Video : Tipsbladet
Superliga

Risikerer brat opbremsning på tredjemindste budget

Spillerbudgetter 2021/22: Randers FC klarer sig fantastisk flot på et lille spillerbudget, men det kan næppe vare ved, når konkurrenterne opruster så meget, som de gør.

Fodboldkampe afgøres på banen, men klubbernes skæbne og resultater afhænger på sigt også af, hvor dygtige spillere, de formår at finde via transfermarkedet og siden fastholde eller sælge dyrt fra deres trup.

Tipsbladet ser i denne serie nærmere på de 12 Superliga-klubbers spillerbudgetter, der fortæller, hvor mange penge, klubben brug på løn og transfers. Vi ser på, hvor klubben står lige nu, hvordan den strategiske position i Superligaen og på transfermarkedet er, og hvad vi kan forvente i de kommende sæsoner.

Se også en analyse af og yderligere perspektiver på klubbens position i videoen, der ligger i toppen af denne artikel.

I dag ser vi nærmere på Randers FC, der har haft bragende succes i 2021, spiller Conference League-gruppespil men næppe kan blive ved med at overpræstere med Superligaens tredjemindste budget.

Spillerbudget: 28 millioner kroner
Trend for spillerbudget: Stabilt
Økonomisk styrke: 2 bolde
Bagland: 3 bolde
Ungdomsinvestering: 3 bolde
Bedste spiller lige nu: Lasse Berg Johnsen
Mest lovende unge spiller: Filip Bundgaard
Største sportslige spørgsmål i truppen: Fik Randers hentet nok spillere til en sæson med europæisk fodbold, noget klubben aldrig har prøvet før på samme måde?
Hvem er den transferansvarlige: Sportslig og kommerciel direktør Søren Pedersen

Næste skridt:
En afklaring af, hvem der på sigt skal eje og drive klubben, og på kortere sigt en maksimering af spillerbudgettet.

Seneste regnskab: -4,5 millioner kroner (2019/20)

Randers har tabt over 20 millioner kroner de seneste fire år, og det er ikke fantastisk eller specielt godt for en klub, der i modsætning til et flertal af konkurrenterne ikke har én eller flere personer, der uden videre kan og vil dække store underskud.

Nu kommer der gode penge i kassen fra gruppespillet i Conference League, og det kan give et godt afsæt til de næste sæsoner.


Vurdering

Det er stærkt, at Randers kommer så relativt langt for de penge, man bruger.

Randers har nogle egenudviklede spillere, men profilerne er som regel danske og udenlandske spillere fra større klubber. Det er lidt samme recept som OB og til dels SønderjyskE, bare med større sportslig succes.

Recepten og den økonomiske styrke, eller rettere hullet op til en lang række andre Superliga-klubber, minder om årene før man havde Michael Gravgaard og flere forskellige cheftrænere igennem systemet, og det er både godt og en smule bekymrende.

Godt, fordi det virker lige nu, mindre godt fordi det er så svært at holde sig i bedste halvdel af rækken og reelt kun have et budget lige over nedrykningskandidaterne.

Randers' ejerkreds har ført samtaler med udenlandske investorer, muligvis også nogle af dem, der har købt sig ind i danske klubber det seneste års tid.

Kommer de igen, eller kan man finde de nødvendige midler i byen og området til at følge med klubber som OB, AaB og FC Nordsjælland, for slet ikke at nævne AGF?

Man skal på en eller anden måde finde en løsning på, hvordan man vil blive ved med at overpræstere, for det er ikke nemt at holde sig i Top 6 med ligaens tredjemindste budget – ja nogle vil faktisk kalde det umuligt over tid.