Video : Tipsbladet
Superliga

AGF-boss: Derfor blev det ikke en dansk træner

AGF undgik med en snæver margin nedrykning i foråret og har en ny cheftræner, der skal styre førsteholdet tilbage i Top 6. Men selvom solen skinner over Århus, og optimismen er på vej tilbage med udsigt til forstærkninger, er man på de store linjer stadig langt fra i mål med klubben. Tipsbladet har talt med administrerende direktør Jacob Nielsen om de større linjer i den ambitiøse århusianske traditionsklub, og hvorfor man ikke valgte en dansk træner.

Artiklen er fra Tipsbladets trykte udgave fredag den 24. juni

30 point i 32 kampe. Og kun én sejr i 2022.

AGF's forår gik fra en jagt på Top 6 efter en åbningssejr over SønderjyskE til at handle om overlevelse, og selvom meget gik mod århusianerne undervejs, skulle Vejle omvendt ikke have haft meget mere held, før et par mistede sejre i tillægstiden var blevet til en stor, århusiansk hovedpine.

Det sled på truppen og klubben, der som forventet sagde farvel til David Nielsen et år før udløb på cheftræner-kontrakten.

Kantspillerne Jón Dagur Thorsteinsson og Mustapha Bundu er også væk, men til gengæld har man en ny tysk cheftræner, Uwe Rösler, der i denne uge har haft spillerne på arbejde til to træningspas klokken 10 og 16.

Der skal stadigvæk forstærkninger til, og flere af dem, som vi på Tipsbladet også gennemgår på de kommende sider.

Men optimismen er langsomt på vej tilbage i Århus i takt med, at forårets nedtur kommer på afstand, og klubbens ledelse arbejder med en trup, der i hvert fald offensivt trænger til flere folk og et nyt pust efter et målfattigt 2021/22.

”Jeg er glad for den måde, vi skiltes med David efter så mange år. Jeg synes, vi har et rigtig godt match med Uwe ud fra hvad klubben, spillertruppen og staben har behov for. Hvad der passer til vores udtryk og den spillestil, vi har, og i forhold til vores spillermateriale. Det er en masse egenskaber, der skal gå op i en højere enhed. Jeg er fuld af fortrøstning,” siger AGF's administrerende direktør Jacob Nielsen om en trænerjagt, hvor en håndfuld navne var på blokken, og sportsdirektør Stig Inge Bjørnebye gerne ville have en dansker, men altså endte med en tysk træner med adskillige sæsoner i norsk fodbold.

”Vi har gået op i, at der er et proven record og en robusthed. Der er mange spændende danske navne, men vi troede måske ikke, at de var klar til AGF.”

”Han har arbejdet med mange danskere og har stor erfaring fra Norge og Sverige. Og jeg har nok en bedre mavefornemmelse end mange andre gange, fordi vi her kunne trække referencer. Det kan man normalt ikke med en siddende træner, men det har vi valgt at gøre her, fordi hvis det kom ud, som det gjorde, var det ikke nogen katastrofe. Det er det jo typisk, når man har en træner siddende. Det har været rigtig godt, og med Stigs store netværk har vi kunnet trække på mange referencer i flere af de ligaer, hvor Uwe har været, og de har alle været superpositive,” siger Jacob Nielsen.

Et større budget
Seneste sæson viste, at der ikke er noget selvfølgeligt over AGF i toppen af Superligaen.

En tredjeplads og en fjerdeplads blev til en tiendeplads efter en sommer med spillerkøb for 40 millioner kroner, og selvom AGF er vokset mærkbart i økonomisk styrke, og i Tipsbladets aktuelle budget-rangeringer har det fjerdestørste forbrug på løn og transfers, er forskellen til de efterfølgende hold ikke specielt stor.

”Det er jo sket før. Da vi blev nummer tre i Randers, var det som en oprykker med et meget mindre budget. Hvis vi siger, at vores budget er 20 procent højere end AaB's, skal vi huske, at FC Midtjylland stadig har et sportsligt budget, der er dobbelt så stort som vores.”

”Man skal huske, at vi har 11 startere og i alt cirka 25 mand i en trup. Det kan da godt være, vi bruger fem millioner mere end OB eller AaB, men det er stadig kun en god eller dårlig signing eller én skade til forskel. Det havde det også været med for eksempel SønderjyskE, der virkelig gik under radaren med deres største budget nogensinde,” siger Jacob Nielsen.

Så AGF skal være større. Mærkbart større, uden der er lagt op til nogen stor acceleration her og nu.

”Vi er ikke den Top 4-klub, der skal kendetegne AGF. Og jeg synes heller ikke, at vi kan tillade os at tale om en Top 4. Det er mere rigtigt at sætte os i bås med alle andre, end det er at sætte os i bås med FC Midtjylland og FC København.

