Video : Tipsbladet
EM

De kommende superstjerner: EM's yngste spillere

Ved EM kommer vi til at se fremtidens helt store stjerner folde sig ud på den største scene. Her er EM-slutrundens yngste.

De store slutrunder er stedet, hvor de profilerede stjerner kan og skal boltre sig, men det er på samme tid muligheden for, at de helt unge stjerne-talenter kan stjæle rampelyset og for alvor skyde sig ind på den øverste hylde.

Vi tager her et kig på EM-slutrundens fem yngste spillere - fem enorme talenter.  


Kacper Kozlowski, Polen
17 år – født 16/10 2003
A-landskampe: 2

Robert Lewandowski er fortsat den ubestridt største stjerne i polske fodbold, men den 17-årige purk Kacper Kozlowski kan blive det næste helt store polske hit.

Han har på den centrale midtbane i denne sæson spillet fast hos hjemlandets Pogoń Szczecin, der sluttede som 3’er i den bedste række, men de interesserede udenlandske klubber er efterhånden mange.

Kozlowksi fik debut i den hjemlige liga i en alder af bare 15 år og tiltrak sig allerede dengang opmærksomhed fra udlandet.

Men følerne blev sat på stand by, da han i januar 2020 var involveret i alvorligt biluheld sammen med et par holdkammerater.

Kozlowski blev kvæstet med blandt andet et brækket bækken, men efter flere måneders pause og siden genoptræning er han kommet sig fuldstændigt og er tilbage.

Kommer Kacper Kozlowksi på banen undervejs i EM-turneringen bliver han den yngste nogensinde til at optræde ved en EM-slutrunde – en rekord som hollandske Jetro Willems, der ved EM i 2012 – mod Danmark – satte rekorden med sine 18 år 71 dage.


Jude Bellingham, England

17 år – født 29/6 2003
A-landskampe: 4

Den unge kantspiller er allerede et stort navn i engelsk fodbold. Hypen fik et ekstra skud, da han efter intens jagt fra flere Premier League-klubber til sidste valgte at tage fra Championship-klubben Birmingham til Borussia Dortmund og dermed blive holdkammerat med landsmanden Jadon Sancho.

Handlen løb op i over 200 millioner kroner, hvilket gør Jude Bellingham til verdens dyreste handlede 17-årige.

I sin første sæson har han allerede vist stærke takter i Dortmund, hvor det i sæsonen blev til blandt andet 29 Bundesliga-kampe (19 fra start) og otte optrædener i Champions League.

Jude Bellingham er med ved EM for at suge til sig og får næppe en plads på start-blokken hos landstræner Southgate – men i England håber man på, at han kommer på banen og at Polens Kacper Kozlowski ikke gør – for så napper Bellingham rekorden som den yngste spiller i kamp ved en EM-slutrunde


Jamal Musiala, Tyskland
18 år -
født 26/2 2003
A-Landskampe: 3

Han er allerede et kæmpe hit i Tyskland, hvor han har taget Bundesligaen med storm i denne sæson.

Han har kun syv gange været i startopstillingen for Bayern München men er blevet skiftet ind 19 gange. Han har trukket masser af overskrifter for sine bedrifter og skarphed i det offensive spil.

I foråret blev han den yngste spiller til at score seks mål i Bundesliga-historien, og fortsætter udviklingen, er det virkelig svært at se, hvad det er der skal stoppe den her unge mand, der har direkte kurs mod stjernerne.

Musiala bliver allerede sammenlignet med holdkammeraten Thomas Müller i forhold til den særlige evne til at læse spillet ikke mindst have næsen til at placere sig de helt rette steder, hvor chancerne opstår.

Det særprægede ved super-talentets karriere er, at han egentlig er vokset op i England og har repræsenteret flere engelske U-landshold. Han har en britisk-nigeriansk far og tysk mor. Er født i Tyskland men flyttede til England med familien, da han var syv år.

Da han i november 2020 scorede i sin debut på det engelske U21-landshold, meddelte det tyske fodboldforbund, at de nu stoppede jagten på at få ham til at repræsentere tyske landshold.

Men så sent som i februar 2021 meddelte Jamal Musiala, at han ønskede at stille op for Tyskland. Tre A-landskampe er det siden blev til, og nu er han klar til at indtage EM-scenen.


Pedri, Spanien
18 år -
født 25/11 2002
A-Landskampe: 4

Pedro González López - eller bare Pedri - er et spansk top-talent, der har allerede spillet flere end 40 kampe kampe for FC Barcelona.

Ingen kan være i tvivl om talentet hos Pedri, der dog tydeligvis også har lidt under den meget brogede FC Barcelona-sæson. Men i de perioder, hvor spillet er gledet godt, har Pedri vist sig at have en fabelagtig forståelse for spillet og har gang på gang ageret ligeværdig legekammerat med Lionel Messi i de hurtige kombinationer langs jorden.

Pedri kom fra Las Palmas til FC Barcelona efter 19/20-sæsonen og er en fremtiden mand for både FC Barcelona og det spanske landshold. Debuten på A-landsholdet kom i foråret 2021 – og mon ikke landstræner Luis Enrique finder plads til Pedri-spilletid undervejs i slutrunden.


Illya Zabarnyi, Ukraine
18 år -
født 1/9 2002
A-Landskampe: 6

De store klubber rundt om i Europa har længe fulgt den bomstærke midterforsvarer tæt.

Han er fast mand hos Dynamo Kiev og har i den netop overståede sæson eksempelvis spillet samtlige minutter i Champions League og i alt spilet omkring 40 kampe for den ukrainske storklub.

Chelsea har været nævnt som en seriøs bejler, men får Illya Zabarnyi plads og succes på Ukraine-holdet i de kommende uger – så kan konkurrencen meget vel blive hård fra andre pengestærke klubber også.

Læs også om EM-slutrundens absolutte veteraner, der fortsat holder de unge ude