Video : Tipsbladet
Superliga

Gensyn: Sådan fandt FC København Roony Bardghji

GENSYN: Tipsbladet talte for et år siden med kilder i FC København om det svenske stortalent Roony Bardghji, og vi bringer i anledning af efterårets sidste Superliga-kamp for FCK et gensyn med artiklen.

Vær opmærksom på, at historien blev bragt fredag den 20. november 2020 i Tipsbladet. Den er altså et år gammel.

---

FC København spildte ikke tiden, da klubbens svenske stortalent Roony Bardghji i søndags fyldte 15 år. Da blev han gammel nok til at skrive kontrakt, og samme dag præsenterede FCK så en aftale med svenskeren med de syriske rødder. Man forstår, at klubben skyndte sig. I sommer valgte Roony Bardghji at drage over Øresund til FC København fra Malmö FF, hvor han som 14-årig allerede spillede og trænede med de svenske mestres U/19-hold.

Og offensivtalentet kom flyvende fra start i Danmark, hvor han for U/17-ligaens suveræne og ubesejrede tophold har scoret 15 mål efter 10 runder. Det rækker til en førsteplads på topscorerlisten, en position han deler med AaB'eren Oliver Ross, der i øvrigt er lillebror til Superliga-spilleren Mathias Ross. For nylig scorede svenskeren fire mål i en 8-1-sejr på hjemmebane over FC Midtjylland.

Så det var en fremragende spiller, FC København opdagede for nogle år siden, men når talentet er så indlysende, er kunsten ikke at få øje på ham.

”Det er ikke svært at scoute Roony. Opgaven i sådan en case ligger i at overbevise spilleren og baglandet om, at netop vores spilleruddannelse er den rette for ham. Og det var vi helt overbeviste om,” siger Mikkel Lund Køhler, der er Head of Recruitment i FC Københavns talentafdeling.

”Det er generelt en positiv historie for dansk fodbold, at en spiller som ham har valgt en dansk klub. Når han fylder 16, kunne han have valgt mange forskellige klubber, hvis han var blevet i Malmö indtil da. Men der har han så valgt noget andet. Jeg synes, vi ser en tendens til, at de danske klubber lykkes med at tiltrække de bedste spillere,” siger Mikkel Lund Køhler om aftalen.

Flere af de store danske talentudviklere har fokus på at hente talenter i udlandet. FC Midtjylland har en del internationale spillere på akademiet, herunder flere fra Norden, og FC Nordsjælland har udover de ghanesiske Right to Dream-elever også rekrutteret teenagere nordpå. I sommer hentede klubben for eksempel den 16-årige nordmand Andreas Rædergård Schjelderup, der forinden havde været på prøvetræning i klubber som Ajax, Liverpool, Juventus og Bayern München. Og også FC København prioriterer at søge længere ud end Storkøbenhavn, hvilket aftalen med Roony Bardghji er et bevis på.

”Det er noget, vi har arbejdet på i længere tid, men nu begynder vi at se frugterne af det,” siger Mikkel Lund Køhler.


Sune Smith-Nielsen, Roony Bardghji og Mikkel Lund Køhler.

Spillerne skal have europæisk potentiale
”Vores klare strategi er at tiltrække de største nordiske talenter til vores talentafdeling,” siger FC Københavns Head of Recruitment.

”Vi har en vision om, at en kerne af stamspillerne på Superliga-holdet skal være af nordisk afstamning, og det er det, vi også gerne vil se i FCK Talent-regi. Vi har en stamme af de mest talentfulde københavnerdrenge, og så skal de suppleres med de bedste spillere fra de nordiske lande; Island, Norge, Sverige og Finland.”

Det var en tilfældighed, som afgjorde, at Roony Bardghji kunne komme til klubben allerede nu. FIFA's regler dikterer, at spillere skal være fyldt 16, inden de skifter til en klub i et andet land – medmindre de bor mindre end 50 kilometer fra grænsen, og der maksimalt er 100 kilometer til den nye klub. Den regel falder Roony Bardghji ind under, fordi han og hans familie bor i Malmø-forstaden Limhamn lige ovre på den anden side af Øresundsbroen.

