Video : Tipsbladet
Superliga

Nye Superliga-regler: Det kommer 10 år for sent

En kritiker mener, at reglerne for klubejere kommer ti år for sent, men det afviser Divisionsforeningen.

I dansk fodbold skal det være slut med tvivlsomme ejere, der er involveret i sager om skatteunddragelse, hvidvask og økonomisk kriminalitet.

Klubber må heller ikke være underlagt kontrol af en nationalstat, ligesom investorer fra visse lande skal holdes uden for døren eller i hvert fald kigges nøje efter i sømmene.

Det mener Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen, som mandag kom med et nyt regelsæt, der omhandler ejerskifter i danske fodboldklubber.

- Reglerne giver en meget bedre platform for fremtidige ejere og investorer. Det styrker attraktiviteten for fornuftige investeringer i danske fodboldklubber.

- Meningen med det er, at det skal sikre integriteten for alle og gøre det til et sikrere sted at investere i fremtiden, siger Claus Thomsen.

Nationalstater skal ikke kunne give klubber ubegrænset adgang til ressourcer, så konkurrencen risikerer at blive skævvredet.

- Et af kriterierne er, at ejeren ikke er underlagt ultimativ kontrol af en nationalstat. Vi vil gerne sikre integriteten af de danske turneringer. Det har også været et af de store emner i den europæiske debat omkring ejerskaber.

- Der er en fare for en turnerings integritet, når man har ejere med ubegrænset finansielle muligheder, forklarer Claus Thomsen.

Det drejer sig både om ejere diktaturstater og andre lande, som i teorien kunne have interesse i dansk fodbold.

- Det gælder sådan set også, hvis den svenske regering vil købe en dansk fodboldklub.

- Derudover kan det være, hvis ejere er fra jurisdiktioner, som har aktiviteter i lande med meget høj placering på indekser for korruption, hvidvask og terrorfinansiering - Yemen for eksempel.

- Så kan der være et problem for turneringens integritet den vej rundt. Det beror på en samlet vurdering, forklarer Claus Thomsen.

Han ønsker ikke, at fremtidige ejere får nogen form for politisk kontrol over fodboldklubber.

- Det er ikke noget, man generelt er glad for i fodboldsystemet i det hele taget og noget, man bør undgå. For så kan der være andre hensyn end at vinde en turnering, understreger han.

Jens Sejer Andersen, der er international chef i organisationen Play the Game, som arbejder for gennemsigtighed og demokrati inden for sport, havde gerne set de nye regler indført for længe siden.

- Det skulle være sket for ti år siden. Det er et kæmpe problem i europæisk fodbold, at man overlader nogle af de væsentligste aktører - klubberne - til hvem som helst, der kommer med penge.

- Det gælder jo her som så meget andet - bedre sent end aldrig - men problemet er, at der allerede nu er en række tvivlsomme ejere af danske klubber eller ejere, hvis baggrund ikke er tjekket.

- Og man er måske nødt til at stille krav til, at de nuværende ejere kan leve op til de samme kriterier som de nye ejere, siger Jens Sejer.

Reglerne for fremtidige nye ejerskifter træder først i kraft 1. juli og er ikke rettet mod de nuværende ejere i danske klubber.

- Jeg synes ikke, at de her reguleringer kommer for sent. Vi skal være grundige, og vi har taget den tid, det tager. Det er ikke utænkeligt, at vi regulerer området igen. Vi vil kigge på, hvordan det fungerer, lover Claus Thomsen.

Jens Sejer vurderer, at der er behov for strammere regler, da mange danske klubber ser stort på tvivlsomme ejere, så længe millionerne ruller ind i klubkassen.

- Alt for mange klubber er parate til at lukke øjne og ører for, hvad der måtte ligge til grund for investeringerne, bare der kommer penge i kassen.

- Sådan er fodboldens system opbygget, desværre ikke bare i Danmark, men i de fleste europæiske lande, og det er det, der gør, at fodbolden er blevet sådan en tumleplads for lyssky interesser, mener Jens Sejer.

Claus Thomsen er ikke nervøs for, at de nye regler risikerer at skræmme mulige investorer væk fra dansk fodbold.

- Nej, det er lige omvendt. Hvad er det væsentligste aktiv, vi har? Noget af det vigtigste er, at integriteten i turneringen er bevaret.

- Det bør gøre det mere sikkert at investere i dansk fodbold og danske fodboldklubber, mener Claus Thomsen.

/ritzau/