Video : Tipsbladet
Superliga

Horsens-vikar får filippinsk pas: Skal konkurrere mod tidligere FCM-keeper

I næste uge modtager Kevin Ray Mendoza sit filippinske pas, og til januar skal han efter planen med til de asiatiske mesterskaber. Her skal han dyste mod Michael Falkesgaard om spilletid i målet.

2018 er ved at udvikle sig til et uforglemmeligt år for Kevin Ray Mendoza. I sommer skiftede han fra Thisted FC til AC Horsens og fik hurtigt Superliga-debut, mens han i denne tid både kan se frem til tre kampe yderligere i landets bedste række som vikar for karantæneramte Matej Delac og et nyt statsborgerskab.

Horsens-målmanden modtager efter planen sit filippinske pas i næste uge, og dermed er han berettiget til at stille op for sin mors hjemland. Her skal han konkurrere med den tidligere Brøndby-, OB- og FC Midtjylland-målmand Michael Falkesgaard om spilletid, og han skal spille under landstræner Sven-Göran Eriksson.

Anledningen er, at Filippinerne har kvalificeret sig til landets første asiatiske mesterskab til januar.

- Det har stået på i lidt tid. Jeg prøvede at få min agent på det sidste år, men da var forbundet optaget af andre opgaver. Så kom jeg på sagen igen, hvor jeg kom i kontakt med Sven-Göran Erikssons medarbejder, som så sagde, at han havde prøvet at få kontakt til mig i noget tid, indleder Kevin Ray Mendoza.

- Som jeg forstår det, er det, fordi Neil (Etheridge, red.) er blevet førstemålmand i Cardiff, så han er taget hjem midt i det hele fra den cup, de spiller lige nu. Så fordi han ikke kan være med til det, og de har den Asian Cup i januar, har de prøvet at få fat i mig.

Filippinerne spiller i øjebikket det sydøstasiatiske mesterskab, hvor holdet torsdag spiller anden semifinale mod Vietnam. Det tabte hjemmekampen 1-2 i lørdags.

Kevin Ray Mendoza, der har en dansk far og er født i Herning, har ikke været i direkte kontakt med trænerlegenden Eriksson, men altså dennes medarbejder. Han glæder sig til at komme med til slutrunden i De Forenede Arabiske Emirater til januar.

- Det bliver noget af en tur, jeg kommer på der, og det ser jeg bare frem til. Det er ikke alle, der bare lige kommer på landsholdet. Jeg håber på, at jeg får nogle gode oplevelser med holdet, og ser frem til en masse ture. Og forhåbentlig noget spilletid også, det kunne være fint. Det skulle være rigtig stort, Asian Cup, siger han.

Og deri har han ret. For fire år siden så 76.000 tilskuere Australien vinde finalen på hjemmebanen i Sydney. Så mange kommer der næppe i Abu Dhabi den 1. februar, men Kevin Ray Mendoza kan under alle omstændigheder se frem til at møde nogle store modspillere.

Filippinerne har eksempelvis trukket Sydkorea i gruppe C, og hvis sølvvinderne fra 2015 stiller med stærkeste hold, skal Mendoza eller Falkesgaard blandt andre stoppe Tottenhams Son Heung-min.

En lang vej og et hektisk forløb
Kommer Horsens-målmanden med til slutrunden, bliver det kulminationen både på et langt forløb og et kort, men intenst forløb. Det lange først:

Kevin Ray Mendoza fik sin fodboldopdragelse i Viborg FF og førsteholdsdebuterede som 17-årig i 2012. Noget gennembrud blev det aldrig til, og i 2014 forlod han klubben og endte som amatør hos Kjellerup IF i danmarksserien.

Siden spillede han et halvt år i Rinkøbing IF, tre år i Thisted FC, og i sommer vendte han så tilbage til Superligaen, da han skrev kontrakt med AC Horsens. Mens vejen til toppen af dansk fodbold var lang, var vejen til filippinsk pas var kortere. Men til gengæld var det hektisk.

- Det har egentlig ikke taget så lang tid, men det har været en hård proces. Jeg har haft min svigermor og kæreste på alle papirerne, og de har brugt over 48 timer på at arbejde med det, så vi kunne tage af sted, mig og min svigerfar og mor. Først til København og så næste dag til den filippinske ambassade i Oslo. Så det er bare gået helt vildt stærkt, og der har været drøn på, fortæller den 24-årige Kevin Ray Mendoza.

- De skulle have alle mulige fødselsoplysninger fra min mor, så de har bevis på, at hun er født i Filippinerne, og at hun også var filippinsk statsborger, da jeg blev født. Det hele skal stemples fra alle mulige steder, så det kan godkendes. I København var vi i udlændingeministeriet for at få nogle stempler. Også min mors statsborgerskabsbevis. Det er ikke nok bare at have den; den skal også stemples og alt muligt.

Superliga debut #achorsens #manofthematch #superliga

Et opslag delt af Kevin Ray Mendoza (@kevinraymendoza) den

Det var en stolt Kevin Ray Mendoza, der debuterede i Superligaen i sommer.

Fremover får han både dansk og fillipinsk statsborgerskab, og eftersom han ikke regner med, at Åge Hareide ringer, når det danske landshold skal udtages igen til marts, kunne han roligt sige ja tak Filippinerne.

- Jeg havde ikke lige regnet med at komme på landsholdet. Så tænkte jeg, at det var en god mulighed for mig for at få nogle oplevelser og få lidt mere opmærksomhed på mig. At man bliver set lidt mere, når man er med sådan et landshold. Jeg har også fået at vide, at jeg ville stige i værdi, hvis jeg fik filippinsk statsborgerskab, fordi i Asien er de helt vilde med europæiske spillere.

Især europæiske spillere med asiatisk pas, for så tæller man ikke med i de kvoter for spillere uden for Asien, nogle ligaer har.

Kevin Ray Mendoza har været i Filippinerne én gang i sit liv, men hvis han bliver en fast del af landsholdet, kan han se frem til nogle flere besøg. Dermed får han også mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med det sted, hans mor kommer fra.

- Jeg har rigtig meget familie derovre. I min mors familie er de ni søskende, og de har alle samme otte-ni børn, så det er helt vildt. Jeg ser helt vildt meget frem til at komme med landsholdet og komme til Filippinerne og måske se dem lidt mere, end jeg har gjort.

Med så mange fætre og kusiner skal Kevin Ray Mendoza spille mange landskampe, hvis han skal nå at besøge dem alle.

- Ja, så får jeg nok travlt, griner han.