I september lavede FC København en aftale med 18-årige Marko Stamenic fra New Zealand, men kernen af de udenlandske rekrutteringer er nordiske. Udover Roony Bardghji drejer det sig for eksempel om islændingene Hákon Arnar Haraldsson og Orri Óskarsson, der spiller på henholdsvis U/19- og U/17-holdet. Sidstnævnte ligger ikke langt fra Bardghji på topscorerlisten med 13 mål i otte kampe. Island er et interessant marked for danske klubber, fordi spillerne er tilgængelige.

”De ved godt, at de skal væk, fordi man ikke kan tilbyde ungdomsfodbold på tilstrækkeligt niveau til, at det giver mening for dem at blive. Vi ser alle landskampe med de nordiske lande på U-niveau. Men alle markeder er forskellige. Vi angriber Island anderledes end Norge og Sverige. På Island er det meget, meget få events, man behøver at være til, fordi det islandske forbund kender alle de bedste spillere, hvor forbundet i Sverige slet ikke kender alle de bedste spillere. Der har vi for eksempel ansat en rigtig dygtig scout i Stockholm, som hjælper os, og i Norge er vi til rigtig mange forskellige landsholdssamlinger for at få alle de bedste spillere med.”

”Hvis vi ikke kan få toptalenterne, så tager vi ikke de næstbedste. Det skal være spillere med potentiale til at spille i Europa for vores førstehold,” siger Mikkel Lund Køhler, som også mener, at FC København har noget at tilbyde spillerne.

”Når vi sidder over for et nordisk talent, lover [talentchef] Sune Smith-Nielsen ham de bedste trænere, den bedste stab – og det har vi, for vi har 25 fuldtidsansatte på akademiet, og vi er stolte af at have eksperter inden for alle vores udviklingsområder. Og så kan jeg love de bedste medspillere, fordi vi har en stærk kerne af danske drenge, som bliver suppleret med nordiske toptalenter. Det er Roony et godt eksempel på. Ham vil mange gerne spille sammen med, og det kan jeg godt forstå.”

Foran Sverige
Mikkel Lund Køhler og FC København fik første gang øje på Roony Bardghji til KB-turneringen Audi Cup for et par år siden. Bardghji spillede dengang for den lille Blekinge-klub Rödeby AIF og gjorde et positivt indtryk. Siden fulgte FCK's scoutingafdeling ham, også efter han skiftede til Malmö FF, for Roony Bardghji er et stort talent.

”Han har ikke bare én kompetence, men adskillige spidskompetencer på højeste internationale, alderssvarende niveau og mere til, fordi han allerede nu træner med U/19 og gør en forskel. Han har en unik timing i sine én mod én-aktioner, han har fantastiske visioner for at aflevere gennem flere kæder, han har et fantastisk venstreben, hvor han kan sparke i høj fart, og han skal ikke bruge ret meget plads. Og så sparker han også med sin højrefod,” siger Mikkel Lund Køhler.

Roony Bardghji har syrisk baggrund, men er født og opvokset i Kuwait. Han kom med sin mor Roula og lillebroderen Rayan til Sverige i 2012, mens faderen Samir først fulgte efter fem år senere. I løbet af tre måneder havde Roony lært svensk takket være de relationer, han fik på fodboldbanen. Han har i dag svensk statsborgerskab.

”Han er kommet fra ydmyge vilkår og er på mange måder utrolig hårdtarbejdende. Jeg vil sige det sådan, at der er nok ikke mange danske drenge, der ville have været så ydmyge, hvis de havde været så gode. Roony har, som Sune sagde forleden, da vi præsenterede ham, en unik samlet pakke,” siger Mikkel Lund Køhler.

Efter halvandet år i Malmö FF tog Roony Bardghji i juli beslutningen om at vælge FC København, hvilket man selvfølgelig ærgrede sig over på den anden side af Øresund.

”Frem for alt har alle vores trænere gjort et rigtig godt stykke arbejde med ham. Vi har præsenteret en god plan, som vi mener er den rette for ham. Men han mente vel, at deres plan for ham var bedre. Det føles selvfølgelig meget ærgerligt,” sagde Malmö-sportschef Daniel Andersson i sommer til Fotbollskanalen.

