Video : Tipsbladet
Generelle

16-årig dansker imponerer: Det var fandeme stort

I sommer blev 16-årige Christian Østergaard solgt fra Randers FC til Wolfsburg, og mens der blev spillet landskampe, befandt han sig pludseligt på bænken for førsteholdet, da det mødte Hansa Rostock. Tipsbladet har talt med den unge centerback.

De fleste unge mennesker, der spiller fodbold, drømmer om en dag at komme til en stor klub i udlandet. At være succesfuld og spille på de store arenaer rundt om i Europa. Og en dag at komme på landsholdet.

For langt de fleste unge mennesker er det en drøm, der aldrig er i nærheden af at blive til virkelighed, men for nogle få udvalgte lykkes det. Og lidt flere når lige skridtet under, hvor man enten er tæt på eller har en fin karriere i dansk fodbold.

En af dem, der kæmper for at nå de høje tinder og også har noget at have det i, er danske Christian Østergaard.

Den 16-årige midtstopper blev i sommer solgt fra Randers FC til VfL Wolfsburg fra Tyskland.

På få måneder har Christian Østergaard allerede oplevet meget i Wolfsburg. Han er fast mand på U17-holdet, har haft kaptajnbindet i en testkamp, og så er han begyndt at træne med U19-holdet. Det kulminerede i november i perioden med landskampe, hvor han i en testkamp pludseligt sad på bænken for førsteholdet.

- Jeg har jo været inde og se førsteholdet spille kampe på stadion, og så var jeg også selv med til en træningskamp for ikke så længe siden. Det var fandeme stort. Det er jo endnu bedre forhold, end vi har på akademiet. Og så er niveauet virkelig højt.

- Der blev taget godt hånd om mig, og folk var søde til at hjælpe. (Maxence, red.) Lacroix var blandt andet med i kampen. Det var en god oplevelse, og det har givet blod på tanden, at jeg har fået lov til at snuse til det, siger den danske stopper til Tipsbladet og forklarer mere om testkampen mod Hansa Rostock:

- Det var lidt mærkeligt, for jeg havde kun trænet med U19 to gange på det tidspunkt, og så kom jeg op og var med i en træningskamp. Jeg kom ikke ind, men jeg tænker, det var en belønning fra klubben, fordi jeg arbejder hårdt, og de er glade for det, jeg leverer.

- Jeg husker det hele, men var lidt ramt alligevel. Det kom tidligt. Jeg havde håbet på det, men det kom på et tidspunkt, jeg ikke havde forventet.

Skiftet til Wolfsburg
Centerbacken, der har to U16-landskampe på cv'et, rykkede altså fra Kronjylland til Tyskland i sommer. Han startede med at prøvetræne i juni, og en måned senere blev han tilbudt at komme permanent til klubben. Wolfsburg købte ham.

Nu er alt rettet ind mod, at han skal gøre sig så dygtig, at han en dag er en af de spillere, der spiller fast på arenaen i Wolfsburg.

- Jeg bor på akademiet hernede – på et aleneværelse, hvor der deles toilet med en anden. Det er også på akademiet, vi får alle vores måltider. Banerne er her, og vi spiller vores hjemmekampe her. Der er virkelig styr på faciliteterne, og der er ikke meget spildtid eller transporttid.

- Vi træner mandag til fredag, to gange tirsdag og onsdag, og nogle gange også to gange om torsdagen. Så er der kamp i weekenden, og som regel har vi fri søndag, nogle gange om mandagen. Jeg bruger meget tid på fodbolden, og meget af det er jo også i styrkelokalet, eller man ser video eller arbejder med ”fysserne”, så man ikke er for øm.

- Det har været rigtig godt at skifte herned. Der har været lidt, der er gjort på en anden måde. Træningerne er lidt anderledes, men det var også en af grundene til, at jeg tog herned. Værdierne her minder meget om det, jeg har været vant til, siger Christian Østergaard.

Det er i træningerne, at han skal måle sig og vise, at han har kvalitet til at begå sig på niveauet, Christian Østergaard.

- Jeg føler, jeg er meget godt med i træningerne, men det er klart, at niveauet hernede er højere, end det var i Danmark. Nu har jeg også været oppe og træne med U19, og der er det endnu højere.

Danskerhjælp
Christian Østergaard var sådan set ikke i tvivl, da han fik muligheden for at komme til VfL Wolfsburg. Chancen måtte han tage, da det altid har været en drøm at komme til udlandet.

Familien bakkede op om den 16-åriges ønske om at komme til udlandet, og de var nede og se på forholdene og var trygge ved det.

Alligevel er det et stort skridt at tage for en teenager, der ikke tidligere på den måde har stået på egne fødder.

- I starten har det været udfordrende, for jeg har ikke været vant til at tale så meget tysk, men det er gået stærkt. Nu forstår jeg det hele.

- I forhold til venner kom der også andre til klubben udefra samtidig med mig, og så har man nok bare et større sammenhold fra start. Især når man tidligt flytter hjemmefra. Og så kan jeg jo også mærke nu her, at det er nemmere at få venner og komme ind på holdet, når man taler sproget.

Heldigvis for Christian Østergaard har han en dansk allieret i VfL Wolfsburg. Ikke på akademiet eller i herreafdelingen. På klubbens kvindehold spiller landsholdsspiller Sofie Svava, 21 år, der har hjulpet den 16-årige med løst og fast.

- Vi kom i kontakt, da jeg flyttede herned, og så har vi holdt den. Det er altid rart at have en dansker i nærheden, og hun var god til at hjælpe mig i starten, og jeg kan altid skrive til hende og snakke med hende.

- Noget af det, der er anderledes ved at være ude, er jo, at man selv skal have styr på meget. Det er ikke mor og far, der holder styr på det hele. Så det er også noget, der er fokus på fra min side, som der ikke har været før. Og så er det jo rart at have nogen at snakke med om det, siger den 16-årige dansker.

Christian Østergaard har i første omgang fået en aftale med Wolfsburg, der løber frem til sommeren 2024.