Video : Tipsbladet
VM

Solbakken fnyser af VM-idé: Vil have spilleroprør

Ståle Solbakken efterlyser, at spillere på tværs af landegrænser gør større oprør mod idéen om en VM-slutrunde hvert andet år.

Var det noget med en VM-slutrunde hvert andet år?

Det spørgsmål er ét af de hotteste i fodboldens verden netop nu, og FIFA er i gang med at undersøge mulighederne for, om verdens bedste fodboldnationer skal dyste mod hinanden hvert andet år i stedet for hvert fjerde.

Store stemmer som Peter Schmeichel, Samuel Eto'o og Ronaldo har talt varmt om idéén, men den møder også hård modstand fra blandt andre den danske landstræner Kasper Hjulmand. 

Ståle Solbakken har også taget klar stilling.

- Det er bullshit. En landskamp skal være et højdepunkt, et fodbold-VM skal være et højdepunkt, siger den norske landstræner til Tipsbladet og fortsætter:

- Hvor er det ekstraordinære? Hvor skal det komme fra? Hvor er prestigen? Du og jeg glæder os til VM hvert fjerde år, men der er jo ikke noget specielt over det længere, hvis det er hvert andet år. Der er en grund til, at man kun har OL hvert fjerde år. Det er meningen, at det skal være noget særligt og sjældent, noget ekstraordinært. Hvis der bare skal spilles så meget som muligt, hvis man bare skal pumpe en masse penge ind, så er det jo ikke ekstraordinært længere,

Ståle Solbakken opfordrer de aktive spillere til at blive en meget tungere stemme i den aktuelle debat. 

Ja, Norges landstræner efterlyser faktisk noget, der mest af alt minder om et spilleroprør.

- De stærkeste spillere må organisere sig, muligvis på tværs af landegrænserne, så de har et fælles fokus. Jeg tror, langt de fleste fodboldspillere er enige i, at der er problemer, men alt for få udtrykker det. Det ville være godt, hvis de allerstærkeste spillere går i front for en fælles indsats. Der træffes mange beslutninger hen over hovederne på aktørerne, der bare bliver behandlet som brikker.

- De her spørgsmål påvirker i høj grad fodboldverdenen. Jeg forstår godt, at spillerne ikke føler, de skal bruge for meget tid på denne type spørgsmål, men de nødt til at sætte foden ned, når det for eksempel handler om belastningen og mængden af kampe, de skal spille.

- Skal de gå med til at spille 80 kampe om året, for at de og andre tjener flere og flere penge? Og hvor går de personlige grænser for, hvad man vil acceptere og kan stå inden for som menneske? Det er ikke spillernes ansvar eller pligt at forandre fodboldverdenen, men jeg synes, de skal gøre deres stemme hørt og presse på for at blive hørt gennem deres organisationer.

Næste VM-slutrunde løber af stablen næste år i Qatar. 

Læs denne artikel, hvor Peter Schmeichel forklarer sin støtte til VM hvert andet år, der faldt efter et storstilet seminar i Qatar.