Video : Tipsbladet
Generelle

525 millioner kroner: Derfor ser udlandet mod DK

De danske Superliga-klubber har godt gang i de helt store salg i dette transfervindue - og det er der en forklaring på.

Onyeka, Sulemana og snart også Daramy og Cajuste skifter Superligaen ud med store udenlandske klubber. Lindstrøm og Nelsson er også røget. Det er ikke tilfældigt, at det er disse spillere, udlandet kigger på, og klubberne smider i udstillingsvinduet.

Coronakrisen har ædt milliarder af omsætningen i europæisk fodbold, og mange steder kradser den økonomiske krise.

Inter, FC Barcelona og Real Madrid er bare toppen af isbjerget, men nogle steder i Europa klarer man sig stadig relativt godt, ikke mindst via transfermarkedet.

Et af de steder er Superligaen.

Når Mohamed Daramy endegyldigt er Ajax-spiller og Jens-Lys Cajuste som ventet bliver solgt for et trecifret millionbeløb, muligvis til Premier League, har fire af de største Superliga-klubber til sammen solgt unge spillere for over 500 millioner kroner.

Frank Onyeka, 23 år gammel central midtbanespiller, skiftede fra FC Midtjylland til Brentford for omkring 75 millioner kroner.

Kamaldeen Sulemana, 19-årig forward fra FC Nordsjælland, kostede Rennes 112 millioner kroner plus 37 millioner kroner ekstra i mulige præstationsklausuler.

Daramy (19 år) kaster nok 100-110 millioner kroner af sig fra Ajax, Cajuste (22 år) sigter FC Midtjylland at få 110 til 130 millioner kroner for, Brøndby solgte Jesper Lindstrøm (21 år) for lidt over 50 millioner kroner, og 22-årige Victor Nelsson kaster cirka 60 millioner kroner af sig til FC København fra Galatasarays kasse.

Det giver i omegnen af 525 millioner kroner for seks spillere før præstationsklausuler, og det fortæller flere interessante ting om Superligaen.

1: Superligaen har spillere, der rent faktisk er interessante for udlandet.
Det kan godt være, at Superligaen får svært ved at holde fast i to kvalifikationspladser til Champions League, men ligaen har her avlet nogle spillere, der er interessante for udlandet.

Coronavirussen gav flaskehals i transfermarkedet i 2020 og har skubbet en handel eller to til denne sommer, men det ændrer ikke på, at udlandet har set noget kvalitet i den danske liga og de unge spillere.

Ajax, Rennes, Frankfurt, Galatasaray og Brentford køber ikke spillere i Danmark for sjov – det er selvfølgelig fordi, de forventer godt spil og ser et potentiale for at gøre de 19- til 23-årige Superliga-profiler endnu bedre, så de kan sælges endnu dyrere om et par år.

2: Det her er årsagen til, Superliga-klubberne taler så meget om talenter.
Det er ikke nødvendigvis de helt unge spillere, der vinder mesterskaber og sikrer europæiske gruppespil for Superliga-klubberne – de gør det i hvert fald ikke alene og uden mere erfarne holdkammerater.

Men det er i den grad de unge, der spytter i kassen på Superliga-klubberne via transfermarkedet, så når nærmest alle Superliga-klubber vil positionere sig som steder, der uddanner dygtige unge spillere, og meget gerne taler højt om det arbejde, er det ikke mindst på grund af storsalg som dem, vi ser denne sommer.

3: Vi kommer til at se endnu flere af disse unge spillere få chancen i Superligaen.
Jeg kan love jer, at både udlandet og ikke mindst direktører, ejere og trænere i dansk klubfodbold lægger mærke til spillersalgene denne sommer fra Superligaen – det behøver de ikke nærværende analyse for selv at få øje på.

Det her kommer til at avle endnu større fokus på at give de unge spillere chancen i Superligaen, og på at få fat i de bedste, mest interessante teenagere.

4: Der kommer nok også flere helt unge udlændinge
At det er tre unge danskere og tre unge udlændinge, der ryger afsted, fortæller også historien om, hvordan man i høj grad allerede har set mod udlandet i klubber som FC Midtjylland og FC Nordsjælland i flere år.

Det er givetvis noget af inspirationen for klubber som SønderjyskE, Vejle, Esbjerg og Fremad Amager, hvor udenlandske ejere både siger, de vil hente unge spillere til, og rent faktisk gør det.

Men det er fortsat topklubberne i Superligaen samt FC Nordsjælland, der har nemmest ved at sælge. 

De mange handler får naturligvis sat gang i pengestrømmene i den modstatte retning, hvilket så sent som i dag også har sendt en landsholdsspiller til den danske Superliga - læs mere her