Video : Tipsbladet
1. division

Tidligere Esbjerg-boss: Klubben er begravet i lort

Esbjerg fB's tidligere sportsdirektør Ted van Leeuwen kalder det bedrøveligt, hvad der sker i hans tidligere klub.

For tre år siden sikrede Esbjerg fB sig bronze i Superligaen og kvalificerede sig til Europa. Onsdag kan vestjyderne rykke ned i 2. division. 

Det er en nedtur af nærmest uhørte dimensioner, der har ramt traditionsklubben, og onsdag kan den sportslige katastrofe være total, hvis Fremad Amager vinder udekampen på Blue Water Arena.

Esbjergs sammenbrud har fået det meste af Danmark til at måbe, og i udlandet er der ligeledes blevet lagt mærke til nedturen.

Ted van Leeuwen, der var sportsdirketør i Esbjerg fB fra 2016 til 2018, følger hver weekend sin tidligere klub fra sit hjem i Holland, og det smerter ham at se, hvad der foregår.

- Esbjerg er begravet i lort. Det er meget, meget trist for mig at se, siger Ted van Leeuwen til Tipsbladet.

- Jeg er stadig i kontakt med mange fra min tid i Esbjerg. Mange spillere, som var i klubben dengang, ringer til mig og spørger; "hvad foregår der i Esbjerg?" Det er en klub, der bor i hjertet på mange, og derfor er der så mange, der bekymrer sig. Jeg er bestemt én af dem.

Hollænderen forlod Esbjerg fB, fordi FC Twente tilbød ham et job i hjemlandet, og den dag i dag har 69-årige Ted van Leeuwen en god tjans som teknisk direktør i NEC Nijmegen. Den tidligere EfB-boss har haft en lang række jobs i løbet af sin karriere - han har blandt andet arbejdet i Cypern og Malta. 

Alligevel står de to år i Esbjerg som noget særligt for ham.

- Jeg har gjort mange tossede ting i mit liv, men at jeg forlod Esbjerg er nummer ét på listen. Det skulle jeg aldrig have gjort. Vi havde gang i et rigtig fint projekt, og Kristoffer Jarl Kristensen var en fantastisk formand, siger van Leeuwen.

Esbjerg fB blev for halvandet år siden overtaget af amerikanske Pacific Media Group, og det blev startskuddet til klubbens enorme deroute. 

- Jeg føler mig på en måde medansvarlig for den nedtur, der lige nu rammer Esbjerg. Efter jeg forlod klubben, blev den solgt, og resten er historie. Det gør ondt, og jeg er meget ked af det. Jeg vil ikke kommentere de nuværende ejere, men det siger en del, at de klubber, de ejer, alle præsteterer virkelig dårligt, siger Ted van Leeuwen med henvisning til Nancy og Barnsley.

Han har ikke stor tiltro til, at Esbjerg fB kan mønstre en redningsaktion, der sikrer dem livet i NordicBet Ligaen.

- Esbjerg er en fantastisk by, og EfB er en skøn klub. Jeg ved, at Tsimikas, Kakabadze og Agus Garcia stadig følger med i resultaterne hver eneste weekend. Klubben er en stor del af byen, og det var stort, da EfB blev nummer tre i Superligaen og kvalificerede sig til Europa. Nu rykker de formentlig ned i 2. division. Hvor er det bedrøveligt, slutter Ted van Leeuwen.

Der er kickoff mellem Esbjerg fB og Fremad Amager klokken 18.30.