’s going on?”

Fra sin plads på bænken kunne Shala se begivenhederne eskalere, inden spillerne altså blev sendt i omklædningsrummet. Som tv-billederne viste, nåede nogle serbiske slagsbrødre at få et par slag ind på nogle af albanerne. Ifølge Shala var det ikke kun rasende fans, der slog. Det gjorde politiet også.

- Da vi gik ned i tunellen, stod politiet med knipler og slog efter os. Det var meget farligt, for da tilskuerne kom på banen, havde de jo knive og alt muligt, så hvad skulle vi gøre? Så måtte vi jo prøve at komme ud under tribunen og måske få lidt slag, fortæller Lyngby-spilleren.

Da de albanske spillere nåede omklædningsrummet, fik de lov til at blive siddende i mindst tre timer.

- De troede, det var nogle af spillerne, der havde styret dronen, så alle taskerne blev kontrolleret, og vi måtte vente, til de havde afspærret hele stadion og hele vejen fra stadion til lufthavnen, der var helt tom. Alle vejene, siger Herolind Shala.

- Da vi kom, var alle veje spærret, og hver 100 meter var der en politimand. De stod alle med maskingevær, så det var helt sygt. Det var måske en halv times kørsel, og hele vejen var vejen bare tom i begge retninger.

Meget bedre blev det ikke, da de efter 30 minutter på spøgelsesvejene nåede hotellet.

- På vores hotel var der på hver etage en politimand med en AK47, hele hotellet var omringet af folk med AK47. Det var ikke bare politibetjente, det var nogle specielle med masker og sådan noget.

Føler man sig mere eller mindre tryg af den slags?

- Man føler sig utryg, for man ved aldrig, hvad der sker. Lige pludselig kan de begynde at skyde. Man ved ikke, om der kommer til at ske noget stort, når der er så meget sikkerhed.

Selv om kampen blev afbrudt i første halvleg, og det hele var endt i masseslagsmål, blev Shala og de andre albanske spillere modtaget som helte, da de landede hjemme i Tirana.

- Det var helt sygt. 5-6000, som ventede i lufthavnen, så det var vilde tilstande. Det var næsten, som om de væltede bussen, fordi de var så glade, fortæller han.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.