Video : Tipsbladet
Superliga

OB skal ud af middelmådighedens ingenmandsland

Spillerbudgetter 2021/22: OB hænger på i Top 6 på budgettet men skal muligvis gøre mere for at også at gøre det på banen.

Fodboldkampe afgøres på banen, men klubbernes skæbne og resultater afhænger på sigt også af, hvor dygtige spillere, de formår at finde via transfermarkedet og siden fastholde eller sælge dyrt fra deres trup.

Tipsbladet ser i denne serie nærmere på de 12 Superliga-klubbers spillerbudgetter, der fortæller, hvor mange penge, klubben brug på løn og transfers. Vi ser på, hvor klubben står lige nu, hvordan den strategiske position i Superligaen og på transfermarkedet er, og hvad vi kan forvente i de kommende sæsoner.

Se også en analyse af og yderligere perspektiver på klubbens position i videoen, der ligger i toppen af denne artikel.

Her ser vi på OB, der døjer med at få nok ud af spillerbudgettet og rykke fast ind i Top 6 i stedet for at havne uden for det gode selskab sæson efter sæson.

Spillerbudget: 40 millioner kroner
Trend for spillerbudget: Stabilt
Økonomisk styrke: 3 bolde
Bagland: 6 bolde
Ungdomsinvestering: 4 bolde
Bedste spiller lige nu: Bashkim Kadrii
Mest lovende unge spiller: Jakob Breum
Største sportslige spørgsmål i truppen: Har OB virkelig truppen til Top 6, som man selv mener? Konkurrencen er meget hård, og holdene omkring OB ryster ikke nødvendigvis i bukserne, når de ser det fynske Superliga-hold.
Hvem er de transferansvarlige: Michael Hemmingsen (sportsdirektør)


Næste skridt:
I en Superliga, hvor budgetterne hos konkurrenterne nærmest konsekvent stiger hver sæson, bør OB overveje at få flere penge hældt i budgettet.

Bashkim Kadrii er god, Grytebust var det samme, men OB har altså brug for at ramme flere spillere på transfermarkedet, der hurtigt bliver blandt Superligaens bedste.

Seneste regnskab: -34,1 millioner kroner (2020)
Koncernens regnskab i 2020 var rædsomt på grund af coronavirussen, hvilket er soleklart med konferencer, messer og hotelophold som omdrejningspunkt.

2021 kommer selvsagt heller ikke til at være et hit, og de økonomiske problemer er selvfølgelig ikke befordrende for, at man kan skrue op for budgetter, som vi her foreslår.

Men ingen skal tro, at der er nogen fare for fodboldklubben OB rent økonomisk – det er ren utopi med en af Danmarks rigeste personer i ryggen.

Vurdering

OB har en del egenudviklede spillere, som man gerne vil se mere fra i de kommende år i forhold til topniveau, efter de har fået en del spilletid de senere år.

Man har også spillere rekrutteret andetsted i dansk fodbold og nogle udlændinge, uden man overhovedet er oppe i nærheden af de niveauer, man lå på tilbage i gulddrøm-dagene for 10-12 år siden eller i årene efter med Poul Hansen som sportsdirektør.

Fynboernes trup er bestemt ikke billig, men man døjer lidt for ofte med at få de virkelig store toppræstationer fra individuelle profiler – der har OB bare været efter stort set alle andre Superliga-klubber end dem, der er rykket ned.

Det er også den mistanke, der ligger og murrer igen i denne sæson, for er truppen virkelig til Top 6, som man selv mener i OB?

Med Niels Thorborg som hovedaktionær har OB en mand, der stort set kunne give OB et budget i FCM-klassen, hvis han og klubben havde lyst, men det lader ikke til at være tilfældet, efter man prøvede det i årene 2008 til 2012, for derefter at gå på ekstremt hård økonomisk slankekur.

OB er fanget i en gtåzone, et ingenmandsland i midten af Superligaen, som man enten med flere penge eller bedre præstationer skal ud af.