Video : Tipsbladet
EM

Pengeregn over DBU: Så meget giver dansk EM-succes

Det skæpper godt i kassen hos de nationale fodboldforbund, når et landshold kvalificerer sig til EM. Her får du et overblik over, hvor præmiepengene fordeles.

EM begynder fredag med åbningskampen mellem Italien og Tyrkiet, men udover det sportslige, så er der også en masse kroner og øre på spil.

Det er nemlig ikke kun klubberne, der kæmper om præmiepenge baseret på deres præstationer, det gør landsholdene også, når der er slutrunder, og det er ikke småpenge efterhånden, skriver blandt andet Forbes.

Vinderen kan selvfølgelig frem til en flot check, og ikke overraskende bliver andelen af de samlede præmiepengene højere, jo længere man kommer i turneringen.

Ved EM 2020 er den samlede præmiesum opgjort til 371 millioner euro svarende til knap 2,8 milliarder danske kroner. Det er en stigning på hele 23 procent i forhold til EM for fem år siden.

Men hvordan fordeles alle disse penge?

Først og fremmest har de 24 kvalificerede nationer allerede indtjent de første præmiepenge, der blev udløst ved kvalifikationen til EM.

Det kaster lige knap 70 millioner kroner af sig. Herfra vil hvert hold modtage ca. 11 millioner danske kroner for en sejr, mens en uafgjort kaster det halve af sig til begge hold.

De 16 nationer der klarer sig videre til ottendedelsfinalen bliver alle 2 millioner euro rigere. For Danmark betyder det lige under 15 millioner danske kroner ekstra ned i foret.

Herfra begynder det at ligne noget, for en kvalifikation til kvartfinalen giver hver af de otte hold yderligere 24 millioner danske kroner ekstra i præmiepenge.

Lidt mere (37 millioner danske kroner) kaster en semifinale af sig, mens en plads i finalen tilsyneladende ikke giver de to nationer nogen økonomisk gevinst i sig selv.

Til gengæld tager vinderen lidt over 74 millioner danske kroner med hjem til det nationale fodboldforbund, mens taberen af finalen må "nøjes" med 52 millioner danske kroner.

Hvis det lykkedes et landshold at sejre sig hele vejen gennem EM-slutrunden denne sommer, så er den samlede præmiegevinst på 253 millioner danske kroner.

Til sammenligning modtog Portugal 200 millioner danske kroner i præmiepenge, da de vandt EM i 2016. Dengang blev det kun til tre uafgjorte kampe i gruppespillet, hvorfor beløbet kunne have været en anelse højere.