Video : Tipsbladet
Superliga

Overlæge: Her er Zecas fremtidsudsigter

Carlos Zeca skal opereres for en korsbåndsskade, som han selv bekræfter holder ham ude resten af sæsonen. Men hvad er op og ned med de korsbåndsskader, og er det værre at blive ramt af sådan en, når man som Zeca er i nærheden af karrierens efterår?

Der gik et gys gennem Parken og TV-skærmene, da FC Københavns anfører, Carlos Zeca, i søndags tog sig til knæet efter et solouheld. De værste fornemmelser blev en realitet få dage senere, da FCK meddelte, at den 33-årige kaptajn har pådraget sig en korsbåndsskade og skal opereres. 

Selv gik hovedpersonen til Instagram, hvor han skrev, at hans sæson er forbi. 

Korsbåndsskader har ramt mange topatleter gennem årene, og det er en voldsom skade at blive ramt af. Det fortæller Kaspar Saxtrup, der er chef og overlæge hos Idrætsklinikken i Silkeborg, 

- Sådan en som dyrker fodbold på det niveau, som Zeca gør, med det setup, der er omkring, vil det tage et sted mellem otte og 12 måneder, før han er tilbage. Det kommer jo så meget an på, hvad der er af andre tidligere skader i knæet. Den tidsramme er inklusiv genoptræning, siger Saxtrup til tipsbladet.dk.

Kaspar Saxtrup er ortopædkirurg, og han har masser af erfaring i at lave korsbånd hos uheldige atleter. Han og hans afdeling laver stort set alle korsbånd i området omkring Silkeborg, og han har også tidligere lavet korsbånd hos uheldige spillere fra eksempelvis AGF og Hobro. 

Han foretrækker at tale om korsbåndsskader generelt og ikke konkret om Zecas situation, da han ikke er inde i den. Han fortæller dog, at atleterne typisk kan komme på græs i en mild udgave efter godt og vel et halvt års tid. 

- De fleste af dem, som jeg laver korsbånd på, kører for sig selv med fysioterapeuter med træningsrum og fitness i tre til fem måneder. Så begynder de at komme ud og i nærheden af at kunne dufte græsset, men de kan ikke være med til kontakt. Derefter begynder man at lave mere og mere fodboldlignende bevægelser, og så bygger man det gradvist på. 

- Så inden de er i nærheden af truppen og kan få lov til at være med i nogle ting, så går der i hvert fald seks til syv måneder. Der er de så på skånekost, de bliver ikke udfordret og man må ikke tackle dem, og hvad man nu ellers kan finde på at lave af restriktioner, forklarer han.

Tager længere tid for ældre spillere

Carlos Zeca fyldte 33 år i slutningen af august, og selv om han stadig spillede på et højt stabilt niveau, så kan man uden at træde ham over tæerne konstatere, at han er en midtbanespiller, der nærmer sig karrierens efterår. 

Det er da også som udgangspunkt værre at blive ramt af en korsbåndsskade som 33-årig, end hvis man eksempelvis har ti år yngre på bagen. Her peger Kaspar Saxtrup på to afgørende faktorer, der påvirker, om man eksempelvis er tilbage efter otte måneder eller 12 måneder.

- Der er altså noget med, at de (ældre spillere, red.) kommer med mere i bagagen rent skadesmæssigt. Det er den ene ting. Den anden ting er kroppens reaktion på skader er sådan, at jo ældre du bliver, jo længere tid er du om at regenerere, altså at hele og komme sig. Sådan er det bare. Man kan sige at være 22 og 33 er ikke sådan, at man tænker: Wow, det er helt galt, men jo ældre du bliver, jo mere tilbageholdende er man ved at lave et korsbånd, fordi det kan give problemer på den lange bane, forklarer Saxtrup, der samtidig pointerer, at Zeca ikke har noget valg i forhold til at få lavet korsbåndet.

Det er dog en fordel for Zeca, som fysiologisk har noget nemmere ved at komme tilbage fra sådan en alvorlig skade, end hvis han eksempelvis var en stor tung forsvarsspiller, alligevel kan skaden påvirke ham resten af karrieren. 

- Kommer han fint igennem uden problemer, så vil han kunne fungere fint med det. Men er der problemer undervejs, så er det noget, han skal forholde sig til resten af sin karriere. Når du først har fået en korsbåndsskade, så har du sat dig i den gruppe, der har en øget risiko for at få andre skader henad vejen, konstaterer overlægen.

I første omgang handler det dog for Zeca om at blive succesfuldt opereret, så han får de bedste betingelser for et succesfuldt comeback.