Video : Tipsbladet
VM

Ny kritik af Qatar: Små forbedringer, men langt fra tålelige forhold

En danske delegation har været på besøg i Qatar og set på VM-forberedelserne. Mens de slavelignende forhold for fattige arbejdere er blevet bedre, er de "et pænt stykke" fra at være tålelige, mener fagforeningschef.

Dem, der bygger de stadioner, der i 2022 skal huse VM-slutrunden, har i årevis levet under kummerlige forhold. Udnyttelse, konfiskering af pas og død er en del af hverdagen for tusinder af fattige arbejdere i Qatar.

I går og i dag har en delegation fra Skandinavien med blandt andre DBU og fagforeninger besøgt den næste VM-vært, og konklusionen er, at arbejderne har fået bedre vilkår, siden DBU senest var på en lignende tur i 2016. 

Det er dog stadig langt fra at være særlig godt, mener Gunde Odgaard, der er generalsekretær BAT-kartellet, en sammenslutning af fagforeninger i byggesektoren.

- På trods af fremskridt så er der endnu et pænt stykke til, at migrantarbejderne i Qatar har tålelige forhold. Et er ændrede regler, et andet er, om migrantarbejderne har mulighed for at anvende deres nyvundne rettigheder fuldt ud, siger Odgaard til dbu.dk.

- Vi har mødt migrantarbejdere, der har fået frataget deres pas, er blevet snydt for deres løn og hjemrejsebillet, og som bor og arbejder under kummerlige forhold. Vi skal intensivere internationalt pres for at opnå de helt grundlæggende faglige rettigheder så som retten til at organisere sig og retten til at forhandle en overenskomst.

Hvor mange der præcis er døde i arbejdet med at bygge fodboldarenaer er svært at finde præcise tal på. Det virker dog sandsynligt, at dødstallet skal tælles i tusinder frem for hundreder. Alene mellem 2010 og 2012 døde 1100 arbejdere på byggepladser rundt om i Qatar, skrev The Guardian.

I oktober opsummerede den norske fagforeningsleder Hans-Christian Gabrielsen det således:

- Hvis vi skulle afholde et minuts stilhed for hver anslået afdød migrantarbejder på byggepladserne til Qatars VM, ville de første 44 kampe af slutrunden blive spillet i stilhed.

44 kampe indeholder 3960 minutter.

Hos DBU glæder formand Jesper Møller sig dog over, at det trods alt går i den rigtige retning.

- Det er positivt, at VM-arrangørerne nu tager arbejdsforhold og menneskerettigheder alvorligt og nu har gjort mange ting siden 2016. Vi kan dog se, at nogle arbejdere fortsat ikke får løn eller har ordentlige forhold. Det skal forbedres, lige som vi skal sikre, at der også kommer ordentlige forhold i hotel- og servicesektoren frem mod VM i 2022. Det internationale pres og dialog gør tydeligvis en forskel, og vi vil fortsætte med at holde fokus på udviklingen i Qatar, siger han i pressemeddelelsen fra DBU.