• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

Overblik: Sådan ser slutspillet i Superligaen ud

Hvordan er det nu lige, det hele hænger sammen med det der slutspil i Superligaen? Tipsbladet.dk giver dig her overblikket og forklaringerne, så du er helt opdateret på, hvordan det ser ud, og hvad der er på spil.

Af Kenneth Jensen

Senest opdateret den 12. februar.

Superligaen er tilbage efter en lang vinterpause, og det samme er en masse drama og spændende kampe. Der er spillet 21 af 26 runder i grundspillet.

Lad os se på, hvordan det ser ud i de forskellige dele af Superligaen.

Grundspillet:

1. FC København: 50 point
2. FC Midtjylland: 47 point
3. Brøndby IF: 31 point
4. Randers FC: 31 point
5. Esbjerg fB: 29 point
6. AaB: 28 point
----------------------------------------
7. AC Horsens: 28 point
8. AGF: 27 point
9: OB: 27 point
10. FC Nordsjælland: 25 point
11. SønderjyskE: 22 point
12. Vendsyssel FF: 19 point
13. Vejle Boldklub: 19 point
14. Hobro IK: 17 point

Grundspillet slutter efter 26 kampe, og så overgår top seks-holdene til mesterskabsspillet, mens bund otte skal i gruppespil. Lad os starte med at se på, hvad der er på spil i mesterskabsspillet, og hvad de seks hold spiller om.

Mesterskabsspillet:

1. FC København: 50 point
2. FC Midtjylland: 47 point
3. Brøndby IF: 31 point
4. Randers FC: 31 point
5. Esbjerg fB: 29 point
6. AaB: 28 point

I mesterskabsspillet spiller alle mod alle. Hjemme og ude. Det giver 10 kampe for alle hold, der dermed ender på 36 kampe i alt. Nummer et vinder mesterskabet, nummer to tager sølv og en plads i Europa League-kvalifikationen. Nummer tre tager bronzen og en Europa League-kvalifikationsplads, hvis Sydbank Pokalen er vundet af et af de hold, der ender i top tre. Hvis Sydbank Pokalen er vundet af et hold, der ikke ender i top tre, skal nummer tre i tabellen møde vinderen.

Hvis sæsonen sluttede nu, ville FCK altså blive danske mestre, FCM tage sølvmedaljer og Brøndby IF bronze.

Europa Kvalen:

Hvis Sydbank Pokalen vindes af et hold uden for top tre, er det Superligaens nummer tre, der møder vinderen af grundspillet og de efterfølgende Europa Playoff-kampe om en plads i Europa League-kvalifikationen. Hvis Sydbank Pokalen vindes af et hold i top tre, er det Superligaens nummer fire, der møder vinderen af grundspillet og de efterfølgende playoff-kampe.

Der spilles kun én kamp, og holdet fra mesterskabsspillet har hjemmebane i den kamp - i den aktuelle stilling ville det altså være Brøndby IF eller Randers FC, der skulle møde et hold i en direkte duel om en plads i Europa League-kvalifikationen. Længere nede er det forklaret, hvordan modstanderen findes.

Gruppespil:

De otte hold, der ender nederst i grundspillet, fordeles i to gruppespilspuljer, og til denne sæson er der en ændring, så man ikke længere kan lade sig tabe og dermed ende i en pulje, hvor der er længere til nedrykning.

Top to i de to puljer går videre til Europa Playoff, mens bund to går videre til Superliga Playoff, hvor det handler om at undgå nedrykning.

Rent praktisk foregår puljeinddelingen således: Grundspillets nummer 11 og 14 placeres i pulje 1, mens nummer 12 og 13 placeres i pulje 2. Nr. 7 fra grundspillet vælger så, hvilken pulje holdet vil i, hvorefter nummer 8 vælger en pulje. Vælger 8 den modsatte pulje af nummer 7, vælger 9 pulje, mens nummer 10 fordeles på den sidste ledige puljeplads.