”Det her er ikke der, hvor vi skal være. Vi er et rigtig godt og positivt sted, men vi skal stadig gå efter at øge vores sportslige budget,” siger Jacob Nielsen.

Dansk bagland kan også noget
I Brøndby er der i disse dage og uger forhandlinger om en ny investor med millioner fra udlandet.

I amerikanske David Blitzers tilfælde milliarder, hvis man gør Blackstone-direktørens formue op.

FC Midtjylland og FC Nordsjælland har udenlandske ejere, FC København kan potentielt blive solgt en af de kommende sæsoner, og udenlandske investorer har haft kig på andre Superliga-klubber.

Så kan AGF følge med uden? I Jacob Nielsens optik er svaret ja.

”For os er det stadig et langt, sejt træk. Det er infrastrukturen i det daglige, hvor vi er kommet langt, og så skal vi have matchday med, hvilket selvfølgelig betyder et nyt stadion. Det skal stå færdigt i 2026,” siger Jacob Nielsen.

”Det er rigtigt, at der kommer udenlandske investorer ind, og det kan gøre, at man hurtigt kan skrue op for de sportslige budgetter. Men jeg gad godt se en analyse af, hvad det betyder for den årlige sponsor-omsætning. Vi kan i hvert fald mærke, at vores strategi med at omfavne Århus og være lokale har fungeret. Jeg tror ikke, vi havde fået to lokale donorer med 250 millioner kroner hver til et nyt stadion i byen, hvis vi havde været udenlandsk ejet. Jeg ved det selvfølgelig ikke med sikkerhed, men jeg synes, det er en væsentlig pointe sammenlignet med dem, der er udenlandske ejede. De bliver mere afhængige af spillersalg,” siger Jacob Nielsen.

”Vi skal bygge på. Det var et dårligt år, der satte os noget tilbage, men AGF skal bygges op med tålmodighed. Det handler om kultur, infrastruktur, økonomi, opbakning og branding. Det kan man ikke quick-fixe. Flere penge kan gøre det hurtigere og nemmere, men det kan også gøre det mere skrøbeligt.”

Flere som Stage og Bundu
Pengene i Århus skal komme fra en anden kilde, fra spillersalg.

Sponsorer er en stor indtægtskilde, et nyt stadion er på vej, men for at spille sig højere op i hierarkiet skal der spillesalg til.

”Vi går i nul uden at sælge spillere. Jeg har stor tro på tingene, fordi jeg tror, vi kan komme op og sælge spillere på samme niveau som FC Midtjylland og FC Nordsjælland. Vi skal være dygtigere, og det er hele deres forretning. Men jeg tror, vi kan komme derop,” siger Jacob Nielsen.

”Der er to store indtægtsgrupper i fodboldindustrien, vi ikke har fået ret meget ud af. Og det er europæiske turneringer og transfers. Vi har udviklet os virkelig godt på basis-indtægterne. På sponsorer, på matchday, på andre kommercielle indtægter. Men på Europa og transfers må vi bare sige, at vi bliver overskygget. Vi kan ikke pumpe vores sportslige budget, før vi bliver dygtigere til at sælge spillere. Enten fra egen avl og præstationer på førsteholdet, eller ved at vi spiller i Europa,” siger Jacob Nielsen, der har respekt for det arbejde, konkurrenterne har lavet de seneste år.

”FC Midtjyllands transfers kan være sværere at se, fordi de skjuler det mere. Men Ståles FC København har altid solgt for mere end FC Midtjylland, de har bare markedsført det mere. De solgte for kæmpe beløb under Ståle, og de har gjort det igen nu her, hvor 'PC' har solgt Ståles spillere. Når man er efter Ståles store budgetter, skal man også huske på, at han virkelig også formåede at finde spillere, der kunne sælges videre meget dyrt,” siger Jacob Nielsen.

Rygterne går om interesse for U/21-landsholdsspilleren Albert Grønbæk, og over tid er det den type spillere, århusianerne skal omsætte, ligesom rivalerne i toppen har solgt Jonas Wind, Frank Onyeka og Jesper Lindstrøm.

”Jeg synes, at Silkeborg og Randers er dygtige lige nu, FC Nordsjælland har bygget hele deres forretning op på det, og det er det, som Brøndby er blevet bedre til, uden de på nogen måde er på niveau med FC Midtjylland og FC København. Vi må indrømme, at vi har haltet efter. Jeg synes, vi tog et par skridt med salgene af Jens Stage og Mustapha Bundu, hvorefter der har været et lille tomrum. Vores største salgsemner nu er vel vores egenudviklede spillere.”

Fotos: Getty Images

Har du styr på de danske hold og Europa? Hvis ikke, så tjek overblikket her

Sommerpause i Superligaen: Sådan gør din klub

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.