Video : Tipsbladet
Champions League

- Vi er ikke bare med som det tynde øl

Malmö FF er Nordens eneste repræsentant i Champions League. Jon Dahl Tomasson er nøglen til succesen.

- Tomasson fortjener en meget høj karakter.

Malmö FF er Nordens eneste repræsentant i Champions League i denne sæson, og på sidelinjen kan den tidligere danske landsholdsanfører Jon Dahl Tomasson se tilbage på 20 succesfulde måneder som cheftræner for det skånske flagskib.

Den indledende vurdering af danskeren står Per Bohman for. Han dækker Malmö FF som sportsreporter hos Aftonbladet og beretter om en vellykket kursændring siden Tomassons ankomst i januar 2020.

- Malmö FF spillede kraftfuld fodbold med stor fokus på fysik, fart og højt presspil under holdets seneste træner, Uwe Rösler.

- Tomasson er lykkedes med at beholde energien fra den tid, men har samtidigt lagt en mere avanceret spillestil ovenpå. MFF er blevet modigere, mere offensiv og bedre til at styre kampene med danskerens hollandsk inspirerede fodbold, siger Bohman.

Danske Søren Rieks, der er en af Malmö FF's mest erfarne spillere, nyder tilværelsen under landsmandens ledelse.

- Tidligere spillede vi 5-3-2 og vandt mange 1-0-sejre. Nu kommer vi længere frem på banen og skaber flere chancer og mål. Det er bare sjovere som spiller, og det har jo også vist sig som en vindende formular, siger Rieks.

Malmö FF missede mesterskabet i de to sæsoner op til Tomassons ankomst og i Europa spillede holdet på næsthøjeste niveau.

Men Tomasson, der som spiller vandt Champions League med AC Milan i 2003 og Uefa Cuppen med Feyenoord i 2002, har både ændret spillestilen og mentaliteten.

- Han stiller sig aldrig tilfreds og vil altid opnå mere. Man kan tydeligt mærke, at han har prøvet det meste som spiller, og det forsøger han nu at implementere i klubbens dna.

- Intet er umuligt, og ingen opgave er for stor. Den indstilling har givet os en klart større tro på tingene end tidligere, siger Søren Rieks.

Han fremhæver holdets returkamp mod det skotske mesterhold, Rangers FC, i kvalifikationen til Champions League som et lysende eksempel.

Malmö FF var bagud 0-1 ved pausen og havde fået en mand smidt ud.

- Det så skidt ud for os, men han understregede i pausen, at der ville komme muligheder, hvis vi blev ved med at spille fremad. Det gav os selvtillid og ro, og så endte det med et større mirakel, siger 34-årige Rieks om 2-1-sejren i Glasgow.

Malmö FF oversteg forventningerne i kvalifikationen, og det er i den grad også påkrævet i en gruppe, hvor modstanderne hedder Chelsea, Juventus og Zenit.

- Vi er ikke bare med som det tynde øl. Vi har høje forventninger til os selv. Vi skal holde liv i og kæmpe om point i alle kampe og ikke bare være statister, siger Rieks uden at ville opstille en mere konkret målsætning.

Per Bohman har begrænsede forventninger.

- Her i Sverige bliver vi meget imponerende, hvis et hold kvalificerer sig til gruppespillet, men vi forventer ikke noget.

- Tager Malmö tre-fire point i gruppespillet vil det være en stor fremgang for svensk fodbold, siger Aftonbladet-reporteren.

Malmö FF tager tirsdag hul på sit gruppespil med en hjemmekamp mod Juventus klokken 21.00.

/ritzau/