Video : Tipsbladet
EM

Optakt: Italien - England

EM-finalen byder på et brag mellem to af Europas store lande og fodboldnationer. Her ser vi nærmere på årets kamp i europæisk fodbold.

Kampfakta:
Kampstart: Søndag klokken 21.00
Spillested: Wembley, London
Finale
Dommer: Björn Kuipers
På TV: DR1
Hashtag: #itaeng #emdk

Holdnyt:
Italien:
Selv om det har holdt hårdt i et par af knockout-kampene, kan man dårligt tillade sig at kalde det et tilfælde, at Italien står i EM-finalen. Holdet slog de ellers stærke belgiere i kvartfinalen og har ikke tabt i de seneste 33 kampe; det seneste nederlag var til Portugal i efteråret 2018.

Italien gjorde rent bord med lutter sejre i gruppespillet, men skulle bruge ekstra tid mod Østrig og straffesparkskonkurrence mod Spanien for at nå til finalen. Det bliver spændende at se, om de 60 ekstra spilleminutter og nervepirrende straffespark betyder, at spillerne får trætte ben og/eller hoveder i løbet af kampen.

Omvendt har italienerne vist, at de har en bred trup. Alle på nær tredjemålmanden har været i aktion i løbet af slutrunden, og landstræner Roberto Mancini har ikke været bange for at skifte ud på holdet undervejs.

Mancini må undvære venstrebacken Leonardo Spinazzola, der er skadet. Derudover har Alessandro Florenzi, der startede turneringen som førstevalg på højre back, siddet på bænken, siden han udgik i pausen af åbningskampen.

England:
England har haft heldet med sig: hjemmebane næsten hele vejen, ganske få tilrejsende fans fra modstanderlandene og et tyndt straffespark i semifinalen. Men englænderne har også været gode: kun indkasseret ét mål, slået Tyskland, banket Ukraine 4-0 og trods alt skabt flest chancer i semifinalen mod Danmark.

Nu er England bare én kamp fra den slutrundesucces, som nationen har sukket efter i 55 år. London var så meget på den anden ende efter semifinalesejren, at politiet måtte anholde 20 personer.

England spillede også 120 minutter i semifinalen, men slap for straffesparkskonkurrence. Det var desuden holdets første kamp med ekstra spilletid, hvorfor der må være en lille engelsk fordel, hvad angår friskhed.

Igen i finalen får England de fleste af de 65.000 tilskuere på Wembley i ryggen. Italienere, der bor i Storbritannien, får dog lov til at komme ind.

Karantæne:
Italien: Ingen
England: Ingen

Bud på startopstillinger:
Italien (4-3-3): Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson – Verratti, Jorginho, Barella – Chiesa, Immobile, Insigne

England (4-2-3-1): Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Philips, Rice – Saka, Mount, Sterling – Kane

Profilen:
Det italienske landshold gør de gamle stereotyper om betondefensiv og kedelig fodbold til skamme. Der er masser af bevægelse i de tre forreste, og det tyder på, at Federico Chiesa har vundet pladsen ude til højre. Han scorede både i ottendedelsfinalen og i semifinalen, og ham skal England vogte sig for.

Vidste du, at..:
Italien har EM-rekorden for længst tid mellem to finaleoptrædener: fra 1968 til 2000, altså 32 år. Holdet var også i finalen i 2012 og altså nu igen i 2021. Italienerne har én EM-titel, mens England har nul. Det er englændernes første finale.

Dom:
EM-finalen bliver et opgør mellem to af Europas store lande og fodboldnationer. Samtidig bliver det en kamp mellem to hold, der higer efter succes: Italien har ikke vundet siden ’68, og England har aldrig vundet turneringen.

Det er to af EM’s stærkeste mandskaber, der mødes, og det ligner et tæt opgør. Italien har dog være en anelse mere overbevisende op til og under slutrunden og har som nævnt ikke tabt en kamp i tre år.

Derfor lyder buddet på en 2-1-sejr til Italien, der dermed bliver europamester.

Tidligere indbyrdes kampe og form: