Video : Tipsbladet
Superliga

Stjernebesatte Lyngby: Godt nok dygtige spillere

Et hav af dansk fodbolds største stjerner er fostret af Lyngby Boldklub. Hvad er De Kongeblås succesopskrift?

Er Lyngby Boldklub den bedste klub i Danmark til at udvikle talenter?

Det er fristende at svare "ja" på det spørgsmål efter at have gået De Kongeblås ungdomsarbejde efter i sømmene, som Tipsbladet har i gjort i forbindelse med et talenttjek af de 14 bedste klubber i Danmark.

Yussuf Poulsen, Emre Mor og Christian Nørgaard er bare tre af de stjerner, Lyngby Boldklub har fostret. Se det stjernebesatte mandskab herunder - og klik her for at læse begrundelsen for Lyngby-holdet samt kriterierne for udvælgelsen.

Talenterne i Lyngby er i årenes løb blevet pudset og poleret af navne som Kasper Hjulmand og Niels Frederiksen. I øjeblikket er det Nicas Kjeldsen, der har ansvaret som talentchef i klubben.

Han har svært ved at skjule sin begejstring, når han ser Tipsbladets talenthold.

- Det er godt nok nogle dygtige spillere, der er på holdet. Det er naturligvis en fortælling, vi er både glade og stolte af i Lyngby, og nu handler det om, at vi skal fortsætte med at levere store talenter også de kommende 10 år, siger Nicas Kjeldsen og tilføjer:

- Det er et bevis på, at vores strategi virker. Tidligere kaldte vi det bare for Lyngby-ånden. Vi har fokus på sammenholdet og på at skabe et godt miljø, hvor unge spillere kan udvikle sig samtidig med, at der er plads til, at de kan være sig selv. Det har virket for os hidtil, og det skal vi fortsætte med.

Det går stadig godt
Lyngbys talentchef fastslår, at kampen om de bedste unge spillere er blevet hårdere. I den forbindelse er det også værd at bemærke, at fælles for de 11 spillere på Tipsbladets talenthold er, at det efterhånden er en del år siden, de var en del af Lyngbys ungdomsafdeling.

Der er dog også dugfriske succeshistorier. I 2019 solgte Lyngby eksempelvis Maurits Kjærgaard til Red Bull Salzburg for 20 millioner kroner.

- Talentafdelingen har det godt her i 2021. Der er et par gode årgange på vej, og jeg er ikke sikker på, at de alle når at få debut på førsteholdet, før vi sælger dem. Vi har i de seneste transfervinduer solgt nogle af vores store talenter, og det vil selvfølgelig også være noget, der kan ske fremadrettet, siger Nicas Kjeldsen, der foruden Maurits Kjærgaard kan henvise til Frederik Winther, der til sommer skifter til Bundesliga-klubben FC Augsburg.

Han har følgende opskrift på Lyngbys succes med unge spillere.

- Der er voldsom konkurrence om de unge talenter, og vi griber det måske lidt anderledes an end så mange andre. Vi mener ikke, at det er sundt at kaste helt unge spillere ind i et elitemiljø med det samme. Derfor rekrutterer vi lidt senere end mange af vores konkurrenter for også at værne om det miljø, vi tror på er det bedste for spillernes udvikling, lyder det fra talentchefen.

Forløste Yussuf Poulsen - ikke Emre Mor
Det er svært at pege på den største stjerne, Lyngby Boldklub har udklækket, men et bud er Yussuf Poulsen.

Angriberen er fast mand på det danske landshold og en stor profil i RB Leipzig, hvor han har spillet, siden tyskerne købte ham af Lyngby i 2013. Yussuf Poulsen har spillet over 100 Bundesliga-kampe og deltaget i Champions League med RB Leipzig. I sidste sæson nåede holdet hele vejen til semifinalen i verdens fornemste klubturnering.

- Yussuf er en god historie i den forstand, at han ikke var et åbenlyst talent. Han var det, man kalder en late bloomer, men han arbejdede hårdt og blev en stor spiller. Det var vi med til at forløse sammen med Yussuf, siger Nicas Kjeldsen.

Der findes også eksempler på det modsatte.

- Du kan tage en spiller som Emre Mor, som vi ikke lykkedes med, selv om talentet var kæmpestort. Kredit til Emre og FC Nordsjælland for, at de fandt melodien sammen.

I de vidt forskellige historier om Yussuf Poulsen og Emre Mor gemmer sig en fælles pointe.

- De understreger blot, at det er umuligt at forudse, hvad der kommer til at ske. Det er meget ofte, man ser, at den bedste ungdomsspiller ikke er den, der når længst på den lange bane, slutter talentchefen.

Uffe Bech, Jens Odgaard, Christian Gytkjær og Bassel Jradi er andre eksempler på spillere, der har spillet ungdomsfodbold i Lyngby Boldklub.