Video : Tipsbladet
Superliga

FIFA-rapport roser Danmark: Jeg er begejstret

Fifa har lavet en stor tilstandsrapport om dansk fodbold, og der er både positive og negative konklusioner.

Dansk fodbold mangler et nationalt træningscenter, der bør investeres mere i præstationsanalyse, og der mangler nedskrevne strategier på flere områder.

Sådan lyder en del af kritikken af dansk fodbold i en ny, stor rapport fra Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) med særlig fokus på talentudvikling.

Udviklingschef hos Dansk Boldspil-Union (DBU), Flemming Berg, er trods anmærkningerne svært tilfreds.

- Jeg er meget begejstret for Fifas grundighed i forhold til denne opgave, siger Berg.

Fifa har blandt andet gjort sig umage i forhold til interviews med relevante kilder, indsamling af data, perspektivering og opfølgende møder med DBU, understreger Berg.

- Det betyder, at vi kan bruge resultaterne i vores arbejde, fordi der er en meget solid validitet. Og timingen er rigtig, rigtig god for os, siger Berg.

Han henviser til, at DBU lige nu arbejder på en ny og frisk strategi for talentudviklingen i Danmark, der efter planen skal godkendes af unionens bestyrelse i midten af 2022.

Fifa har lavet sine tilstandsrapporter i 205 lande, og generelt er den danske version overvejende positiv læsning.

Både herre- og kvindelandsholdet var i top-20 på verdensranglisten, da rapporten blev lavet, og bliver derfor målt op mod en del større og mere ressourcestærke nationer.

I det perspektiv overstråler de positive konklusioner Fifas kritikpunkter.

Generelt skaber dansk fodbold nemlig bedre resultater, end man burde i forhold til for eksempel antallet af fuldtidsansatte. Og samarbejdet mellem DBU og klubberne er godt og tillidsfuldt sammenlignet med andre lande.

Flemming Berg glæder sig over rosen, men vil ikke hvile på laurbærrene.

- 95 procent af tingene i rapporten vidste vi godt i forvejen. Men Fifa formulerer måske tingene lidt anderledes end os, og det er altid godt med friske øjne.

- Vi har fået bekræftet, at vi bokser langt over vores vægtklasse på både A- og U-landsholdene. Men det kan man ikke blive ved med, medmindre man også laver investeringer, når det går godt. Vi skal undgå den bølgedal, der følger efter en bølgetop ved at investere klogt, siger Berg.

DBU har som et af indtil videre få forbund valgt at gøre sin rapport offentligt tilgængelig på gamechanger.nu.

I forhold til Fifas største kritikpunkter blev der allerede i 2020 sat gang i planer om et nationalt træningscenter i Odense.

Flemming Berg taler for større investeringer i præstationsanalyse snarest muligt, da der her er plads til store forbedringer. Og i forhold til de nedskrevne strategier har unionen også "fået en del af tænke over".

Det drejer sig blandt andet om strategier for ungdomsturneringerne og træneruddannelserne samt scouting af trænertalenter.

Fifa vil efter udarbejdelsen af rapporterne nu komme med konkrete løsningsforslag på problemerne i de 205 lande.

Men Flemming Berg forventer, at der er i Danmarks tilfælde bliver tale om sparring og samspil snarere end direkte opfordringer.

/ritzau/