Video : Tipsbladet
Landshold

EM-helt: Euforien fra 92 er tilbage i Danmark

Anføreren fra 1992, Lars Olsen, minder dog drillende om, at det nuværende landshold ikke har vundet noget endnu.

Det er denne dag, 26. juni 2022, præcis 30 år siden, at det danske landshold lavede sin hidtil største triumf, da man lavede den helt store overraskelse og vandt EM i fodbold i 1992, som blev afholdt i Sverige.

Derfor var en række af heltene fra dengang samlet til en omgang kanalrundfart i København, hvor en af dem var anføreren fra den store sejr, Lars Olsen. I et interview med Ekstra Bladet kommer han ind på den succes, som de nuværende landshold har.

- Den eufori, vi oplevede i de 14 dage i Sverige dengang i 92, er heldigvis kommet tilbage til Danmark. Jeg har været i Parken til de sidste par kampe, siger han og tilføjer

- Og det er fantastisk at se, at der igen er kommet liv på tilskuerpladserne, lyder det fra Lars Olsen.

Han holder sig dog fra at fortsætte sammenligningerne med dagene for 30 år siden, og han nævner frækt med et grin, at det nuværende landshold også lige skal vinde noget først.

Ved den seneste EM-slutrunde nåede Danmark frem til semifinalen, hvor England med et tvivlsomt straffespark i den forlængede spilletid satte en stopper for drømmene dengang. 

Lars Olsen nåede at spille 84 kampe for A-landsholdet, og spillede op til EM-turneringen i 1992 for den tyrkiske danskerklub Trabzonspor, der i dag har Andreas Cornelius på holdet. Derudover spillede han belgiske Seraing og for Basel i Schweiz, mens det også blev til en stor bunke kampe for Brøndby.

Efter karrieren blev det til et assistenttræner-job i Brøndby, hvorefter der ventede cheftræner-stillinger i Randers, OB, Færøerne og EfB.

I finalen for 30 år siden blev det til en 2-0-sejr over Tyskland, hvor John Faxe Jensen stod for det første mål, mens Kim Vilfort lukkede opgøret. Faxe har siden fortalt, at det var et mål, som ændrede livet for ham. Læs mere om det her.

Har du styr på de danske hold og Europa? Hvis ikke, så tjek overblikket her

Sommerpause i Superligaen: Sådan gør din klub

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.