Video : Tipsbladet
VM

Fjern det eller bliv sagsøgt: VM-vært truer medie

Qatars VM-arrangør truer det norske medie Josimar med retslige skridt, efter mediet har offentliggjort en kritisk artikel.

Det norske medie Josimar offentliggjorde i slutningen af oktober en artikel, der satte kritisk fokus på Qatars VM-værter. Det har nu ført til trusler om et juridisk efterspil.

Artiklen handlede om retssagen mod en medarbejder i Qatars VM-komité, Supreme Committee, der internt i organisationen havde talt mod topledelsens kurs i en sag om ubetalte migrantarbejdere.

Medarbejderen, den jordanske statsborger Abdullah Ibhais, der arbejdede i kommunikationsafdelingen, fik fem års fængsel, og i artiklen underbygger Josimar mistanken om en uretfærdig rettergang med kommunikation og en lydoptagelse via WhatsApp, hvor chefen og det offentlige ansigt for Supreme Committee Hassan Al-Thawadi engagerer sig direkte i diskussionen.

Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch er blandt de organisationer, der har rettet kritik mod dommen over Abdullah Ibhais, der fik fem års fængsel, men Supreme Committee er ikke begejstret for den norske artikel.

Supreme Committee har gennem et advokatfirma truet Josimar med at sagsøge mediet på baggrund af artiklen. Det skriver Josimar på Twitter, og mediets redaktør bekræfter over for Tipsbladet, at det har modtaget brevet fra et norsk advokatfirma.

Det er særligt offentliggørelsen af screendumps af WhatsApp-samtalerne og lydoptagelsen med Hassan Al-Thawadi, som Qatars Supreme Committee vil have Josimar til at trække tilbage. Det sker med henvisning til, at brugen af lydoptagelsen og billederne af WhatsApp-diskussionen skulle krænke privatlivets fred.

Mediet Josimar har ved flere lejligheder offentliggjort artikler om behandlingen af migrantarbejdere i Qatar og andre forhold, der sætter kritisk fokus på de kommende VM-værter.