Video : Tipsbladet
Superliga

Brøndbys guld er også godt for FCK og FCM

LEDER: Det føles helt sikkert ikke sådan for rivalernes fans, men Brøndbys guld er ilt til Superligaen, mener Tipsbladets chefredaktør.

Lederen stammer fra Tipsbladets fredagsudgave 28. maj 2021. 

Der var gået 2.571 dage, siden AaB havde vundet guld via en kedelig kamp i Slagelse og et sidsteminutsmål til FC København i Herning, da Brøndby igen brød FC København og FC Midtjyllands duopol og vandt DM.

Senest Brøndby havde vundet guld, gik Jesper Lindstrøm og Morten Frendrup i børnehave, og siden da har kun AaB (to gange) og FC Nordsjælland taget guldet foran de to store FC-klubber, hvor FC Midtjylland i den grad er blevet en magtfaktor siden første mesterskab i 2015.

Og det var på høje tid og såre fortjent, at Brøndby tog førstepladsen.

Der er mange, der ikke bryder sig om FCK og FCM, hvilket er et selvfølgeligt naturfænomen i fodbold – klubber, der vinder meget, bliver ikke populære hos rivalerne.

Men intet får os danske fodboldfans op af stolene som et Brøndby-mesterskab.

Det gælder både de mange, mange fans og sympatisører, der bare gør Brøndby til noget særligt i dansk fodbold, men også de mindst lige så mange fodboldinteresserede danskere, der håber på alt andet end lykke og fremgang hos de gulblusede.

Det følger med, når man var Danmarks første virkeligt succesrige fuldtidsklub med store præstationer i Europa og herhjemme, og på den måde havde Brøndby-cheftræner Niels Frederiksen så sandelig ret i, at Brøndby er hele Danmarks hold.

Det var forrygende flot arbejde af spillere, ledere og ikke mindst førnævnte Frederiksen, hans assistenter Jesper Sørensen og Martin Retov, og alle de andre omkring holdet.

For jeg står fuldt og fast ved, at Brøndby spiller for spiller ikke havde den bedste trup målt på individuel kvalitet og spidskompetence – den ære tilfalder fortsat FC Midtjylland.

Men Brøndby havde i den grad det bedste hold og sikrede med ro og omtanke, at man fik den berømte ekstra værdi ud af hinanden i et kollektiv, der retfærdigvis også havde medvinden på de tidspunkter, hvor FC Midtjylland var ved at stikke af, eller da nogle efter tre nederlag i 5. til 7. runde begyndte at tvivle på Niels Frederiksen og ideen i at forlænge hans kontrakt til efter 30. juni 2021.

Brøndbys spillere og fans fortjener alt det gode, der kommer til dem nu, både en uge med fest, en fortjent sommerferie (der skal jo ikke Brøndby-spillere til EM) og så en tur i Europa League-gruppespillet eller forhåbentlig endda Champions League, hvis man laver en overraskelse og vipper en af de særdeles dygtige og Europa-erfarne modstandere ud af kvalifikationen i slutningen af august.

Men jeg synes faktisk heller ikke, man behøver hænge så meget med skuffen igen i FC København, FC Midtjylland, AGF og hvor man ellers drømmer om topfodbold i Danmark.

Jo, det er drønirriterende at se den mest omdiskuterede klub i landet vinde ligaen med 61 point i 32 kampe, som ikke er et pointtal, der bør ryste klubber med topambitioner.

Men for variationen og interessens skyld gør det intet, at en klub, der ikke starter med ”FC”, vandt det danske mesterskab, og katastrofen for de to dominerende, rige klubber er trods alt ikke større, end at FC Midtjylland og FC København lige nu er favoritter til at stå med guldet om 12 måneder.

Det gør i det hele taget ikke noget, at denne sæson har vendt lidt rundt på tingene – FC Midtjylland kom i Champions League, Lille vandt Ligue 1 foran PSG, og Juventus smed tronen i Italien og havde så nær også misset Champions League, mens enerådige FC Barcelona og Real Madrid blev snydt af et Atlético Madrid, der var et stykke fra deres bedste niveau i Diego Simeone-æraen.

Som vi, og jeg, også kommer ind på ovre på tipsbladet.dk, giver Brøndbys mesterskab langt fra nogen envejsbillet til at blive del af FCK og FCM's monopol i Superligaen – selv 200 millioner kroner fra Champions League strækker ikke ret langt, når dine konkurrenter bruger 50-100 millioner kroner mere end dig på spillere alene på én sæson.

Men Brøndbys mesterskab giver noget ilt til ligaen og en tro på, at fodbold-tilværelsen i Superligaen også kan handle om andet og mere end at komme i Top 6 eller overlevelse, og det er slet ikke så tosset endda – heller ikke for dem, der lige nu er indebrændte over Brøndbys guld.