For at give et konkret eksempel vil SønderjyskE og Hobro IK lande i pulje 1, som det ser ud lige nu, mens Vendsyssel FF og Vejle Boldklub vil lande i pulje 2. AC Horsens vælger så pulje, og for eksemplets skyld leger vi, at de vælger pulje 1, mens AGF derefter vælger og går med pulje 2. OB skal så vælge og vælger pulje 1, mens FC Nordsjælland lander i pulje 2.

Sådan ville det så se ud:

Pulje 1:

1. AC Horsens: 28 point
2. OB: 27 point
-------------------------------------
3. SønderjyskE: 22 point
4. Hobro IK: 17 point

Pulje 2:

1. AGF: 27 point
2. FC Nordsjælland: 25 point
------------------------------------
3. Vendsyssel FF: 19 point
4. Vejle Boldklub: 19 point

Europa Playoff:

De to øverste hold i hver af de to puljer styrer fri af nedrykning og spiller nu i stedet om en plads i Europa. For nemhedens skyld fører vi holdene fra puljerne videre hertil, og dermed er det AC Horsens og OB fra pulje 1, der går videre, samt AGF og FC Nordsjælland fra pulje 2.

Nummer et fra pulje 1 møder nummer to fra pulje to ude og hjemme over to kampe, og nummer et fra pulje 2 møder altså nummer to fra pulje 1. Det vil give følgende kampe:

AC Horsens - FC Nordsjælland
AGF - OB

De to hold, der samlet taber, går også på ferie og slutter sæsonen som nummer 9 og 10 i Superligaen. De to mandskaber vil have spillet 34 kampe i alt, når deres sæson er forbi. De to vindere går videre og møder hinanden over to kampe om en billet til Europa Kvalen. For nemhedens skyld lader vi de to bedst placerede hold gå videre, og det giver følgende kamp:

AC Horsens - AGF

Taberen af det samlede opgør slutter som nummer otte i Superligaen og spillede 36 kampe, inden sæsonen var forbi, mens vinderen går videre til Europa Kvalen og møder nummer tre eller fire fra mesterskabsspillet - hvem der bliver afhænger af vinderen af Sydbank Pokalen.

Superliga Playoff:

Nu begynder det for alvor at spidse til for holde for de fire mandskaber, der kæmper om at undgå at rykke ud af landets bedste række. Der er en ændring fra denne sæson, der betyder, at det ikke længere er nummer tre fra den ene pulje mod nummer fire fra den anden, men i stedet nummer fire mod nummer fire og nummer tre mod nummer tre.

Hvis vi igen tager de to puljer i gruppespillet som indikator, vil det give følgende kampe.

SønderjyskE - Vendsyssel FF

De to hold mødes over to kampe, og vinderen styrer helt fri af nedrykning og sikrer sig efter 34 kampe endnu en sæson i landets bedste række. Taberen går omvendt videre i spillet og har ikke klaret frisag endnu. I dette tænkte eksempel er det SønderjyskE, der styrer fri af nedrykning, og Vendsyssel FF der skal spille flere kampe for at redde sig.

Vejle Boldklub - Hobro IK

De to hold mødes over to kampe, og den samlede taber rykker ud af Superligaen og er dermed færdig i Superligaen. Holdet afløses af vinderen af NordicBet Ligaen. I dette tænkte eksempel er det Hobro, der ryger ud.

Vendsyssel FF og Vejle Boldklub skal altså gennem en runde mere for at finde ud af, om holdene er Superliga-mandskaber fremadrettet, og nu venter så kampe mod hold fra NordicBet Ligaen. Vendsyssel FF skal møde nummer tre fra NordicBet Ligaen (fordi Vendsyssel tabte kampen om at styre helt fri af nedrykningspillet), mens Vejle skal møde nummer to fra landets næstbedste række. Vendyssel FF starter på udebane, Vejle starter på hjemmebane. Der spilles ude og hjemme.

Vendsyssel FF - Silkeborg IF
Vejle Boldklub - FC Fredericia

De to vindere er Superliga-hold næste sæson, mens de to tabere er NordicBet Liga-hold.

Superliga

Mere Superliga

Fokus