Video : Tipsbladet
VM

FBI: Rusland og Qatar købte VM 2018 og 2022

Det amerikanske justitsministerium siger nu, at både Rusland og Qatar betalte millioner i bestikkelse for at blive VM-værter.

Mens det internationale fodboldforbund FIFA har nok at se til for tiden med de ændringer, man forsøger at få lavet i fodboldsæsonen, så de nationale ligaer kan spilles til ende, hev det amerikanske justitsministerium mandag aften dansk tid i det tæppe, som FIFA står på. Og den næste tid vil vise, om tæppet helt forsvinder under FIFA.

Efter mange års efterforskning siger justitsministeriet i USA nu, at der er bevis fra FBI for, at både Rusland og Qatar har bestukket FIFA-ansatte for at sikre sig rettighederne til at afholde VM-slutrunderne i 2018 og 2022.

Det fremgår af et 70 siders lang anklageskrift, som de amerikanske myndigheder har fremlagt. Her fremgår det, at flere er blevet tiltalt for ulovlige pengeoverførsler og hvidvask.

Tidligere er flere blevet dømt i sager om bestikkelse, men aldrig før har det været så tydeligt forklaret, hvordan både Rusland og Qatar har købt sig til stemmer, så de kunne få lov til at afholde VM-slutrunderne.

Læs også:Dansk dommer: Jeg synes, det er hårdt

Anklagemyndigheden i USA offentliggjorde mandag detaljer om, hvordan fem personer i FIFA i 2010 blev betalt for at sikre, at Rusland og Qatar fik VM-slutrunderne.

Ifølge det 70 siders lange skriv, der ligger online her, fik tre sydamerikanske officials penge for at stemme på Qatar. Julian Grondona fra Argentina døde i 2014, Nicolas Leoz døde sidste år, og Ricardo Teixeira bor i Brasilien, hvor der ikke er en udleveringsaftale med USA.

Rafael Salguero fra Guatemala fik ifølge anklageskriftet omkring seks millioner danske kroner for at stemme på Rusland. Han erklærede sig i 2016 skyldig.

I anklageskriftet kan man også læse, at Rusland gennem skuffeselskaber og med hjælp fra en indtil videre anonym tiltalt i den amerikanske sag betalte i alt fem millioner dollar til Jack Warner, der var en af de mest magtfulde fodboldpolitikere i verden, i forbindelse med tildelingen af VM-værtskabet til Rusland. De fem millioner dollars svarer til mere end 30 millioner danske kroner.

Læs også:Medie: FIFA-udmelding på vej - sæsonen forlænges

Af nye oplysninger kom det også frem, at Hernan Lopez og Carlos Martinez er blevet tiltalt. De har arbejdet for datterselskaber af 21st Century Fox - det selskab, der vandt rettighederne til at vise VM i 2018 og 2022.

De to skal have deltaget i at betale millioner af dollars i bestikkelse til sydamerikanske fodboldforbund for at sikre, at de vandt rettighederne til til at vise Copa Libertadores, og så skal de have brugt insiderinformationer for at sikre, at Fox kunne vinde rettighederne til at vise slutrunden i USA. De to afviser ifølge NY Times afvist anklagerne.

FIFA, Qatar og Rusland har endnu ikke svaret på anklagerne.

Læs også:Corona-krisen i PL: Vil sælge superklubben for tocifret milliardbeløb

Læs også:SvFF går imod idrætsforbundet: Vi kan godt spille træningskampe

Læs også:Brøndby spurgte på Haaland i 2017: Længere kom den ikke