”Jeg var i Malmö FF i et og et halvt år, det var fantastisk, og jeg har lært meget. Men FCK føltes rigtigt for mig, de har en plan for mig, som jeg tror meget på. Jeg har også forstået det sådan, at kampene i Danmark er hårdere, og for fortsat at udvikle sig har man brug for hårdere kampe,” har hovedpersonen selv sagt til Expressen.

”Dansk fodbold er bare langt foran svensk fodbold på alle parametre. Det er et helt andet budget i dag end for bare fem år siden. Der er sket utrolig meget på kort tid. Det afspejler, at vi investerer meget i talentafdelingerne i Danmark, og derfor ser vi også, at vi rykker fra svensk fodbold på ungdomsniveau på mange måder. Det kan man se både på resultaterne, men også ved at en spiller som Roony vælger FC København over Malmö,” siger Mikkel Lund Køhler, der nævner FCK's U/17-holds 6-1-sejr over MFF i en træningskamp sidste år som et eksempel på forskellen.

”Men i FCK Talent sammenligner vi os ikke med de øvrige skandinaviske klubber. Vi har et internationalt udsyn og en ambition om at spille med de bedste i verden.”

Kan snart blive U/19-spiller
For Mikkel Lund Køhler var det en god dag, da Roony Bardghji satte sit navn på en kontrakt med FC København.

”Roony er en topspiller i sin årgang i Norden, det er der ingen tvivl om. Det er en blåstempling af det stykke arbejde, vi laver med rekruttering og spilleruddannelse, at han dels i første omgang vælger at komme hertil, men også at han skriver under på en kontrakt, fordi han kan mærke over tid, at det er det helt rigtige sted for ham,” siger FCK's Head of Recruitment om spilleren, der var cirka fire måneder i København, inden han skrev under på en aftale af uoplyst længde.

Den nu 15-årige svensker bor stadig i Limhamn og pendler til Danmark, hvor han er begyndt på en skole på Frederiksberg.

”Han er faldet rigtig godt til. Drengene har taget rigtig godt imod ham, og han er faldet perfekt ind i gruppen. Udover at han er en god spiller, er han et behageligt menneske, en glad og smilende dreng, så på den måde passer han godt ind i vores gruppe af danske og internationale spillere. Logistisk fungerer det rigtig godt. Hans familie bor lige ved grænsen, og det tager ikke ret lang tid at køre over. Så tager han toget engang imellem også, og det fungerer rigtig fint. Det har faktisk været helt ideelt, og han er rigtig glad i skolen også.”

”Med alle de fuldtidsansatte, vi har omkring spillerne, så har vi mulighed for at skræddersy tingene. Vi har ikke et akademi, hvor spillerne bor, vi kan faktisk kigge på, hvad den enkelte spiller har behov for. Skal han have en værtsfamilie? Skal vi finde en lejlighed, hvor han og familien kan være i perioder? Kan han pendle? Hvad skal der til, og hvor kan vi som klub supplere den proces? Vi har medarbejdere ansat kun til den funktion. Det er en rigtig stærk ting, når man skal overbevise en udenlandsk spiller og hans familie om, at han skal vælge FC København. Vi kan håndtere fodboldspilleren, og vi kan håndtere mennesket til den enkeltes behov. Vi har ikke kun én løsning, vi har forskellige løsninger til, hvordan det enkelte talent skal trives uden for banen. Det er vidt forskellige drenge og vidt forskellige spillere. De skal håndteres ud fra, hvor de er,” siger Mikkel Lund Køhler.

Roony Bardghji er lige nu på FC Københavns U/17-hold. Superligaen ligger endnu et godt stykke ude i fremtiden, tidligst når han fylder 16 om et år, men han kan muligvis inden længe snuse til U/19-holdet.

”Vi laver hele tiden en vurdering og en analyse af, hvor han er i sin udvikling. Det kan godt være, at det inden for den nærmeste fremtid er rigtigt for ham at spille U/19. Som alle andre, der dominerer offensivt på et U/17-hold som 15-årig, skal man hele tiden overveje, hvornår det er det rigtige at give ham matchning opad. Allerede nu træner han jo med U/19 et par gange om ugen, så det er ikke en fjern tanke, at han skal spille med dem i den nærmeste fremtid,” siger Mikkel Lund Køhler.

Fotos: FC Københavns hjemmeside og Getty Images